Антисемітські листівки 'вішають' на людину Панчишина? Мати затриманого Андрія Паламаря переконана, що її син став жертвою спланованої провокації (оновлено)

Антисемітські листівки "вішають" на людину Панчишина? Мати затриманого Андрія Паламаря переконана, що її син став жертвою спланованої провокації (оновлено)

01.11.2012, 20:22

Йдеться, нагадаємо, про затриманого у рамках розслідування кримінальної справи Андрія Паламаря. Під час парламентської виборчої кампанії чоловік працював водієм у Олексія Крикливця, який був керівником виборчого штабу кандидата в народні депутати по 204 одномандатнову виборчому округу Руслана  Панчишина.  Пан Крикливець також є довіреною особою цього кандидата в народні депутати.

Андрієві Паламарю інкримінують дві статті кримінального кодексу України:  157 ч.3 (Перешкоджання здійсненню виборчого права) та 161 ч. 2 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії). Про це на сьогоднішній прес-конференції  у Чернівцях повідомив Олексій Крикливець.  Він також зачитав заяву колишнього кандидата у депутати Руслана Панчишина, в якій той  звинуватив чинного голову Чернівецької ОДА Михайла Папієва у фабрикації цієї справи. Метою таких дій, як пояснив Олексій Крикливець, є спроба губернатора відвернути увагу громадськості від подій на окрузі, де перемогу на виборах здобув  його син Артем Семенюк. «Це чітко спланована виборча диверсія, мета якої вплутати в неї кандидата у депутати Руслана Панчишина, як потенційного переможця на виборах», - наголосив Олексій Крикливець.

Підставою для затримання кількох підозрюваних, в тому числі Андрія Паламаря (о 16.00 27 жовтня), стали листівки, що їх розповсюдили на окрузі № 204. (Ще двох хлопців затримали, взяли від них письмові пояснення і відпустили. Як стало зрозуміло з контексту розповіді учасників прес-конференції, хлопці нібито засвідчили, що у село, де вони нібито роздавали якісь листівки їх  на машині привіз саме Андрій Паламар). В одній з них йшлося про те, що кандидат у депутати Артем Семенюк нібито зняв свою кандидатуру й брати участі у виборах не буде. Друга, згідно з повідомленням зі штабу одного з кандидатів у депутати, це «листівка провокаційного характеру з ознаками антисемітизму, спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ненависті, перешкоджанню діяльності кандидата у народні депутати у 204 в/о Богдана Баласиновича шляхом введення в оману виборців».

Штаб Панчишина заявляє, що йдеться про політичні переслідування з боку влади та виборчу диверсію.  Зокрема, в області під час виборчої кампанії поширювалися десятки фальшивих листівок про кандидатів у депутати, але правоохоронці помітили лише ці і звинуватили чомусь саме людей Панчишина.

"Їхнє “політичне замовлення” набуває обертів. Це якась маячня. За мною як за головою штабу кандидата в народні депутати України ведеться спостереження. Незаконні дії працівників правоохоронних та контролюючих органів нагадують дії всім колись відомого НКВД. Приміщення штабу незаконно опечатано. Квартири наших активістів були піддані обшуку самим зухвалим методом. Задіяні кілька десятків оперуповноважених. Двері броньовані виломали, а в помешканні ніби після бомбардування. Моїй матері вручили повістку працівники СБУ. 1 листопада на 10 год. мене викликає нач. слідчого відділу Брюхович", - написав у своєму блозі Олексій Крикливець.

Присутня на прес-конференції мама Андрія Паламаря заявила журналістам, що з 26 жовтня за її будинком велося стеження. За її словами, в її домі, будинку бабусі, де останнім часом жив її син, було проведено обшуки, проте ніякої незаконної агітаційної продукції  знайдено не було.  Натомість цілих три доби до Андрія Паламаря не допускали адвокатів. Деякі з них, до кого вона звернулася по правову допомогу, взагалі відмовилися втручатися у цю справу. Жінка хотіла потрапити на прийом до губернатора Папієва, проте до неї вийшов лише пан Рева, який заявив: ваше місце в приймальні прокуратури, а не тут.

На чому ґрунтується звинувачення вона не знає. Жінка припустила, що таким чином правоохоронці просто виконують вказівку губернатора Буковини Михайла Папієва «впіймати всіх і наказати».  А чи винен її син, чи ні - це нікого не турбує. Головне знайти стрілочника і покарати.

Після того, як у ніч на 23 жовтня десятки тисяч мешканців Заставнівського, Хотинського, Сокирянського та Кельменецького районів, м.Новодністровськ отримали у поштові скриньки, за місцем свого проживання листівки провокаційного характеру з ознаками антисемітизму, губернатор Папієв справді виступив зі спеціальною заявою. Її текст під заголовком «Михайло Папієв вимагає прискорити розслідування факту поширення в регіоні ксенофобської листівки та встановити замовників і виконавців цієї провокації» поширила прес-служба Чернівецької ОДА.

 У п’ятницю, 2 листопада, на 10.00 на розмову до прокуратури запросили Руслана Панчишина. Довірена особа цього кандидата в депутати Олексій Крикливець припустив, що там його можуть спробувати затримати. Чи розплутає Панчишин цю заплутану справу буде відомо вже завтра.

У прокуратурі області підтвердили лише факт порушення кримінальної справи проти трьох буковинців за ст. 157 ч.3 і ст.161 ч.2 КК. Проводяться слідчі дії.

Частково використано матеріали сайту molbuk.ua

1