Михайло Папієв під час робочої поїздки  незаконно агітував за кандидатів Федоряка, Бауера (+ відео), - ОПОРА, Вибори

Михайло Папієв під час робочої поїздки незаконно агітував за кандидатів Федоряка, Бауера (+ відео), - ОПОРА, Вибори

08.08.2012, 18:41

7 серпня голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв перебував з робочою поїздкою у Глибоцькому та Сторожинецькому районах. Разом з ним перебували 2 кандидати від Партії регіонів: Геннадій Федоряк (Голова ПАТ «Чернівцігаз», ставленик Дмитра Фірташа) – кандидат в окрузі 203 (Новоселицький, Глибоцький райони, частина Сторожинецького району, частина Садгірського району міста Чернівці); Михайло Бауер (директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації) – кандидат в окрузі 202 (Путильський, Вижницький, Кіцманський райони, частина Сторожинецького району). Михайло Папієв використав свій робочий час із користю для кандидатів від Партії регіонів, провівши серед населення Глибоцького та Сторожинецького районів грунтовну агітацію за них.

У розпорядження ОПОРИ потрапило 6 коротких відеороликів, знятих під час цієї робочої поїздки. На всіх них Михайло Папієв не цурається прямим текстом агітувати за кандидатів регіоналів, часом, навіть переходячи до погроз та шантажу.

Перейдемо до огляду цих відео:

1. http://youtu.be/RKGm5j4vTtM

Михайло Папієв представляє Геннадія Федоряка мешканцям села Опришени Глибоцького району, далі з вуст голови Чернівецької ОДА лунає фраза: «Буде у Вас дружба і порозуміння: він вирішить свої питання, Ви будете мати газ. Не буде дружби і порозуміння - газу не буде». Потім Михайло Папієв задає питання мешканцям: «А в чому ж має бути Ваша підтримка?» І сам підказує відповідь: «Любов має бути взаємною». А коли з натовпу пролунав вигук «Владу підтримати!», - Михайло Папієв підхопив цю фразу і підсумував: «Буде підтримка - буде все, не буде підтримки - отак воно все й залишиться». І контрольний постріл від Михайла Папієва: «Якщо у Вас не буде взаємною любові, то у мене не буде змісту шукати гроші для Вас і будувати дитячий садочок. А в Геннадія Дмитровича (Федоряка) - шукати гроші і проводити газ».

2. http://youtu.be/NkBTVtHFV1E

Михайло Папієв представляє Геннадія Федоряка мешканцям села Станівці Глибоцького району. Далі називає «газифікацію» головною проблемою цього району і уточнює, що він зробив, щоб вирішити цю проблему: «Я пішов до Києва і сказав, щоб вирішити проблему газу, то потрібно, щоб кандидатом у народні депутати став «газовик». І тоді Ви домовляєтесь: він Вам дасть газ – Ви його підтримали, Ви його не підтримали – він Вам не дав газу. Тобто я поставив Вас у ситуацію, виходу з якої немає». Далі при спілкуванні з населенням Михайло Папієв переходить на російську: «Единственно какое условие осталось? Если Вы в октябре за него не голосуете, Вы с чем остаетесь?.. Хотите газ – любите, не хотите – любите кого то другого». На останок Михайло Папієв поділився інформацією про «ще одного свого товариша Борисова Юрія Сергійовича» і його вклад в газифікацію Чернівецької області.

3. http://youtu.be/-RSSzaovELM

На цьому відео Михайло Папієв с. Йорданешти Глибоцького району озвучує «систему помічників»: Юрій Анатолійович Бойко, Юрій Сергійович Борисов, Федоряк Геннадій Дмитрович, Папієв Михайло Миколайович, Гайничеру Михайло Іванович та ін. Далі йдуть роздуми: «Зараз підуть вибори. Уявімо собі, що Ви проголосуєте за того, хто красиво стоїть, красиво говорить... Далі проходить час. Що Вам треба? Вам газ треба! До кого Ви звертаєтесь по газ?». Підсумок відео підводить голос за кадром з реплікою адресованою до Михайла Папієва: «Саме по нашому селу цієї проблеми на вибори не буде... Большинство буде!"

4. http://youtu.be/jrmThZqEFKw

Відео з с. Йорданешти Глибоцького району розпочинається з того, як Михайло Папієв агітує проти суперників Геннадія Федоряка: Івана Савича Паламара (самовисуванець), Говорняна Семена Володимировича (КПУ), Тіміша Григорія Івановича (УДАР). Прояснює ситуацію із Іваном Семенюком: «У нього вертикалі нема. У Геннадія Дмитровича є оця газова вертикаль: Бойко-міністр – далі НАК «Нафтогаз України» – далі «Укргазвидобування» – далі Дмитро Васильович Фірташ – далі «Чернівцігаз» – все!». Наприкінці відео Михайло Папієв торкнувся інших округів: «Ми по всіх округах підходили прагматично з користю для жителів цієї території, цього округу. Бо відповідальність за цих людей несу, перш за все несу, я, як голова обласної адміністрації, як голова партійної організації Партії регіонів. Другий – несе прем'єр-міністр України Микола Янович Азаров, який підписав рішення з'їзду, і головна людина, яка буде з нас питати – це Президент України».

5. http://youtu.be/VU4TEkCHuRo

Коротке відео із с. Йорданешти Глибоцького району, яке гарно описується прямою мовою Михайла Папієва: «Шо треба зробити, і кого треба обрати. Склали все до купи? Подобається мені Геннадій Дмитрович чи не подобається?... Я стою і думаю: як не крути, а виходить, шо мушу. Не люблю його, але мушу...»

6. http://youtu.be/huzOvrXyo4A

Це відео присвячено агітації Михайла Папієва в с.м.т. Красноїльск Сторожинецького району під час наради з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, селищними та сільськими головами за іншого кандидата – Михайла Бауера, директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації: «Подобається нам Михайло Йозефович чи не подобається, але якщо нам думати про розвиток нашої території, і щоби тут життя було, і щоб майбутнє було, то треба брати і голосувати». Окрім того Михайло Папієв закликав присутніх брати приклад з нього самого: «Я б просив би... Зараз саме відповідальне рішення, яке буде приймати громада, виборці. І Ви маєте вплив на це. Щоб Ви чітко і ясно отак само просто проаналізували з людьми...»

Щодо оцінки дій голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва, то хотілося б нагадати що у чинному Законі «Про вибори народних депутатів України» (ст. 68 і 74) накладено обмеження на здійснення передвиборної агітації органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, правоохоронними органами і судами. Також категоричним законодавчим обмеженням, що стосується зловживання адміністративним ресурсом є заборона на використання приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації. А також заборона використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації підлеглих.

Наведені вище приклади поведінки та висловлювань голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва дають привід класифікувати їх як прояв зловживання адміністративним ресурсом, а отже, порушення демократичних процедур проведення виборів. З огляду на це, ОПОРА наполегливо закликає політиків та партії, і в першу чергу Михайла Папієва, відмовитися від подібної практики використання адміністративного ресурсу як елементу власних виборчих стратегій.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

1


КОМЕНТАРІ (4)

avatar

Misha Shmorgun

08 серпня 2012 14:13

Піарники ригіоналів молодці. Респект! Папієв не є учасником виборів, тому з нього як з гуся вода. А нікому невідомого кандидати пропіарив. Є чому повчитися!

avatar

політолог

08 серпня 2012 19:19

Я так і не зрозумів, губернатор що сам запросив в цю поїздку ОПОРУ і в їх присутності все це казав, при журналістах? Тоді з якою метою? Чи не для того, щоб саме таким чином розкрутити кандидатів Партії регіонів? Він же не дурак і розуміє що робить. Як це все пояснити? 

avatar

Петро Д., Чернівці

08 серпня 2012 19:24

От гаденыш усатый! Какая наглость! Дам газ, не дам газ. Шантаж и самое главное ложь! Дорогие земляки независимо кого Вы выбирете, газ Вам все равно проведут. Это не решать мальчишу-плохишу. Есть план газификации области, который в любом случае надо выполнять. У этой власти лицемерию, и прямой лжи нет предела. Не поддавайтесь на эти обицянки-цяцянки. Черновцыгаз принадлежит Фирташу, а не усатому и его "янычарам". А Фирташ заинтересован в газификации области, ведь денешки за газ мы будем платить ему. Это бизнес.

avatar

знаючий

09 серпня 2012 02:51