Мерія пропонує вдвічі підвищити плату за проїзд у тролейбусах: з 1 грн 50 коп до 3-х грн. Чернівчани радо погодилися

Мерія пропонує вдвічі підвищити плату за проїзд у тролейбусах: з 1 грн 50 коп до 3-х грн. Чернівчани радо погодилися

24.03.2017, 11:40

Громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у громадському транспорті Чернівців відбулися в Департаменті ЖКГ 23 березня.

Усіх присутніх - громадських активістів, пенсіонерів, представників перевізників, підприємців - реєстрували та видавали мандати для голосування, повідомляє кореспондент molbuk.ua. Всього зареєструвалося 146 осіб, з яких обрали голову засідання, секретаря та п'ятьох членів лічильної комісії.

Начальник планово-економічного відділу Департаменту ЖКГ Ольга Гладишева вкотре пояснила присутнім алгоритм розрахунку економічно обґрунтованого тарифу та необхідність підняття ціни за проїзд. 

Крім того, вона закликала розглянути підвищення тарифу на проїзд в електротранспорті міста до трьох гривень, як це рекомендувала тарифна комісія, яка засідала раніше. 

Міський голова Олексій Каспрук наголосив: "Чому ми маємо таку ситуацію: замість 150 нових тролейбусів у нас всього 50. Якщо не ремонтувати і ті, залишиться 20. Ми не єдине місто, яке має такі проблеми. Хочу зазначити, що діючі тарифи на проїзд в електротранспорті затверджували в 2014 році, за цей час зросла мінімальна заробітна плата, на 60 відсотків зросла вартість електроенергії, на 40 відсотків - вартість пального. Встановлені тоді тарифи не відшкодовують витрати на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, заробітну плату, технічне обслуговування. 

Як додав керівник Чернівецького тролейбусного управління Іван Іванічек, з огляду на ці показники витрати на проїзд в електротранспорті зрівнялися з витратами на автобуси перевізників. За його словами, з розрахунку на 100 кілометрів тролейбус споживає електроенергії на 800 гривень. Стільки ж треба витратити на пальне для маршрутки на цю дистанцію. 

Присутні поцікавилися, чи будуть знову підвищувати ціну за проїзд в електротранспорті, коли електроенергія знову виросте. Керівник ЧТУ відповів: "Ми не можемо знати, що планує держава, поки що ціна може бути такою". 

Учасники громадських слухань, активісти висловлювали обурення поганим санітарним та технічним станом тролейбусів та автобусів, нетактовну поведінку водіїв, порушення розкладів руху, перевантаженість транспортних засобів, що призводить до їх поламки та створює загрозу безпеці пасажирів, непридатність їх для обслуговування людей з особливими потребами, скаржилися на порушення прав пільговиків. Чернівчан цікавило, чому стільки років не оновлювався тролейбусний парк, хто у цьому винен, чому неможливо забезпечити безкоштовний проїзд пільгових категорій громадян на усіх автобусних маршрутах або запровадити виплату адресної грошової компенсації на пільговий проїзд, коли запрацює у Чернівцях електронний квиток або буде проведено достовірне вивчення пасажиропотоку, чи можливо встановити диференційований тариф на проїзд в залежності від протяжності автобусного маршруту. Більшість учасників громадських слухань висловилися за оновлення тролейбусного парку, посилення відповідальності перевізників за надання якісних послуг, у тому числі шляхом впровадження штрафних санкцій, он-лайн моніторингу руху автобусів на маршруті. 

Є певна процедура затвердження тарифів, тролейбусне управління її пройшло. 

 На громадських слуханнях по тарифах на проїзд у громадському транспорті 23 березня більшістю голосів підтримали рекомендацію тарифної комісії про встановлення тарифу на проїзд у тролейбусі у розмірі трьох гривень. 

Пропонувалося встановити тариф на проїзд у тролейбусі у розмірі 2 грн., або 2,50 грн. Звернуто увагу,що у разі встановлення тарифу, який не відповідає економічно обґрунтованому, міський бюджет зобов’язаний відшкодовувати тролейбусному управлінню різницю у тарифі. Зокрема, при тарифі 2 грн. у бюджеті на відшкодування тролейбусному управлінню різниці потрібно винайти на цей рік 26 млн. грн. З огляду на те, що пенсіонери, інші пільгові категорії громадян, користуються безкоштовним проїздом у тролейбусі, учні та студенти оплачують 50% вартості проїзду, громадські слухання більшістю голосів підтримали рекомендацію тарифної комісії про встановлення тарифу на проїзд у тролейбусі у розмірі 3 грн.

Джерело: molbuk.ua 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Прикольно. За СРСР проїзд у тролейбусі коштував 3 копійки, а зарплата тоді у мене була 300 рублів. Тепер отримую на руки 3 тис. грн, тобто у 10 разів більше, а проїзд здорожчає у 100!!!!!!!!!

У Іванічека і Каспрука не злипнеться?!

avatar

Обурена

24 березня 2017 20:15

       Кто из простых/пересичных черновчан в здравом уме проголосует против себя (за стоимость проезда 3 грн на троллейбусе и 4-5 грн на маршрутке)?!  К тому же, после массовых жалоб на перевозчиков и их водителей независимо от статуса (коммунальные или частные) на тотальные и системные нарушения, как законов Украины так и условий договора на перевозку пассажиров, особенно в последние месяцы?! 

     Свои обоснования, разыгранного по заранее подготовленному сценарию, шоу, так называемого, "общественного" обсуждения  я изложил в своих комментариях под статьёй на сайте "БУКИНФО" (смотрите ниже статью -

 

21:11 - Автобус, який віз чернівчан на громадські слухання по підвищенню тарифів у міському транспорті, зламався по дорозі (ФОТО)

Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина, журналист  

 095-474-37-54    [email protected]

avatar

Геннадий Геков

24 березня 2017 22:07

avatar

Myhajlo Tokarjuk

24 березня 2017 23:37