Мільйонерам доведеться подбати про касовий апарат

Мільйонерам доведеться подбати про касовий апарат

23.11.2016, 16:33
Чернівецька ОДПІ нагадує, що згідно п. 296.10 ст.296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) не застосовуються платниками єдиного податку: 
 
- першої групи; 
 
- другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. 
 
Застосування РРО розпочинається з першого числа місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку. 
 
Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з метою визначення необхідності застосування РРО повинні самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1000000 грн. При цьому, враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. 
 
Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1000000 грн.) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до п.292.1 ст.292 Кодексу включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.
 
ДОВІДКОВО:
 
За даними податкової звітності за 9 місяців 2016 року обсяги доходу, отриманого від підприємницької діяльності у понад мільйон гривень задекларували 204 підприємці - єдинники, які працюють на ІІІ групі. Порівняно із минулорічними показниками, кількість підприємців з мільйонними доходами збільшилась на 120 бізнесменів, або більш, ніж удвічі. Про це повідомляє відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ.
 
Мільйонери, які обрали спрощену систему оподаткування, задекларували за три квартали цього року 419,4 млн. грн. доходу, що більш, ніж удвічі перевищує минулорічні показники.
 
Загалом 2782 платники єдиного податку – фізичні особи, які обрали ІІІ групу спрощеного оподаткування, задекларували 984,8 млн. грн. доходу, що на 479,5 млн. грн., або майже на п’ятдесят відсотків більше показників минулого року.
 
Звертаємо увагу, що до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень. (п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ). 
1