Мунтян розповів Москалю про плани румунів щодо співпраці з Чернівецькою і Закарпатською областями

Мунтян розповів Москалю про плани румунів щодо співпраці з Чернівецькою і Закарпатською областями

26.10.2016, 16:02

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян взяв участь у роботі Міжнародної конференції «Можливості участі територіальних громад Закарпаття у міжнародних і транскордонних програмах співпраці», що відбулася у м. Ужгороді за участі голів Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації Михайла Рівіса та Геннадія Москаля, голів місцевих рад Закарпаття, а також керівників агенцій регіонального розвитку та низки міжнародних експертів.

Обговорено шляхи залучення інвестицій у розвиток території регіонів України, шляхом участі у реалізації транскордонних проектів спільних операційних програм Європейського Союзу. Зокрема, можливість співпраці західноукраїнських областей з європейськими регіонами – партнерами в рамках Карпатського Єврорегіону.

- Привітав учасників Міжнародної конференції «Можливості участі територіальних громад Закарпаття у міжнародних і транскордонних програмах співпраці», що відбулася в Ужгороді за сприяння голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса та Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

Про це Іван Мунтян написав на своїй сторінці у ФБ

Відзначив, що нині для того, щоб розвивати регіони України, бюджетних коштів замало. Як приклад навів Сучавський повіт Румунії, бюджет якого майже такий самий, як і бюджет Чернівецької області. Все решта – багатомільйонні інвестиції, залучені через європейські грантові програми. Тому наголосив, що у теперішніх непростих умовах транскордонна співпраця з європейськими партнерами – це інструмент для вирішення багатьох проблем у соціально-економічній сфері регіонів нашої країни та забезпечення їх гармонійного розвитку.

Також поінформував Михайла Рівіса та голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля про те, що голова Сучавської повітової ради пан Георге Флутур готовий вступити до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», аби спільними зусиллями розвивати територію наших регіонів. Адже як відзначила виконавчий директор асоціації Галина Литвин, зараз перед країнами-членами «Єврорегіону Карпати» відкриваються чудові можливості залучити досить великі європейські кошти у розвиток туризму, галузі охорони здоров’я та охорони навколишнього середовища. Не скористатися такою нагодою було би дуже нерозумно.

Домовилися, що обговоримо деталі під час спільної зустрічі за участю керівництва асоціації та голів обласних рад – учасниць.

ДОВІДКОВО

Чернівецька обласна рада проводить активний діалог зі своїм європейським сусідом – Сучавською повітовою радою Румунії. У результаті цього діалогу 21 жовтня цього року у Сучаві відбулося спільне засідання Чернівецької обласної та Сучавської повітової рад, на якому було досягнуто домовленості про спільне виконання 12 проектів в рамках операційної програми «Румунія – Україна» на 2014-2020 роки на загальну суму 8 млн. євро. Тому переконаний, що подібна співпраця допоможе нам вирішити низку актуальних проблемних питань у наших регіонах, незважаючи на почасти недостатнє фінансування з державного бюджету.

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Москаль давно вже так не сміявся,коли прослухав розповідь Мунтяна

avatar

римун

26 жовтня 2016 13:19