Мешканці Банилова перекрили дорогу: у 'Чернівцігазі' Фірташа кажуть, що не мають грошей на ремонт газопроводу, який зруйнувала повінь, а в ОДА чекають на транш від уряду (ОНОВЛЕНО)

Мешканці Банилова перекрили дорогу: у "Чернівцігазі" Фірташа кажуть, що не мають грошей на ремонт газопроводу, який зруйнувала повінь, а в ОДА чекають на транш від уряду (ОНОВЛЕНО)

03.11.2020, 09:48

У Чернівецькій області кілька десятків мешканців села Банилів Вижницького району сьогодні о 7.00 перекрили рух транспорту на автомобільній дорозі, яка пролягає через це село. Люди безперервно рухаються пішохідним переходом біля церкви, не пропускаючи транспорт.

 Вони вимагають зремонтувати газопровід Джурів-Банилів, який в червні зруйнувала паводкова хвиля.

 Про це Суспільному сказала речниця нацполіції області Діана Козлова.

 Правоохоронці регулюють рух транспорту.

Як повідомив кореспонденту molbuk.ua голова Банилівської ОТГ Василь Соломко, таким чином жителі висловлюють своє обурення через бездіяльність обласної влади, внаслідок якої Банилів та кілька інших сіл Вижницького району можуть залишитися без газопостачання взимку.

Учасники протесту обурені, що після того, як червнева повінь зруйнувала газопровід "Джурів–Банилів", влада не знайшла можливості відновити його. Таким чином, без повноцінного газопостачання протягом усього цього часу залишаються понад шість тисяч споживачів у шести селах Вижницького району – Банилові, Слободі Банилів, Коритному, Замості, Бережонці та Бережниці.

На Буковині жителі Банилова перекрили дорогу в селі, вимагаючи відновити газопостачання

Раніше повідомлялося, що через критичне падіння тиску в газорозподільній мережі, 31 жовтня повністю зупинили газопостачання сіл Бережонка, Бережниця, Банилів та Слобода Банилів на Вижниччині. Без газу залишилися 1600 споживачів.

Паливо їм подавали через тимчасовий газопровід. На ремонт основного потрібно 8 мільйонів гривень, цих грошей у "Чернівцігазу" немає, сказав Суспільному голова правління Віктор Горда. В облдержадміністрації чекають на транш від уряду.

Газопостачання неможливо буде відновити, допоки держава не виділить 9 мільйонів гривень для відновлення газопроводу.

Через аварію на газопроводі «Джурів – Банилів», яка трапилася влітку через паводок, 6 сіл Буковини досі залишаються без газопостачання. Як ми повідомляли, сьогодні вранці близько 20 жителів села Банилів Вижницького району перекрили дорогу та вимагають відремонтувати газопровід

Чи є сподівання на те, що жителі сіл Банилів, Слобода-Банилів, Коритне, Бережонка, Бережниця і Замостя матимуть взимку газ, під час пресконференції розповів голова правління АТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Існує 22 роки та пережив 3 аварії

Перехід «Джурів – Банилів» збудували в 1998 році.

Перша аварійна ситуація внаслідок повені виникла там у 2008 році. Газопровід був наполовину зруйнований. Тоді впали стійки і сама труба опинилася в річці. На 2 місяці залишилися без газу 2600 осель шести вказаних вище сіл.

У 2010 році ситуація повторилася. Річка знесла всі опори. Газопровід знову впав. Тоді його демонтували та відремонтували заново. Роботи з відновлення вдалося зробити до початку опалювального сезону.

«Цей перехід є власністю держави, він збудований за кошти з держбюджету. Тож, будь-які ситуації, пов’язані зі стихійними лихами або капітальними ремонтами, якщо вони не передбачені в інвестиційних програмах нашого підприємства, здійснюються за рахунок субвенцій з державного бюджету», - пояснив Віктор Горда.

Збудували тимчасовий газопровід

У червні цього року черговий паводок повністю зруйнував дві опори. Газівники були змушені демонтувати газопровід. Ті ж таки села знову залишилися без «блакитного палива».

«Два місяці вони залишалися без газу. Відтак ми прийняли рішення збудувати новий газопровід за власні кошти з нашого аварійного фонду. Але даний новозбудований нами газопровід передбачений виключно для забезпечення газом у літній період, коли обсяги використання мінімальні. Це обійшлося в 1 200 000 гривень», - розповів Віктор Горда.

Проте, 31 жовтня було зафіксовано різке падіння тиску в тимчасово збудованій новій мережі. Спільна робота з «Укртрансгазом» щодо підняття тиску не дала результатів. Тож у «Чернівцігаз» були змушені повністю припинити газопостачання до сіл Бережонка, Бережниця, Банилів та Слобода-Банилів. Наразі без газопостачання залишаються 1600 обійсть абонентів.

«Цю ситуацію ми не можемо врегулювати. Тимчасовий газопровід не дає фізичної можливості забезпечити ці села необхідними обсягами газу. А перехід «Джурів – Банилів» не фінансується державою. Ми відправили в район Бережонки та Бережниці нашу лабораторію, яка повністю дослідила наші мережі та перевірила обладнання на предмет можливості прийому газу під вищим тиском. Сьогодні прийнято рішення підняти тиск в цій мережі та запустити газ у Бережонці та Бережниці. Тож, наразі без газу і в безвихідній ситуації в нас залишаються Банилів і Слобода-Банилів – близько тисячі абонентів», - пояснює голова правління АТ «Чернівцігаз».

Держава не виділяє кошти

За словами Віктора Горди, компанія зверталася до Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики, НКРЕКП, ОДА, Вижницької районної ради, голів ОТГ та активістів. Загалом написали близько 20 листів.

«НКРЕКП дала нам дозвіл на проведення перерахунків плати за розподіл. Це єдиний позитив, якого вдалося домогтися. Інші переписки не приносять результатів - на цей момент коштів немає. Вартість проекту – 9 мільйонів гривень. Газова частина, якщо нас оберуть виконавцем робіт, складе 700 тисяч гривень. Ми підготувалися до робіт і якщо буде фінансування, готові будемо виконати нашу частину робіт в найкоротші терміни», - каже Віктор Горда.

Водночас на газопроводі є багато робіт, не пов’язаних із газовим господарством: руслорегулювання, встановлення опор, заливання бетону, встановлення конструкцій тощо. Це вже не компетенція «Чернівцігазу».

«Заступник ОДА наразі в Кабінеті Міністрів намагається вчергове пояснити, що Буковина – такий же регіон України, як і, наприклад, Івано-Франківщина, яка гроші отримала одразу в червні, а наприкінці серпня вони вже відновили всі газогони. Не знаю, чи знайде якийсь відгук, але нам дуже б хотілося, щоби всі наші потуги зі збудування резервного газопроводу, утримання тиску, цілодобового чергування наших працівників не були марними. Тому, що зроблено дуже багато, а результату, з точки зору наших споживачів, немає. І я їх розумію: холодні будинки, відсутність газу, а люди встигли за 20 років отримувати цю послугу і давно демонтували твердопаливні котли», - заявив Віктор Горда.

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1