Мінекономіки: Запровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не узгоджується з вимогами законодавства

Мінекономіки: Запровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не узгоджується з вимогами законодавства

12.10.2016, 21:16

За дорученням Кабінету Міністрів України Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надало відповідь на звернення Чернівецької міської ради щодо ціно- та тарифоутворення на житлово—комунальні послуги.

Мінекономрозвитку України звертає увагу на те, що встановлення державних регульованих цін/тарифів у розмірі, нижчому від їх економічного обґрунтованого розміру, без визначення джерел відшкодування за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається і може бути оскаржено в судовому порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популістські "тарифні мораторії" сіють корупцію

Окрім того, відповідно до Угоди про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» та Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої постановою Верховної Ради України , в рамках реалізації заходів щодо нової політики енергетичної незалежності здійснюється ліквідація перехресного субсидіювання шляхом встановлення цін/тарифів для всіх категорій споживачів, включаючи населення, на економічно обґрунтованому рівні із синхронним впровадженням механізмів компенсацій для малозабезпечених верств населення. Таким чином, запровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не узгоджується з вимогами законодавства та призведе до збільшення бюджетних видатків на державне цінове/ тарифне регулювання у зазначеній сфері економічної діяльності.

Мінекономрозвитку України інформує, що з 1 травня 2016 року гранична роздрібна ціна на природній газ для побутових споживачів встановлена у розмірі 6,879 грн. ща 1 куб.м, яка утворюється з урахуванням оптової ціни природного газу, середньозважених тарифів на послуги з його транспортування та розподілу , які встановлюються НКРЕКП,торгової націнки постачальника та податку на додану вартість. В уряді вважають, що коригування цін на газ дозволить залучити значний інвестиційний ресурс у розвиток власного видобутку газу та забезпечить надходження до державного бюджету,що будуть спрямовані на виплату житлових субсидій, які залишаються головним механізмом соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг та гарантують малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на їх оплату незалежно від зміни тарифів.

1