Микола Каспрук: Члени дільничних виборчих комісій були фахово дещо слабшими

Микола Каспрук: Члени дільничних виборчих комісій були фахово дещо слабшими

12.11.2015, 20:37

25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. Зважаючи на недоліки виборчого законодавства, виникло більше запитань до законотворців, аніж відповідей. Фактично весь виборчий процес було зосереджено в руках партій. Люди були позбавлені конституційного права бути обраними до органів місцевого самоврядування. Для цього доведеться йти на поклін до політичних проектів (точніше їхніх керівників). Якщо наші парламентарі не врахують ці моменти, то наступного разу явка буде ще меншою. Про підсумки місцевих виборів ми говорили з головою Чернівецької обласної територіальної виборчої комісії Миколою Каспруком.

Чи можете Ви проаналізувати явку виборців, оскільки вона була надзвичайно низькою.

- Нічого надзвичайного чи аномального тут немає. Для місцевих виборів це звична явка. Більша на виборах президента та депутатів Верховної Ради. В принципі, таку явку до 50% ми очікували.

Які були під час цього виборчого процесу порушення, недоліки у роботі, прорахунки тощо?

- Члени дільничних виборчих комісій були фахово дещо слабшими. Через те, що нові політичні сили подавали членів ДВК, які не мали досвіду роботи. До цього переважно старі партії заповнювали ці вакансії. Тому в дільничних виборчих комісіях були певні складнощі. Натомість у районних виборчих комісіях був непоганий склад. Можливо навіть кращий, аніж на минулих виборах.

Щодо роботи комісій, то великих зауважень немає. Були технічні помилки, недопрацювання через незнання. Але не можна казати, що вони це зробили умисно. Радше, через недосвідченість.

На Вашу думку, варто зменшити цей прохідний бар’єр, чи залишити його таким?

- Він, в принципі, цілком адекватний. Якби він залишався трьохвідсотковим, то майже усі б партії, які взяли участь у виборах, потрапили до обласної ради. І так маємо наразі десять партій, які подолали 5-відсотковий бар’єр і потрапили до місцевого парламенту. Це немало. Їм і так зараз буде досить складно формувати більшість.

- Щодо питання обрання Новодністровського міського голови. Як завершився розгляд цієї справи?

- Один із кандидатів був незадоволений результатом і оскаржував рішення комісії і вимагав перерахунку голосів на кожній дільниці. Відповідну скаргу подали до Чернівецького апеляційного суду, де цю вимогу задовольнили, але Вінницький апеляційний суд її відхилив. Отже вибори міського голови та міської ради відбулися. Переможець набрав чималу кількість голосів і навіть якби відбувся перерахунок голосів, то це б не вплинуло на кінцевий результат.

Як відбувається процедура прийняття депутатами обласної ради присяги?

- Після дня оголошення результатів впродовж 20 днів ми приймаємо заяви від кандидатів, чи вони не мають інших представницьких мандатів. Маємо п’ять днів для опрацювання. Потім триває реєстрація кандидатів. Дається 12 днів для підготовки першого пленарного засідання, яке розпочинає голова обласної виборчої комісії. До президії обирається п’ять депутатів від фракцій, які мають більшість. Як зазвичай старший з-поміж депутатів зачитує присягу. Ці п’ятеро депутатів будуть почергово вести пленарне засідання, доки не оберуть голову обласної ради.

Вперше, коли кількість депутатів обласної ради зменшили вдвічі (з 104 до 64). Але так сталося, що не усі регіони представлені в обласній раді.

- Минулого скликання 50% депутатів пройшли за партійними списками, а решта перемогла у мажоритарних округах. Сьогодні ж усі депутати закріплені за округами. Справді, є округи, які не закриті депутатами. Найбільше таких округів у Чернівцях. Від обласного центру є лише чотири депутати. Натомість у районах області є округи, де по два депутати будуть представляти виборців. Загалом є ще 15 депутатів, які проживають у Чернівцях, але представляють округи області.

Фактично це партійна виборча система. Порушується одне з базових положень Конституції, коли людина не має можливості бути обраною чи обиратися в органи місцевого самоврядування. Потрібно звертатися до партій, аби потрапити у список.

- Це відносно. Один кандидат, і таких випадків у нашій області чимало, міг потягнути за собою цілу партію. Є кандидати, які набрали порівняно з цілою партію майже половину голосів. Тому не можна сказати, що кандидат не впливав на голосування за партію.

Має відбутися другий тур виборів Чернівецького міського голови (питання, звісно, більше до міської комісії), чи затверджено вже зразок бюлетеня і чи є там позначка проти всіх кандидатів?

- Колір виборчого бюлетеня такий самий, як і на минулих виборах. Щодо позначки «не підтримую жодного кандидата», то її немає. Виборцям буде легше розібратися в другому турі, так само легше працюватиметься виборчим комісіям – рахуватимуть лише один бюлетень із прізвищами двох кандидатів.

Також можливо через те, що будуть лише два кандидати, ми не побачимо ганебної практики підкупу виборців.

- Але надзвичайно мало виборців поінформовані, що має відбутися другий тур виборів, адже це вперше.

- На це мають звернути увагу кандидати та їхні штаби. Мало інформації, реклами, агітації.

Чи усі кандидати та політичні сили подали фінансовий звіт про використані кошти на виборчу кампанію?

- Так. Буквально днями (понеділок, - авт.) було подано останній звіт.

Спілкувався Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Джерело: http://vidido.ua/

1


КОМЕНТАРІ (1)

Допущена помилка, не в Новодністровську, а в Сокирянах намагались перерахувати голоси.

avatar

!!!

12 листопада 2015 19:13