Мости — Епохи — Будапешт

Мости — Епохи — Будапешт

27.05.2016, 19:00

2 червня завершується у Чернівецькому художньому музеї показ виставки під назвою «Мости — Епохи — Будапешт», що була відкрита 11 травня. В одному із залів музею експонувалось понад 50 робіт майстрів фото та репродукції художніх картин, наданих Інститутом культури Центральної Європи та філії музею історії Будапешта — Кішцоллі за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

Власне, тематичне обрамлення виставки, гадаю, обрано невипадково, адже мости Будапешта віддавна є візитівкою, красою і гордістю Угорської столиці. І організатори експозиції підібрали роботи, що відображають справді цілі історичні епохи: від другої половини XIX століття і до другої половини XX століття. Саме в цей час над Європою і Угорщиною зокрема пронеслись буремні події революцій, Першої і Другої світових воєн, що завдали величезних руйнувань, в чтому числі і мостам Будапешта. Документальні фото і репродукції картин експозиції — яскраве тому підтвердження. А разом з пояснювальним текстом вона мала ще й значне пізнавальне значення.

На щастя, героїчні зусилля робочих рук угорських фахівців відновили цю велич архітектурних принад мостів Ланцгід (Ланцюговий міст), Ержибет, Марґіт та інших. Серед них безсумнівно найперше вражає найбільший Ланцюговий міст, збудований за проектом Британського архітектора Вільяма Творні Кларка. Спершу Ланцгід з’єдав дві частини столиці — Пешта і Буди ще в 1842 році, але офіційне відкриття цього мосту відбулось у 1849 році.

Оглянувши експозиції виставки, а на ній побували численні відвідувачі як з Буковини, так і туристи з інших країв, подумки перенісся в Будапешт, де свого часу вдалося мені побувати. Тоді і пройшовся мостами Ланцгід та Ержибет над величним Дунаєм. Що й казати — враження незабутні від тієї прогулянки, як і в цілому від Будапешта — одного з найкрасивіших міст Європи. Дай то, Боже, ще раз тут побувати…

Василь Гейніш.

1