Meridian Czernowitz представили нового стипендіата і привідкрили завісу майбутнього фестивалю

Meridian Czernowitz представили нового стипендіата і привідкрили завісу майбутнього фестивалю

21.05.2013, 03:12

З 6 по 8 вересня у Чернівцях відбудеться IV Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Про його головні мистецькі події організатори розповіли під час сьогоднішньої прес-конференції на одній із фестивальних локацій - території житлового комплексу «Водограй» (вул. Воробкевича, 31А). Саме тут відбудеться один із найцікавіших фестивальних  заходів – «Поезія спальних районів» за участю Сергія Жадана. Також цього року, як і минулоріч, фестиваль організовує читання на Калинівському ринку. Центральною локацією стане колишній Єврейський народний дім на Театральній площі.

За словами директора MERIDIAN CZERNOWITZ Ірини Вікирчак, «поезія має йти в народ й інтегруватися у міський простір та життя пересічних людей. Саме тому ми робимо поетичні читання як у історично важливих, так і в буденних, проте незвичних для поезії місцях».

Також цього року на відвідувачів фестивалю чекає багато книжкових презентацій. Зокрема, – збірка есеїстики Тараса Прохаська, поезія Юрія Іздрика, переклад роману швейцарського письменника Роберта Вальзера, зроблений Юрієм Андруховичем і мемуари акторки театру та кіно Ади Роговцевої. Перша презентація майбутніх книжок відбудеться вже наступного тижня в Києві у рамках «Книжкового арсеналу» (24 травня – 1 червня). Прем’єра вже виданих книг, проте, відбудеться у Чернівцях у вересні.

Під час прес-конференції присутні також мали нагоду поспілкуватися з новим резидентом MERIDIAN CZERNOWITZ, поетом, письменником, редактором і укладачем численних літературних антологій Томом Шульцом. «Перше, що спало мені на думку, що Чернівці – місто письменників, – розповідає гість з Німеччини. – Тут гармонійно комбінується старе і нове. Але про це мало знати, на це потрібно подивитися зсередини. Що я і вирішив зробити». У нашому місті поет житиме до кінця травня. Усі бажаючі послухати тексти Тома Шульца зможуть зробити це завтра, 21 травня о 18:30, під час літературного вечора «Колумбійські історії. 1000 років миру в Колумбії», який відбудеться в «Найкращій кав’ярні на розі Університетської та Сковороди» (вул. Університетська, 17).

1