Музиканти Чернівців збирають гроші на реставрацію костела

Музиканти Чернівців збирають гроші на реставрацію костела

05.06.2015, 22:25

На відновлення святині потрібно 100 мільйонів гривень.

У Чернівцях музиканти організовують благодійні концерти і збирають гроші на відновлення старовинного собору. Костел Найсвятішого Серця Ісуса - пам'ятка архітектури і єдина в місті споруда, зведена в готичному стилі. Однак, зараз він перебуває в жахливому стані - за радянських часів храм перетворили на обласний архів.

Музиканти Ярослав та Юлія - сьогодні вперше гратимуть в цьому костелі. З самого ранку перевіряють акустику і налаштовують інструменти.

"Цей собор взагалі особливий, як на мене. Він як живий, наче. Я відчуваю, наче, сама його душу. Не потрібно мікрофонів - акустика, дійсно, хороша", - говорить Юлія Чампела, музикант.

Костел Серця Ісуса - єдина пам'ятка у Чернівцях, зведена в готичному стилі. На початку шістдесятих років минулого століття радянська влада переобладнала храм під державний архів. Вікна і майже всі арки замурували, понівечили вівтар і вивезли ікони. Лише в 2010 костел повернули релігійній громаді. Нині він - у жахливому стані.

"Краще було, якби бомба впала на цей храм - розбила його, і побудувати на цьому місці новий. Було би швидше, краще і дешевше. Але, оскільки це пам'ятник архітектури, - треба відновлювати те, що є", - говорить Станіслав Смольчевський, настоятель собору.

На відновлення святині, підрахували парафіяни, потрібно 100 мільйонів гривень. Однак таких грошей ані в міському бюджеті, ані в казні храму немає. Допомогти з ремонтом захотіли музиканти - вже в червні планують провести тут благодійний концерт. Перші зібрані гроші передадуть на ремонт покрівлі.

"Я не думаю, що ми зберемо дуже великі кошти, які потрібні для реставрації. Але щоб перейняли ідею нашу, ініціативу. І, може, надалі робити такі акції частіше", - говорить Ярослав Гамаль, музикант.

У міському відділі культурної спадщини, тим часом, готують проекти міжнародних грантів - сподіваються отримати гроші з Євросоюзу.

"Дуже сподіваємося, що нам допоможуть європейські гранти. Оскільки будівля, справді, унікальна - це єдиний зразок готики у Чернівцях. Думаю, докладемо всіх зусиль, щоби зібрати кошти", - говорить Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради.

Музиканти сподіваються: на їхній концерт прийде чимало містян. Якщо ідея сподобається - такі благодійні виступи можна буде проводити регулярно. Залучити обіцяють також поетів і художників.

Джерело: http://podrobnosti.ua

ДОВІДКОВО:

Концерт відбудеться в неділю, 7 червня В КОСТЕЛІ ПРЕЧИСТОГО СЕРЦЯ ІСУСА (вул. Бахрушина, 2 - навпроти СБУ).  Музиканти - Славко Гамаль та Julia Champela. Контактний тел. Славка - 099 208 88 39.

Приміщення Храму Найсвятішого Серця Ісуса, що на вулиці Шевченка у Чернівцях, де донедавна розташовувався Державний архів Чернівецької області, передано у власність громади Римсько-католицької Церкви Найсвятішого Серця Ісуса. Щоб отримати назад у свої руки збудований у 1891-1894 роках єдиний готичний собор Чернівців, який до того ж перебуває в аварійному стані, громаді довелося докласти чималих зусиль. Вперше рішення про передачу костелу - однієї з найкрасивіших й водночас найзагадковіших споруд старого міста - у руки парафіяльного комітету ухвалили вже далекого 2000-го року. Але сам процес розтягнувся на цілий десяток років. Окрім власне самої споруди костелу, релігійна організація Найсвятішого Серця Ісуса претендувала також на колишній парафіяльний будинок, розташований за адресою вул. Дмитра Загула, 1 – з тильного боку костелу. Ситуація ускладнювалася тим, що нині тут розміщені навчальні корпуси Чернівецького училища мистецтв ім. С.Воробкевича. Відтак постійна комісія з питань приватизації та управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернівецької обласної ради у передачі колишнього парафіяльного будинку громаді відмовила.

За словами завідувача відділу Державного архіву в Чернівецькій області Драгоша Олару, "двома залізобетонними перекриттями, які кріпилися у метрових стінах костьолу, внутрішній простір храму розділили на три поверхи. Для зміцнення стелажів архівосховища між колон звели цегельні стіни. Таким чином, всі колони були заховані новоспорудженими стінами й частково зіпсовані, особливо їх верхні, оздоблені скульптурними прикрасами, частини. Це саме тоді у колишньому головному вівтарі диво-споруди облаштували... директорський кабінет. Також були знищені нижні вітражі вікон, які заважали вільній доставці будматеріалів у середину будови. Безслідно розчинилися у просторі і часі унікальний орган, дзвони, привезені аж з Едінбурга, годинник із вежі, що показував час на чотири сторони світу..." Історики із жалем згадують про безцінні скульптури, які тоді ж таки знищили "горе-реставратори". Навіть фахівці не можуть пригадати, щоб цю споруду бодай раз з моменту її спорудження 125 років тому капітально ремонтували. Згідно з актом обстеження костелу двадцятирічної давності, будівля перебуває в аварійному стані: через перегниття основного каркасу, кількаметровий шпиль небезпечно нахилився, загрожуючи будь-якої миті впасти на територію прилеглого до колишнього архівосховища ринку "Центральний". У 2007 році спецкомісія, члени якої оглянули дах костелу, підтвердила його аварійність. А ще констатувала, що на ремонт перекриття як мінімум необхідно 4 мільйони гривень. Очевидно, що за роки, які минули від моменту обстеження, ситуація лише погіршилася.

1