Москаль вимагає розслідувати всі порушення прав Тимошенко та Луценка

Москаль вимагає розслідувати всі порушення прав Тимошенко та Луценка

22.01.2013, 12:35

Народний депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль зареєстрував проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції і законів України при здійсненні арешту та ув’язнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Як повідомляється на сайті парламенту, відповідний документ зареєстровано 21 січня, однак його текст там відсутній.

У прес-службі Г.Москаля УНІАН повідомили, що проектом постанови передбачається доручити ТСК розслідувати правомірність дій працівників та посадових осіб Генеральної прокуратури України, Державної пенітенціарної служби України, інших державних органів, суддів Печерського районного суду Києва, Апеляційного суду Києва, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ щодо порушення конституційних прав і свобод Ю.Тимошенко та Ю.Луценко, в тому числі обмеження прав на належну медичну допомогу та інших дій, що створюють загрозу їх життю.

Головою ТСК, згідно з документом, пропонується обрати Г.Москаля, заступником голови - народного депутата України Ігоря Швайку (фракція «Всеукраїнське об'єднання "Свобода" ).

Передбачено, що ця Тимчасова слідча комісія діятиме, у разі її створення, шість місяців.

Водночас захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко буде просити Генпрокуратуру і Пенітенціарну службу оприлюднити відео з непритомною Юлією Тимошенко. Про таке він заявив в ефірі «5 каналу».

«У нас Генеральна прокуратура і Пенітенціарна служба якось вибірково публікує відео, а я би попросив цих хлопців, і я отримаю дозвіл Юлії Тимошенко, опублікувати відео, яке вони знімали в цей же день, це відео записане в 16:30 ( відео де Тимошенко вручають повідомлення про підозру у вбивстві Щербаня), а я попрошу опублікувати відео, яке вони зняли з 12:00 до 12:30. Це відео, коли я зайшов до приміщення де знаходилася Юлія Володимирівна, і ще раз підкреслю, що я в перший момент подумав, що вона померла: людина лежала, смертельно бліда не реагуючи ні на які звернення», – заявив Власенко.

Підставою для вбивства в 1996 році депутата Євгена Щербаня, у якому підозрюються Юлія Тимошенко й Павло Лазаренко слідчі вважають неможливість поділити ринок газу в Донецькій області.

Про це йдеться в повідомлення про підозру, переданому напередодні лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, пише Комерсант.

"Витримки з повідомлення про підозру", які є в розпорядженні видання, складаються із двох частин.

У першій частині викладаються обставини появи на українському ринку компанії "Єдині енергетичні системи України", яку очолювала Тимошенко, і формування заборгованості перед міноборони Росії за куплений газ в обмін на надання будівельних послуг.

Друга частина документа присвячена обставинам підготовки вбивства Щербаня.

За версією слідства, передумовою до здійснення цього злочину стали дії тодішнього першого віце-прем'єра Павла Лазаренко, який лобіював прийняття постанови уряду, яким за кожною областю закріплювався єдиний оптовий постачальник газу, у якого всі підприємства мали купувати паливо за встановленою ним ціною. У Дніпропетровській і Донецькій областях таким постачальником стала ЄЕСУ.

"За надання протекції на державному рівні, лобіювання інтересів і усунення перешкод у роботі підприємства президент ЄЕСУ систематично перераховувала на зазначені Л. рахунки в банківських установах грошові суми в розмірі 50% від всього прибутку, отриманою компанією від здійснення комерційної діяльності",— стверджує слідство.

У ГПУ впевнені, що "однією з перешкод" на шляху реалізації цього плану став Щербань, що ініціював появу розпорядження губернатора Донецької області, яким єдиною організацією, яка мала право на укладення таких договорів, є не ЄЕСУ, а корпорація "Індустріальний союз Донбасу".

Як стверджують слідчі, "на цьому ґрунті" між Лазаренком, Тимошенко й Щербанем "виникали конфлікти, оскільки підприємства, підконтрольні останньому, категорично відмовлялися працювати з ЄЕСУ на умовах Т. і Л.".

"Безпосередньо Т. і Л. не могли скоїти вбивство Щербаня, вони вирішили замовити його іншим особам, тобто організувати вбивство",— відзначають у Генпрокуратурі.

Подальші події, за версією слідства, розвивалися так: у першій половині 1996 року радник Лазаренка Петро Кириченко, "не знаючи про наміри Т. і Л.", організував у будинку відпочинку "Пуща-Водиця" зустріч Лазаренка з кримінальним авторитетом із Дніпропетровська Олександром Мільченком на прізвисько Матрос.

На початку року вони зустрічалися кілька разів, і на одній з таких зустрічей пан Лазаренко познайомив Матроса з Тимошенко.

"Т. і Л., діючи за попередньою змовою між собою, замовили М. (Мільченку) убивство Щербаня, гарантувавши за це виплату винагороди в розмірі $3 млн і, на прохання М., сприяння в приватизації Царичанського заводу мінвод",- вказується в документі.

Для виконання цього замовлення Матрос звернувся до керівників банди, що з кінця 1993 року діяла в Україні, а в 1995 організувала вбивство президента футбольного клубу "Шахтар" Ахатя Брагіна.

Частину суми за вбивство - $500 тис.- Лазаренко передав Мільченку через свого помічника, а той віддав їх Матросу 4 листопада, спеціально для цього відправившись у Дніпропетровськ.

Після цього, стверджують слідчі, Тимошенко й Лазаренко почали затримки з виплатою іншої суми. Після цього Тимошенко, "реалізуючи спільний намір з Л.", забезпечила переведення грошей на рахунки Кириченка, який у свою чергу мав перевести їх на рахунки Мільченка "і керівників злочинної банди".

Особливо активно платежі (усього їх було 9) з рахунків проводилися в травні 1997 року. Загальна сума виплачених грошей за вбивство Євгенія Щербаня склала $2,82 млн.

"Таким чином, своїми навмисними діями, які виразилися в організації разом з Л. навмисного вбивства при обтяжуючих обставинах - з корисливих мотивів, Т. вчинила злочин, передбачений ч. 4 ст. 19. п. "а" ст. 93 Кримінального кодексу (у редакції 1992 року)", - підсумували в ГПУ.

1


КОМЕНТАРІ (1)

На кого розраховують ці ригонали. Де ви чули, щоб банда виконувала таке масштабне вбивство з післяоплатою майже рік.  Херн..я на оливі ...  Банду геть, Юлі і Юрі ВОЛЮ!!!!!!!!!!

avatar

Бютівець

22 січня 2013 12:30