Михайлішин купив книгу Целана

Михайлішин купив книгу Целана

08.09.2013, 04:16

Під час заходів IV Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ городяни купують чимало книжок. Біля кожного місця проведення заходу розкладають столики, з яких продають літературу. Попитом користують книги учасників фестивалю - Жадана, Андруховича, Іздрика, Прохаська. А найбільше, кажуть продавці, купують зібрки Пауля Целана. Іноді навіть накуповують книжок на 300-400 гривень.

Декому з городян відоме ім'я славетного земляка. А дехто бере книгу, розгортає, з подивом дізнається, що Целан народився і жив у Чернівцях, і купує. Найбільше розкуповують останню зібрку Целана "Мак і пам'ять".

Продавці кажуть, що серед покурців виявився секретар міської ради Віталій Михайлішин. Він придбав збірку Целана і ілюстровані дитячі книги.

На читання в костьол приходили цілим родинами

Поетичні читання в костьолі Ісусового Серця в Чернівцях зібрали багато городян, чимало з яких зацікавио саме місце проведення. Для читань творів поетів Анджея Сосновскі та Ришарда Криницькі (Польща) відвели частину приміщення костьолу, де не змогли розміститися всі охочі слухачі.

Чернівчани приходили цілими родинами з дітьми. Зовні костьолу вствновили динаміки, щоб виступи могли почути ті, хто не потрапив досередини.

Мешканці спального району не оцінили поетичний фестиваль

"Поезія спальних районів", яку сьогодні в рамках IV Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ провели біля житлового комплексу "Водограй" на вулиці Воробкевича в Чернівцях, не привернула увагу мешканців багатоповерхівок.

Організація заходу виявилася невдалою і учасники не змогли одразу знайти "Водограй". Потім з'ясувалося, що сам будинок мешканці лише починають заселяти і там нині живуть лише у кількох квартирах.

Чернівчани не поспішали ставати глядачами. Хтось спостерігав лише з-за рогу, на балкон багатоповерхівки вийшли двоє людей, але швидко зайшли всередину. Поруч розташований продуктовий магазин - з нього виходило чимало людей, але ніхто не зупинявся послухати поезію. Про те, що у Чернівцях відбувається поетичий фестиваль, мешканці району не чули. 

На запитання кореспондента molbuk.ua про враження одна жінка сказала, що нічого нерозуміє з почутого, інша сказала, що виховувалася на класичній літературі, але прозовій, а поезію не розуміє.

Поезію спальних районів читали Сергій Жадан (сам виріс у подібному районі), Енн Коттен (DE), Світлана Поваляєва (Україна).

Прохасько роздавав чернівчанам автографи й розповів, яким є щастя для автора

Письменники Тарас Прохасько і Тадеуш Домбровський роздавали чернівчанам автографи.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua

Тадеуш Домбровський презентував гостям поетичного фестивалю книгу вибраних віршів "Чорний квадрат".

А Тарас Прохасько розповів чернівчанам про свою нову книгу "Одної і тої самої".

"Вибачайте, я буду лаконічний і жорстокий. Нє", - так відреагував письменник на пропозицію глядача зачитати з пам’яті уривок з нової книжки. Мотивував це тим, що свої тексти напам’ять він не вчить.

Натомість, письменник розповів, що є справжнім щастям для автора.

"Найважливіше для читача – це знайти свою книгу. Так само для автора важливим є написати свою книгу. І байдуже, як її потім використовуватимуть – будуть читати чи поставлять під ніжку шафи. Головне – це те, щоб ця книга була корисною", - сказав Тарас Прохасько.

Коли натовп шанувальників Прохаська почав підходити до нього за автографами, письменник сказав: "Підходьте, але цей автограф нічого не змінить, бо насправді в книжці вже все написано".

Юрій Андрухович та Юрій Іздрик, присутність яких планувалася на цьому заході фестивалю Meridian Czernowitz, до целанівського літературного центру в суботу не прийшли.

За словами організаторів, Андрухович готується до вечірнього перформансу.

А презентацію сьомого числа часопису "Простори", присвяченого актуальній літературі та мистецтву Швейцарії, скасували взагалі.

У суботу триває другий день Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz.

У Чернівцях презентували приміщення Целанівського центру

На розі вулиць О. Кобилянської та Челюскінців у Чернівцях презентували приміщення Целанівського центру. У суботу вранці поблизу приміщення колишнього кінотеатру "Україна" зібралися десятки митців, гостей та учасників Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua

Автори ідеї літературного дому Целана сподіваються, що через рік вони вже презентують повноцінний центр

- Сьогодні ми ще не відкриваємо літературний Целанівський центр. Ми сьогодні декларуємо намір про те, що ми хочемо цей центр відкрити, - каже керівник центру Петро РИХЛО. - Відкриття такого центру вимагає певного часу. Повинна бути укомплектована бібліотека, документація, відеотека й фонотека з голосами поетів.

Водночас, Петро Васильович запевнив, що центр не буде присвячений винятково творчості Пауля Целана.

- Тут знайдуть прилисток чимало різномовних буковинських поетів, - додав П. Рихло.

Наприкінці презентації учасники та гості заходу сфотографувалися на пам’ять. За словами історика Сергія Осачука, це означатиме, що всі присутні зобов’язуються дбати про Целанівський центр.

Нагадаємо, сьогодні триває другий день четвертого Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz.

Довідка

Пауль Целан (справжнє прізвище - Анчель) - австрійський поет і перекладач. Народився 23 листопада 1920 року в Чернівцях німецькомовним євреєм румунського підданства.

Літературна критика вважає П. Целана найбільшим австрійським поетом ХХ століття. Целан вважається багатьма одним із найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу.

Творчість розвивалася під впливом французького символізму та сюрреалізму. Переклав на німецьку мову поезії Поля Верлена та Артюра Рембо. Целан перекладав на німецьку і румунську мови твори Мандельштама, Єсеніна, Блока, Лермонтова, Тургенєва, Чехова, Шекспіра, Валєрі, Рембо та інших авторів. Покінчив із собою, кинувшись у Сену з мосту Мірабо.

Джерело: molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (4)

Можно чисто вмерти! Михайлишин купив книжку! Залишилось тільки питати кожного ранку, чи висрався він.

avatar

111111111111111

08 вересня 2013 20:20

А дехто бере книгу, розгортає, з подивом дізнається, що Целан народився і жив у Чернівцях, і купує.

avatar

А це теж видно про нього)))))))))))))

08 вересня 2013 20:35

лазарев ты еще не задолбался троллить? смотри, доиграешься. гнилыми помидорами закидают

avatar

к 1,2

08 вересня 2013 22:52

Лазарев, они тобой бредят!

avatar

11111111

09 вересня 2013 16:43