Мунтян поскаржився Порошенку, що держава хоче забрати ліси від громад у державну власність

Мунтян поскаржився Порошенку, що держава хоче забрати ліси від громад у державну власність

29.09.2017, 23:53

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян прибув до сусіднього Івано-Франківська для участі у нараді щодо удосконалення державної політики в сфері лісового і мисливського господарства, яку проводив Президент України Петро Порошенко. Посадовець підняв питання про статус лісів АПК, які на Буковині обласна рада повернула у власність територіальних громад сіл, селищ та міст Чернівеччини і які нині Держлісагентство України намагається незаконно повернути у державну власність.

- На нараді з Президентом порушив перед ним два надзвичайно важливі для області питання: фінансування завершення будівництва об’єктів на Путильщині (тих двох десятків, які забуті і занедбані ще від повені 2008-го року) і залишення лісів краю у власності місцевих громад. 

- Поінформував пана Порошенка, що після повені 2008 року в області були відновлені і здані в експлуатацію 314 об’єктів, а 20 «зависли» на десятиліття, і більше половини з них – на Путильщині. Це дуже складні об’єкти – 5 мостів і 7 підпірних стінок. Новостворена громада розташована практично у тупику, дорога, яка до неї веде, з одного боку обрамляється скелями, а з другого – річкою… Президент нагадав про «безпрецедентні мільярдні кошти», які, виявляється, виділені на нашу області – і в тому числі на ці об’єкти… Нагадав про народних депутатів-мажоритарників, які також мають відповідні можливості… Висловив припущення, що керівництво області «няньки» у вигляді президента не потребує… І сам задався питанням, «де ж гроші». Що ж, будемо з’ясовувати…

- Щодо лісів – я пояснив Президентові, що завдяки лісам у власності громад формуються місцеві бюджети. І висловив занепокоєність тим, що держава хоче забрати ліси від громад у державну власність. Президент заявив, що «поки що держава нічого не забирає». І пояснив, що аби так і було далі, просто мають бути єдині правила для всіх і наведений лад: територіальна громада має вести електронний облік лісів, забезпечити ефективний захист від вирубок, а Нацагентство має знати, де знаходиться кожне дерево. А ми не проти.

1