Мешканці вул. Матросова скаржаться, що через сусіднє будівництво обвалюються їхні оселі

Мешканці вул. Матросова скаржаться, що через сусіднє будівництво обвалюються їхні оселі

26.07.2016, 02:06

Почали будувати одне, аби зруйнувати інше. Мешканці вулиці Матросова скаржаться, що через сусіднє будівництво обвалюються їхні оселі. Будинок звели ще минулого року. Тоді, кажуть мешканці вулиці Матросова, їхні будинки тріщали по швах. Бо ж запевняють, тут зсувна зона, тому й будь-яке будівництво небезпечне.

А цими вихідними будівництво продовжилось. Робітники почали рити котлован. Через що руйнуються стіни сусідських будинків.

- Вони в суботу почали возити якийсь бетон, цеглу. Наша стіна з того боку почала трястись. Повибігали сусіди. Ця жінка в провулку, в неї взагалі приватний будинок, нове будівництво. Вона вибігла на вулицю, каже: "У мене хата валиться". Сусіди усі повилітали, бо думали, що землетрус, - розповіла Алла Гаврилюк, мешканка вулиці Матросова.

- Роблять галас. Маски-шоу. Поліція. Все, як має бути. Гоп-стоп. Прийшов Сергій, і почав: "Що ви гупаєте? У мене стіни тріщать, проводка тріщить". Я сам інженер-електрик, але як може проводка тріщати від того, що я тут роблю? Анекдот, - зазначив Анатолій Нагайчук, власник сусідньої території.

Сусіди вважають, у тому, що валяться їх будинки, винен саме пан Анатолій. А він, у свою чергу, скаржиться на нещодавно збудоване приміщення поруч із його територією. Бо ж ті власники мали облаштувати опорну стінку, аби не зсувався ґрунт під сусідніми будинками.

- За законом, вона мала робити підпорну стінку, бо вона порушила мені рельєф. От я з цього боку мушу робити сусідам, тому що я порушив, - пояснив Анатолій Нагайчук, власник сусідньої території.

І поки одні сусіди звалюють на пана Анатолія усі гріхи, інші просять, аби у виритий котлован залили фундамент та спорудили опорну стіну, щоб не обвалилися і їхні будинки.

- У цій ситуації, якщо йому заборонять будівництво, це буде катастрофа. Потрібно в будь-якому випадку робити терміново підпорну стінку. Бо в мене хата поїде. Я - сусід з верхнього будинку, - сказав Сергій Семенюк, мешканець вулиці Матросова.

- Підуть дощі, ґрунт змокне. Тому зараз потрібно дати йому можливість. Не робити жодних перепон. Потрібно дивитись по факту і реально. Тому що, якщо заборонять, це буде тягнутись. Програє він, і ми ще більше програємо, - вважає Віктор Ільніцький, мешканець вулиці Матросова.

- Я - власник цієї землі, я її купив. Я не отримав її по всяких варіантах, розумієте? Я з квітня отримав цю ділянку. Неможливо було робити. То не проїдь, то не пройди, то чого ти везеш, - розповів Анатолій Нагайчук, власник сусідньої території.

- Вони придбали земельну ділянку, замовили будівельний паспорт, звернулися до нас для отримання дозволу на будівництво будинку, - підтвердила Наталія Хілько, головна архітектора м. Чернівці.

Тобто усе законно, каже головна архітекторка міста. Хоча пан Анатолій почав готуватись до будівництва без відповідних дозволів. Щоправда, за це вже сплатив штраф - 2 тисячі гривень. А усі роботи зупинив, доки документи на розгляді. Відтак, Департамент містобудівного комплексу повинен їх погодити, аби пан Анатолій знову міг повернутись до будівництва і таки спорудити необхідну опорну стіну. Сусіди ж просять одного - не зволікати. 

1