Meridian Czernowitz, на який не приїхав Іздрик презентувати свої книжки, відкритим оголосив Михайлішин – промовою із папірця

Meridian Czernowitz, на який не приїхав Іздрик презентувати свої книжки, відкритим оголосив Михайлішин – промовою із папірця

06.09.2013, 20:34

У Мармуровій залі ЧНУ офіційно відкрили четвертий Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Десятки гостей фестивалю, літераторів та місцевих чиновників зібралися об 11.30 в Резиденції ЧНУ. На фестиваль приїхали 70 поетів з України на інших країн світу.  Серед них відомі українські митці Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Андрій Любка, Тарас Прохасько. 

- Я щасливий стояти на цій сцені вчетверте, - каже президент Міжнародної поетичної корпорації Meridian Czernowitz Святослав ПОМЕРАНЦЕВ. - Бо насправді наше місто Чернівці – це місто не тільки з глибоким і цікавим минулим. Насправді, це місто, де і сьогодні твориться цікава історія, література. Я впевнений, що не один раз Сzernowitz вітатиме найвідоміших поетів з планети і ще не один раз світ почує славну назву нашого міста.

Оголосив фестиваль відкритим секретар міської ради Віталій МИХАЙЛІШИН. Свою промову чиновник читав з листка.

- Мені надзвичайно приємно вітати усіх Вас на святі вільної, багатоголосої сучасної поезії, – на святі, яке щороку на початку осені збирає у Чернівцях кращих поетів Європи, – зазначив керманич міста. – Багата літературна спадщина нашого міста і краю не дала нам зникнути з культурного життя Європи в минулі десятиліття, а цей фестиваль, всі його учасники зміцнюють віру й переконання в тому, що сьогодні ми разом з Вами є співтворцями духовного європейського простору. Цього року ми відзначаємо 150-ту річницю з дня народження славетної дочки Буковини, української письменниці Ольги Кобилянської, з іменем якої, поряд із Тарасом Шевченком, Іваном Франком та Лесею Українкою, пов’язане формування сучасної української літератури. Запрошую всіх гостей та учасників фестивалю скористатися цією нагодою і ближче познайомитися із спадщиною та місцями Ольги Кобилянської у Чернівцях. 

- Особливе задоволення приносить мені можливість повідомити усім Вам, що в суботу, 7-го вересня, ми презентуємо приміщення на вулиці Ольги Кобилянської, де під керівництвом професора Петра Рихла розпочнеться створення Літературного центру імені Пауля Целана, який покликаний стати важливим осередком популяризації творчості нашого славного земляка, а заодно й творчості усіх інших представників багатонаціональної літератури Буковини. Я вірю в те, що спільними зусиллями нам удасться реалізувати давню мрію чернівчан та друзів нашого міста про такий літературний дім. 

На завершення Віталій Михайлішин побажав усім учасникам та відвідувачам фестивалю незабутніх емоцій, цікавих зустрічей з поезією та Чернівцями.

Наступною після офіційного відкриття подією мала стати презентація нових книжок Тараса Прохаська і Юрія Іздрика

У Чернівцях презентували книги Юрія Іздрика "Після прози" й Тараса Прохаська "Одної і тої самої". Щоправда, Іздрик на цю презентацію не приїхав.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Цей захід фестивалю Meridian Czernowitz зібрав повний зал глядачів у приміщенні Центрального палацу культури Чернівців.

- Він (Іздрик, - авт.) не зміг приїхати. Він ще приїде, напевно, - каже письменник Тарас Прохасько. - Він не отримав повістки врешті-решт. Це – воля вільної людини. Обставини кожного в житті складаються по-різному: у кожного є якісь свої пріоритети. Але є книжка, про яку ми розповідали. Те, що презентація була дивною, не означає, що ми його забули або зробили щось погане.

Нагадаємо, торік на закритті фестивалю Meridian Czernowitz мав виступити гурт "DRUMтиатр", учасником якого є письменник Юрій Іздрик. Однак, концерт цього гурту не відбувся, бо до Чернівців не доїхав інший учасник гурту – письменник Гриць Семенчук.

До всього перед Резиденцією ЧНУ, де відкрили Meridian Czernowitz, розкопали ями 

Три ями в землі розкопали просто перед входом до п’ятого корпусу ЧНУ.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Кілька працівників під Резиденцією ЧНУ розкопали три ями. Вони замінюють старі труби на нові пластмасові.

В цей час у Мармуровій залі відбулося офіційне відкриття четвертого Міжнародного фестивалю Meridian Czernowitz.

А дорогою до Чернівців поети читали вірші у потязі і пили вино з каністри 

У потязі "Чернівці-Київ" у четвер, 5 вересня відбулися поетичні читання. В заході брали участь Сергій Жадан, Олесь Ільченко, Тарас Малкович, Катерина Бабкіна, Світлана Поваляєва, Енн Коттен і Ганс Тіль з Німеччини, Нільсен з Данії та інші.

Про це повідомляє gazeta.ua

Організатори Meridian Czernowitz винайняли салон-вагон, оренда в Укрзалізниці якого коштує 12-15 тисяч гривень в один напрямок. У салон послухати поетів міг прийти будь-хто з пасажирів потягу. Проте у ньому на кількох стільцях і в проході не помістилися навіть усі учасники читань.

- Серьожа, можеш так руками вчепитися і перескочити натовп? - модератор вечоруДмитро Лазуткін запрошує Сергія Жадана розпочати читання.

- Це найкращий провідник, якого я бачив за все своє життя, - жартує над ведучим Сергій Жадан.

Кожен поет виконує 3-4 вірші. Після читань усім бажаючим провідники розливали вино у пластикові стаканчики. На кухні його стояло 50 літрів у 3 пластмасових каністрах. У тамбурі між вагонами Сергій Жадан і Світлана Поваляєва співали пісень. Вагоном із пляшкою пива в руках прогулювався посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль. В одному з купе кілька годин поспіль розмовляли письменник Ігор Померанцев та перекладач Марк Бєлорусець.

Після фестивалю у Чернівцях поети вирушать на Львівський форум видавців, а по тому до Німеччини.

Джерело: molbuk.ua

Фото: Сектор інформації та зв’язків з громадськістю міської ради. 

Meridian Czernowitz триватиме до 8 вересня включно.

1


КОМЕНТАРІ (6)

Для всіх нормальних чернівчан Мерідіан тепер перестав існувати відколи туди домішали політику у вигляді "Рідного Міста"! Шкода, а хороший був фестиваль. А тепер це не він просто реклама політичної партії. А так все гарно починалось...
avatar

Ігор

06 вересня 2013 17:56

сережа лазарев, РІДНЕ МІСТО не політична партія, так що не свисти ))))))

А делают эти люди намного больше полезного для города,чем все твои боссы-болтуны вместе взятые за все семнадцать лет

avatar

типа "Игорю"

06 вересня 2013 20:45

А хто ж вони тоді, умнік? 

avatar

Ігор

07 вересня 2013 11:22

тебя в гугле забанили?)))))))))))))

avatar

типа "Игорю"

07 вересня 2013 12:17

Політична партія "Рідне Місто" - www.ridnemisto.org

avatar

Остап

07 вересня 2013 18:09

а так пробовал?))))))) ГРОМАДСЬКА ІНІЦІАТИВА ЧЕРНІВЧАН www.ridnemisto.cv.ua

avatar

лазарев,ты уже остап?))

07 вересня 2013 23:15