Мовні квоти на ТБ і радіо не порушують прав нацменшин

Мовні квоти на ТБ і радіо не порушують прав нацменшин

10.07.2017, 11:31

Народні депутати України Григорій Тіміш, Владислав Севрюков та Богдан Онуфрик зустрілися з представниками румунської громади у Чернівцях аби обговорити наслідки прийняття закону щодо української мови в теле- та радіоефірі. 

Нагадаємо, утисками та обмеженнями їхніх прав назвали представники румунської національної громади України прийняття закону про мови електронних ЗМІ, в якому йдеться, що  в ефірі загальнонаціональних і регіональних телеканалів частка української мови у фільмах і передачах має становити 75%, місцевих мовників – 60%. Також 75% усіх новин мають транслюватися українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинські румуни висловили стурбованість через мовні квоти на ТБ і радіо

Б.Онуфрик та В.Севрюков, члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, констатували, що цей закон жодним чином не погіршує ситуацію в інформаційному просторі краю, зокрема щодо поширення телепрограм румунською мовою. Тобто всі програми теле та радіоефірів, які велися румунською мовою, не лише залишаться, а навіть можуть розширитися і зайняти ще більше ефірного часу.

Депутати зазначили, що українська держава захищає національний інформаційний простір, що в умовах російської агресії, у тому числі  інформаційної війни поти України, є необхідним кроком. До речі, сказали нардепи, квотний принцип мовлення аудіовізуальних ЗМІ характерний для багатьох країн Європи. Тому журналісти румуномовних медіа мають можливість і надалі інформувати громадян на теренах краю саме румунською і навіть розширювати такі можливості. “Любити Украіну можна і румунською мовою”, - зазначили представники румунськоі громади Буковини.

Нагадаємо, закон, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою, набуде чинності 13 жовтня. 

Джерело: http://acc.cv.ua/

1