Михайло Павлюк: Нам усім варто об'єднуватися навколо Томосу про автокефалію Української церкви

Михайло Павлюк: Нам усім варто об'єднуватися навколо Томосу про автокефалію Української церкви

18.07.2018, 22:40

Так склалося, що Чернівецька область є потужним конгломератом російської церкви. Її впродовж століть насаджували тут примусом, скориставшись схильністю до язичництва серед горян, котрі були на ти з природою та її явищами. Так же релігійно русифікували молдован, а потім і румунів, котрі проживали на території Північної Буковини і не мали зв’язку та не знали традицій Київської Руси і її христителів: князя Володимира та княгині Ольги.

Вже тоді московити, котрих необачно сотворили київські князі, використовували гібридні технології, фейкові тлумачення та силу. З укріпленням російського самодержавства клерикальний наступ їхньої церкви, котру московія самоуправно відпочкувала від Святої Київської православної церкви, на мізки буковинського люду посилювався. Навіть комуністичний режим використовував на Західній Україні російську церкву, як знаряддя поневолення і русифікації.

Днями відбулася спільна прес-конференція митрополита Чернівецького і Буковинського Української православної церкви Київського патріархату Данила, архієпископа Чернівецького і Кіцманського Української православної церкви Київського патріархату Онуфрія, секретаря Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви (МП) архімандрита Микити. Світську сторону представляв щирий поборник української автокефалії, перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк.

У форматі дискусії було обговорено хід святкування річниці хрещення Руси-України у Чернівецькій області, у державі. А також ініціативи Президента Петра Порошенка, представників українського духовенства та вірних трьох гілок українського православ’я у справі інституювання в Україні Єдиної Помісної православної церкви та отримання Томосу про визнання її автокефалії від Вселенського Патріарха.

Митрополит Данило зауважив, що у разі успіху у справі отримання визнання незалежності українського православ’я з боку Вселенського Патріарха, Президент України Петро Порошенко разом з вірними Української православної церкви здійснили би епохальну річ.

«Щоб було здобуто Томос і був вибудуваний нарешті справедливий порядок, і сталося те, чого прагнули наші діди-прадіди, була відновлена історична справедливість і Українська православна церква повернулася у свій дім, до Києва. Майбутнє – це розбудова української держави та церкви, щоб суспільство жило в мирі та злагоді, трудилося заради збагачення української держави, укріплення Української церкви», – зазначив митрополит Данило.

Архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій акцентував, що цьогоріч ми святкуємо 1030-річчя «державного» хрещення Київської Руси. Варто пам’ятати, що перші хрещення відбувалися і за часів Андрія Первозваного. Є апостольські оповідки, археологічні та історичні свідчення, що саме він проповідував на теренах сьогоднішньої України, Київської Руси, і перші християни були з першоапостольських часів.
Русичі, прарусичі спокійно сприйняли ідею хрещення, бо прарусичі завжди тягнулися до вищих ідеалів. І хоча на цей час вони мали свої язичницькій вірування, котрі мали певну самодостатність, завершеність, люди ставали під хоругви християнства.

Нині визнання Української православної церкви – це об’єктивна реальність, і вона приймається без доведення, як, наприклад, Воскресіння Христове.

І саме Петро Порошенко виступив ініціатором визнання Єдиної Помісної православної церкви Вселенським Патріархом та отримання Україною Томосу.

«Сьогодні ми напередодні відзначення 1030-ї річниці Дня хрещення України-Руси говоримо про важливі речі, котрі формують сучасну модерну українську націю та державу. Дійсно, хрещення України – Руси в 988 році заклало дуже багато основ. Але найголовніше – що тоді вперше закріплено важливі християнські цінності, які потім кожна українська влада переймала, – відзначив Михайло Павлюк. – Вони передавалися зі століття в століття, і наприкінці 20 століття великою мірою завдяки сповідуванню їх у багатьох людей зорганізувалася можливість відродити українську церкву і отримати повноцінну державу Україна. Нам усім необхідно нині об’єднуватись навколо тих християнських цінностей, державотворчих процесів, важливих питань суспільно-політичної тематики, поруч з дискусіями про те, який має бути європейський та євроатлантичний світ, який так само відводить місце цьому важливому процесу», – підкреслив заступник голови Чернівецької ОДА.

За його словами, і для толерантної багатоетнічної Чернівецької області важливі ці процеси. 98% всіх парафій в області належать до християнства. Тому варто об’єднуватись навколо Томосу про автокефалію, як акту відновлення історичної справедливості, можливості забезпечити релігійні свободи та права православних вірян в Україні.

На фото члени Чернівецької територіальної організації “БПП “Солідарність”, котрі разом зі своїм однопартійцем Михайлом Павлюком активно підтримують зусилля Президента України на встановлення історичної справедливості та незалежності Української православної церкви від церкви Московії, котра підтримує військову агресію, розв’язану Путіним проти України. Матері Київської православної церкви.

Джерело: https://www.facebook.com/solidar.bpp/posts/1037910449706380

1


КОМЕНТАРІ (2)

шось не дуже багто бажаючих

avatar

Томос

19 липня 2018 08:20

шось не дуже багто бажаючих

avatar

Томос

19 липня 2018 08:20