Мукачево – 26%, Хмельницький - 21%, Житомир - 20%, Львів - 10%, Бердичів та Чернівці - 9%: стало відомо скільки відсотків від власного бюджету і яку суму витратили на підтримку ЗСУ українські міста

Мукачево – 26%, Хмельницький - 21%, Житомир - 20%, Львів - 10%, Бердичів та Чернівці - 9%: стало відомо скільки відсотків від власного бюджету і яку суму витратили на підтримку ЗСУ українські міста

23.08.2023, 08:47

У відсотковому співвідношенні найбільше на фінансування сектору оборони витратили міські ради Мукачевого, Хмельницького та Житомира.

Для допомоги Збройним силам України 24 найбільших міських рад України спрямували 7 відсотків своїх бюджетів. Це майже 10 мільярдів гривень.

Про це повідомили у Комітеті виборців України.

У відсотковому співвідношенні найбільше на фінансування сектору оборони витратили міські ради Мукачевого, Хмельницького та Житомира.

Згідно з даними Комітету виборців України, міська рада міста Хмельницького витратила на допомогу ЗСУ 21 відсоток свого бюджету. Більше виділила лише Мукачівська міська рада – 26 відсотків. На третьому місці Житомирська – 20 відсотків.

«Високі показники фінансової підтримки ЗСУ також у містах Львів - 10%, Бердичів та Чернівці - 9% бюджету. Серед проаналізованих міст найменші показники підтримки у відсотковому співвідношенні у Києва, Запоріжжя, Броварів, Івано-Франківська та Тернополя - близько 2%», – йдеться у повідомленні Комітету виборців України.

Загалом за півтора роки міські ради витратили на допомогу ЗСУ майже 10 мільярдів гривень. Найбільше коштів спрямували великі міста: Київ (1,6 мільярда), Дніпро (1,2 мільярда), Львів (1,1 мільярда), Хмельницький (1 мільярд), Миколаїв (0,6 мільярда), Черкаси (0,2 мільярда), Чернівці (0,3 мільярда), Рівне (0,2 мільярда), Запоріжжя (0,2 мільярда), Луцьк (0,1 мільярда), Івано-Франківськ (0,1 мільярда).

До слова, серед менших за розміром міст найбільші витрати в Бердичева (100 млн. грн.), Краматорська (78 млн), Новомосковська (69 млн), Дрогобича (55 млн). Міські ради Ковеля, Броварів, Кам’янець-Подільського витратили понад 40 млн., Ніжина - 35 млн. 

Повідомляють, що серед структури витрат переважають кошти на фінансову та матеріальну підтримку ЗСУ.

У м. Києві за міською цільовою програмою «Захисник Києва» у 2022 році фактичне фінансування завдань Програми становило 829 млн., у 2023 році - 300 млн. У м. Дніпро із загалом 1,2 млрд витрат на фінансування сектору оборони 1 млрд становили витрати на фінансову та матеріальну підтримку ЗСУ. У м. Ужгород із 87 млн. витрат на сектор оборони 36 млн. виділено підтримку підрозділів ЗСУ. 

Також кошти було спрямовано на підтримку підрозділів тероборони. У м. Запоріжжя у 2022 році на відповідний напрямок було виділено 82 млн. грн. У м. Луцьк у 2023 році вказано витрати в розмірі 35 млн. 

Частину коштів міські ради направили на лікування, реабілітацію, соціальну підтримку військовослужбовців, членів їх сімей, родин загиблих. У м. Миколаїв вказані витрати становили 218 млн. грн, м. Олександрія - 10 млн., м. Ніжин - 3 млн. 

«Окремий напрямок – купівля військових облігацій: Хмельницька міська рада зазначила купівлю військових облігацій на 600 мільйонів гривень,  Чернівецька міська рада - на 140 млн. », – зазначили у КВУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, які громади Чернівецької області спрямували найбільше коштів на підтримку ЗСУ

Руслан Запаранюк: "Буковина вже спрямувала на тероборону 400 млн грн і збільшуватиме підтримку заради нашої перемоги!"

Нагадаємо, 22 серпня Чернівецький міський голова Роман Клічук  назвав іншу цифру, відмінну від даних КВУ, яку місто витратило на допомогу ЗСУ:

 - Що таке 502 млн гривень? 502 млн - це шоста частина річного бюджету громади, - написав Роман Клічук на своїй сторінці у ФБ. - Можливо, це стане новиною для більшості, але близько 502 млн - це внесок громади у забезпечення відсічі збройної агресії та підтримки військових та їхніх родин від початку повномасштабного вторгнення. Всі офіційні запити від військових для передової задовільняємо. Ми не можемо дати гроші на всі збори, які проводять волонтери і військові, бо законодавство це не дозволяє. Та всі офіційні запити ми підтримуємо і будемо це робити надалі: на найближчій сесії виділимо ще близько 17 млн на потреби військових формувань .
 
- Я розумію, що зараз емоційно непрості часи, чимало дій влади сприймаються загострено. Це нормально!
Тяжкі часи — це перевірка на міцність себе і людей, які поруч. Я готовий нести відповідальність за всі свої дії. І вірю, що те, що ми робимо наближає нас до перемоги.

 Фото: pixabay.com

1