Михайлішин 'спалив', що організатором святкування 95-річчя Буковинського віча насправді є Партія регіонів.  А як же ініціатива ста організацій і пропозиція не політизувати захід?

Михайлішин "спалив", що організатором святкування 95-річчя Буковинського віча насправді є Партія регіонів. А як же ініціатива ста організацій і пропозиція не політизувати захід?

02.11.2013, 21:42

Секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин порадив облорганізації ВО "Батьківщина" запропонувати інше місце для проведення мирного зібрання, бо Центральна площа вже зайнята облорганізацією Партії регіонів і її молодіжкою. Цікаво, чи знають про це ті 100 громадських організацій, які скликали Віче?

- В доповнення до тези про те, що відзначення 95-річчя "Буковинського Віча" на Буковині є акцією місцевого осередку ПР під очільництвом губернатора Папієва на замовлення Адміністрації Президента, - прокоментував документ народний депутат України Максим Бурбак. -  Організаторами, які дивним чином примазались до дійсно визначної події в історії Буковини, є Молоді регіони та ПР. Цікаво, чи знають всі ті 100 громадських організацій, які скликали Віче, про дійсних організаторів завтрашньої піар-акії губернатора Папієва? P.S. Як кажуть, пане губернаторе, "прогіб зачтьон"!!!

- Я впевнений, що Україна буде серед європейських народів, - сказав журналістам 28 жовтня голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. - До мене, як голови облдержадміністрації, звернулося більше 100 громадських організацій краю — тобто інститутів громадянського суспільства Буковини, з ініціативою проведення 3 листопада Буковинського віча-2013 на підтримку європейської інтеграції та зусиль Президента України Віктора Януковича з підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Я дав відповідні доручення і впевнений, що ми забезпечимо громадський порядок і проведемо достойно відзначення 95-ї річниці Буковинського віча, коли народ краю зробив свій цивілізаційний вибір, так само, як і зараз, напередодні Вільнюського саміту проведемо Буковинське віче з підтримкою євроінтеграції Буковини і України. Ми покажемо цим приклад, і європейський вибір буде і угоду про асоціацію підпишуть.

Проте, як випливає з повідомлення прес-служби ВО "Батьківщина", опозиція все одно, всупереч рекомендації Михайлішина, вшанує визначну подію в історії краю. І саме на Центральній площі. Щоправда зробить це на 2 години раніше за владу і Партію регіонів.  

У неділю, 3 листопада, активісти та депутати місцевих рад різних рівнів від партії ВО «Батьківщина» вшанують 95-ту річницю Буковинського віча покладанням квітів до пам’ятника Кобзареві на Центральній площі Чернівців.

Покладання квітів розпочнеться об 11 год. 15 хв. "Запрошуються всі, хто вважає річницю Буковинського віча святом возз’єднання, яке проголосив Народ, а не окупаційна влада", - зазначає у своєму повідомленні прес-служба Чернівецької облорганізації ВО "Батьківщина". 

Раніше Михайло Папієв закликав буковинців прийти 3 листопада 2013 року о 13-00 на Центральну площу крайової столиці на маніфестацію з нагоди 95-ї річниці Буковинського віча та на підтримку євроінтеграції України.

У зв’язку з масовими заходами, приуроченими 95-тій річниці Буковинського віча, 3-го листопада у Чернівцях передбачаються зміни в організації дорожнього руху. З 8-ї години ранку до 16-тої години рух автотранспорту в центрі міста буде перекрито на перехрестях вулиць:

Головна- Кафедральна, Головна-Червоноармійська, Головна –провулок Готельний, Головна – Бетховена, Головна-Шептицького, Головна-Шолом Алейхема, Головна-Лук’яна Кобилиці, Головна-Шевченка, Івана Франка - Соборна площа, Івана Франка-Міцкевича, Івана Франка-Емінеску, а також Чайковського — площа Філармонії, Руська-Українська, Українська-Шептицького, Руська-Садовського, Шкільна-міст Турецький, Ватутіна-унівеситетська.

 Як повідомили у прес-службі УДАІ УМВС України в Чернівецькій області, також перекритими для руху автотранспорту будуть площі Центральна, Соборна, Філармонії.

ДАІ Буковини просить водіїв транспортних засобів врахувати зміни в організації дорожнього руху.

Напередодні святкування річниці Буковинського віче нардеп Бурбак також розповів про те, як це свято відзначають на Кельменеччині. Про це він написав на своїс сторінці у ФБ. Допис назвивається «Верной дорогой идете, товарищи».

 - Саме так сказав би лідер революції Володимир Ілліч Ленін, якби довідався як в Кельменцях готуються до святкування 95 річниці Буковинького віче. А вони вже навіть не готуються, а гучно святкують. Сьогодні (йдеться про 1 листопада. - BukNews) о 10-й годині ранку в мене було призначено прийом виборців у приміщенні Кельменецької райради. Захожу, чую музики грають та нарід витанцьовує, - пише Максим Бурбак. - 

Думаю, невже нас так шанують! Аж не так сталось, як гадалось. В п'ятницю, в робочий час, в приміщенні Кельменецької районої ради грає оркестр, відбуваються урочисті збори. Тобто народ цей день тижня робочим днем, мабуть, не вважає. Велике свято прийшло на Бесарабію – 95 річниця Буковинського віча, до якого, до речі, влада, жодного стосунку не мала і не повинна мати. Бо віче – це волевиявлення народу, і саме народ його ініціював.

Чому так радісно сьогодні святкують кельменецькі чиновники, мені не відомо. Але, думаю, в районі є багато невирішених питань, якими мали б перейматись ті, хто працює в районній раді та адміністрації, а не перетворювати робочий день на урочисті заходи.

Але на то була цінна вказівка губернатора Папієва."Танцуют ВСЕ"- закликав Іван Васильович з відомого фільму. Як би не було так сумно.

P.S. Не здивуюсь, якщо через деякий час Кельменецька райдержадміністрація буде відзначати чергову річницю перемоги Риму над Карфагеном в третій Пунічній війні або бунту сіпаїв. Адже, як відомо, басарабці участі у Буковинському Віче не брали (до відома керманича Папієва).

Нагадаємо, 3 листопада 1918 року в Чернівцях відбулися багатотисячні збори возз'єднання Північної Буковини з українським населенням із Західно-Українською Народною Республікою та подальшу злуку з"Великою Україною". Однак 11 листопада 1918 року королівська Румунія всупереч волевиявленню Буковинського народного віча захопила всю Буковину разом з Чернівцями.

1