Міжнародний день сім’ї у Хотинській фортеці для демобілізованих учасників АТО та їх сімей

Міжнародний день сім’ї у Хотинській фортеці для демобілізованих учасників АТО та їх сімей

18.05.2016, 00:29

15 травня світ відзначав Міжнародний день сім’ї. Так, в рамках програми «Активні громадяни» за підтримки Британської Ради в Україні* спільно з Хотинської райдержадміністрацією 15 травня 2016 року відбувся виїзд демобілізованих учасників АТО з Чернівецької області та їх родин до Хотинської фортеці.

Автором проекту виступила Діана Якімчук за сприяння Служби зайнятості та Союзу учасників АТО спільно з Хотинською райдержадміністрацією та ДІАЗ «Хотинська фортеця».

Захід розпочався привітальним словом від організаторів. Голова Хотинської райдержадміністрації Петро Допіряк подякував усім присутнім за те, що, незважаючи на мінливу погоду, приїхали до Хотина аби спільно відсвяткувати Міжнародний день сім’ї та показати приклад гарного родинного дозвілля. Директор Хотинської фортеці Єлизавета Буйновська, у свою чергу, побажала усім цікавого дня та висловила сподівання, що дана акція, яка відбувається вперше, переросте у  добру традицію. Олександр Божек звернувся до присутніх від імені Хотинського військового комісаріату та Асоціації учасників бойових дій та учасників АТО району, привітавши своїх побратимів та їх сімї.

За словами Діани Якімчук, першочергово проект був розрахований на 70 учасників, проте ідею настільки підхопили в громадських колах, що зрештою захід зібрав понад 160 осіб. Зокрема, це жителі Чернівців, Глибоцького, Заставнівського, Новоселицького, Кіцманського, Сторожинецького та Хотинського районів. До слова, наймолодшій учасниці було 9 місяцівJ. Велика заслуга у цьому волонтерів, спонсорів та просто небайдужих людей, які долучилися до організації свята. Серед них, зокрема, Обласна федерація змішаних єдиноборств, мережа фаст-фудів «OZZY», компанія «РОМА», «ТЕРЕШКІНО», дитяче арт-видавництво «Чорні вівці», Майа Ракоча, Василь Буздуган, Тетяна Русскова та ін.

Програма включала: екскурсію історико-архітектурним заповідником, обід на галявині, спортивні та ігрові активності для дітей, розвантажувальні вправи, що були направлені на зміцнення родинних стосунків між дітьми та батьками, майстер-класи з різблення по дереву та змішаних єдиноборств тощо. Для дорослих учасників психолог Ігор Огданський провів інтерактивне спілкування на тему «Ресурси сім’ї у подоланні стресових ситуацій».

Окрім того, під час екскурсій всі учасники долучились до плетіння маскувальної сітки, яку передадуть у зону АТО.

Дорослі учасники показали приклад активного проведення свого дозвілля у сімейному колі на природі та з користю. Діти, натомість, змогли відчути батьківську турботу не лише у буденності, а й у період відпочинку.

Дана акція привернула увагу громадськості, та слугувала гарним прикладом для інших людей, показала, що життя продовжується, і що ризикуючи власним життям на війні, ці мужні чоловіки мають найцінніше, – можливість бути зі своїми родинами та дітьми – те, заради чого вони боролися і заради чого тепер вони повинні жити.

Спілкування учасників пройшло в дружній та доброзичливій атмосфері.

Наприкінці заходу кожна сім’я отримала у подарунок сувенір на згадку про Хотинську фортецю, а для малечі організатори підготували у подарунок книжку австрійського письменнника Ервіна Мозера «Фантастичні історії на добраніч», аби батьки змогли читати своїм дітям перед сном.

На завершення святкування началькик відділу молоді та спорту Хотинської райдержадміністрації Наталія Гаєвська висловила слова підтримки присутнім родичам загиблих бійців АТО, а також щирої вдячності тим, хто у цей момент перебуває на передовій, ризикуючи власним життям заради того, аби ми мали змогу збиратися у такі теплі дні під мирним небом з найріднішими і найдорожчими людьми.

Учасники роз’їхались по домівках сповнені позитивних вражень та емоцій. Маємо надію, що цей день стане початком нової історії та великої традиції.

 * Довідково: Британська Рада активно працює у сфері розвитку суспільства та допомагає громадянам та установам розвивати більш відкритий та стабільний світ без кордонів, вирішуючи питання громад та глобальні виклики.

Проект «Активні громадяни» стартував в 2009 році та реалізується більше ніж у 40 країнах Близького Сходу, Північної Африки, Європи, Південної та Східної Азії. Мета проекту полягає у сприянні соціальним змінам і забезпеченні сталого розвитку шляхом створення і розбудови мережі молодих лідерів із залученням молодіжних організацій, які є рушіями реформ у своїх громадах та надання їм знань та навичок, що сприятимуть побудові відносин між людьми на засадах рівності та рівних можливостей, поваги до різноманіття, вміння вести безконфліктний діалог.

Програма «Активні громадяни» дає можливість простим громадянам стати авторами власних проектів соціального спрямування та отримати грант (до 15 тис. грн) на їх втілення.

Партнером Британської Ради по програмі «Активні громадяни» у Чернівцях виступає Буковинська агенція регіонального розвитку.

1