Межі та склад госпітальних округів мають визначати виключно громади на місцях, а не чиновники, - буковинський УКРОП

Межі та склад госпітальних округів мають визначати виключно громади на місцях, а не чиновники, - буковинський УКРОП

27.01.2017, 13:15

Чернівецька обласна організації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» наполягає на тому, що межі та склад госпітальних округів  повинні визначатися так, щоб їхні жителі мали гарантований доступ до медичної допомоги у межах своєї території. Жоден посадовець не може достеменно знати всі місцеві особливості, щоб нав’язувати будь-який їхній поділ.

На місцях краще знають, скільки реально часу потрібно витратити, щоб «швидкою» доправити хворого з Путильського району у Сторожинець. Жодна інструкція неспроможна правильно оцінити відстань  у 70 чи 140 кілометрів в умовах гірського бездоріжжя. Всі кабінетні гіпотези на цю тему є неприпустимими. Ціною помилки теоретиків може стати чиєсь людське життя. Доступність для громадянина медичної допомоги має стояти на першому місці при ухваленні будь-яких рішень. А вже потім можна зважати на будь-які інші мотиви. Влада має відображати бажання людей. На першому місці має бути громада та її інтереси, а не інтереси окремих чиновників.

Господарювання та ухвалення рішень зараз належить до компетенції громад. Участь Чернівецької обласної ради, місцевих рад, територіальних громад є обов’язковою умовою проведення будь-яких реформ. Тим більше такої важливої, як медична. Інакше  на кого тоді розраховані усі ті  гучні обіцянки, які лунають сьогодні з вищих щаблів влади щодо передачі повноважень радам і об’єднаним громадам. Від правильності проведення медичної реформи залежить не тільки здоров’я, але й життя буковинців.  Кому потрібна децентралізація, внаслідок якої виживуть не всі?

Розповідати про особливості поділу Чернівецької області на госпітальні округи потрібно не під час прес-конференцій у зручних кабінетах, а на загальних зборах депутатів рад усіх рівнів, керівників районних рад та райдержадміністрацій, представників громадськості.  Можливо, навіть варто скликати позачергову сесію Чернівецької обласної ради, де обговорити ці питання.

Чиновники профільного департаменту повинні пояснити, чому в Чернівецькій області пропонується створити саме два-три госпітальні округи, а не чотири чи п’ять. Депутати та представники районів повинні знати, чому з ними не радились, коли обласне управління охорони здоров’я формувало проекти поділу на округи. УКРОП наполягає на проведенні такого обговорення з представниками громад. Тільки за його результатами можна буде подавати до МОЗ уже доопрацьований проект.

Ми повинні нарешті  відмовитися від адміністративно-командної форми правління, коли з центру вказували де, що і як будувати. Потрібне широке громадське обговорення госпітальних округів у всіх районах та містах.  Прикріплення територій до тієї чи іншої лікарні – це виключно компетенція місцевої влади. Тільки тоді буде повністю враховано інтереси громадян, тому що саме  місцева влада відповідатиме за комфорт життя своєї громади.

Прес-служба Чернівецької обласної організації «Українського об’єднання патріотів – УКРОП»

1