Мерія Чернівців не допустить до конкурсу перевізників, які оголосять страйк

Мерія Чернівців не допустить до конкурсу перевізників, які оголосять страйк

30.05.2016, 22:46

Чернівецька міська рада не допустить до конкурсу підприємства, які здійснюють пасажирські перевезення в місті, котрі вийдуть на страйк.

Про це міський голова Олексій Каспрук заявив у понеділок на прес-конференції.

Він повідомив про результати перемовин з підприємцями-перевізниками, які відбулися сьогодні у стінах міської ради.

"Перевізники самі сьогодні зголосилися возити 27 тисяч чернівчан безкоштовно. Щоправда, ще не визначили, в якому об’ємі, в який час, на яких маршрутах. Я все ж таки наполягаю, що мова має йти не про 25 тисяч якихось певних пільговиків, а про 70 тисяч пільговиків, які у нас є, які, згідно закону, мають право на пільгові перевезення", - повідомив Каспрук.

Разом з тим, він каже, що Чернівецька міська рада дала перевізникам зрозуміти, що у мерії готові піднімати тариф на проїзд у маршрутках.

"Процес іде, єдине, що ми сьогодні дали зрозуміти те, що ми готові піднімати тариф. Це може зайняти певний час для того, щоби це було законно. Будемо намагатися зробити це максимально швидко", - сказав міський голова.

"Попередили перевізників також про те, що ті підприємства, які допустять порушення умов договору, які призупинять перевезення, не будуть допускатися до конкурсу. Згідно Закону України, страйки на транспорті заборонені. А ми тут чітко бачимо, що це не вимушена зупинка, як заявляють про це перевізники, а це змова і це організований страйк", - сказав Каспрук.

"Бо не можуть на десяти підприємствах і в 20 підприємців одночасно закінчитися пальне. Тим більше, що, згідно інформації податкової, більшість підприємств працювала з прибутком минулого року, заборгованостей по зарплатні немає у жодного підприємства немає. Спілкуючись із водіями, я маю чітку інформацію, що плани в касу вони здають кожного дня. Тобто кошти на пальне є. Ну, підуть керівники на страйк, значить, будемо розбиратися", - додав міський голова.

Всі перевізники Чернівців будуть зобов’язані встановити у своїх маршрутках GPS-навігатори, а міська рада перегляне сітку маршрутних автобусів.

Про це у понеділок на прес-конференції повідомив міський голова Олексій Каспрук.

"Щойно закінчилася зустріч з перевізниками. Ми зустрічалися у форматі"члени виконкому – депутати міської ради – журналісти – фахівці міськради". Дійшли висновку, що ми готові розглядати підняття тарифів до чотирьох гривень за виконання перевізниками певних умов. Перше – це встановлення GPS-навігації на всі автобуси, щоби ми мали до неї публічний доступ, щоби чернівчани і влада могла бачити режими роботи, як працює, чи є машини на рейсах, на лініях і таке інше. Наступне – ми будемо переглядати сітку маршрутних автобусів там, де вони накладаються один на одного. Адже, згідно постанови Кабміну, у випадку, якщо заповненість маршруту нижче 50 відсотків, органи місцевого самоврядування мають право ухвалити рішення про його закриття. Йдеться про ті маршрути, які накладаються один на одний на тривалій дистанції, що призводить до відповідного розпорошення пасажиропотоку і зменшення рентабельності на цих маршрутах", - повідомив Каспрук.

"Крім того, ми просили перевізників забрати заяву з суду, згідно якої вони намагаються скасувати нове рішення виконкому з новими правилами пасажирських перевезень проведення конкурсів і типовим договором. Тому що тоді під питанням стоїть взагалі проведення цих конкурсів. Ми готові виставляти ці конкурси на конкурс-пакетні маршрути, які включають в себе дуже рентабельні, які, ми знаємо, в центральній частині міста і, відповідно, маршрути менш рентабельні на периферії", - додав міський голова.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук звернувся до членів виконкому і депутатів з проханням передати 13 соціальних автобусних маршрутів на баланс тролейбусного управління.

Про це Каспрук заявив у понеділок на прес-конференції.

"Звернувся до членів виконкому, депутатів і відчув, що маю підтримку щодо того, що 13 соціальних маршрутів, які у нас перевозять мешканців віддалених районів міста та на дачу в літній період, щоби були передані згідно чинного законодавства на конкурсних засадах МКП "Чернівецьке тролейбусне управління". Щоби ми, по-перше, змогли наростити кількість автобусів, які у нас є, для того, щоби не мати більше прецендентів про якісь страйки, про те, що мешканці можуть залишитися без транспорту, по-друге, щоби забезпечити пільгові перевезення в повному обсязі згідно законодавства на цих маршрутах. Механізму на сьогодні немає ще. Але є механізм – це фінансова підтримка тролейбусного управління, яким міська рада може розподіляти з бюджету на виконання цих потреб", - додав міський голова.

Джерело: molbuk.ua

1