Максим Бурбак: 'Це ми примусили Папієва зробити цей звіт!'

Максим Бурбак: "Це ми примусили Папієва зробити цей звіт!"

27.12.2011, 20:04

Коментар щодо деяких питань 8-ї сесії обласної ради. (Пряма мова):

Голова Чернівецької обласної організації "Фронт Змін" Максим Бурбак:

 "Мене запитали, що мені подарував Миколай. Він  подарували мені  оцю вагому папочку, яка складається з включених до порядку денного 8-ї сесії питань. Тут їх значиться 59, на сайті їх ще більше, а після внесення змін уже 65. Усе це збиралося з 18 серпня. Можна було з серпня місяця провести сесію? Чому її не скликали? Тому що влада не знала, як їй визначитися з головою обласної ради.

 У них головне питання це обрання голови. У нас головне питання – це бюджет, соціально-економічні показники області і всі ті комплексі програми, які потрібні краю. Але, перепрошую, 59 чи більше питань, які треба за день встигнути обговорити, хіба це реально?

 Навіщо перетворювати це у маячню. Я питав на колегії, чому ви кладете пленарне засідання у суботу. Чому не зібратися у понеділок. Потім прочитав заяву Маніліча, що як минулого, так і цього року Чернівецька область буде першою, яка прийме бюджет. Того року ми прийняли бюджет під ялинку. Я теж казав не робіть цього, бо він недопрацьований, давайте попрацюємо над ним. Потім кожна сесія це зміни до бюджету. Та сесія 14 липня, яка не відбулася, це тому, що вони забули дописати, що для ручного управління бюджетом треба спільне розпорядження голови ОДА і голови обласної ради - не лише стосовно державного бюджету, але й місцевих бюджетів. Їм і цього кортіло.

 Пригадуєте, як не відбулася сесія 14 липня, тому що депутати більшості відпочивали, а опозиційні депутати прийшли у залу, але сказали, що за такий порядок денний голосувати не будуть. Нас тоді звинуватили, що ми зірвали сесію. А я стверджую, що це вони не спромоглися її провести.

 Сесія 18 серпня, ті ж самі питання, "Свободі" не дають слово. Я заявляю, якщо "Свободі" не дадуть слово, то фракції, які входять в опозиційний табір, покидають залу. Ми попросили перерву і тільки після цього слово надали.

 Під  час перерви Георгій Костянтинович Галиць - голова фракції і за сумісництвом  перший заступник голови ОДА - заявив, що ви нам непотрібні. Ідіть з зали. Я зробив йому зауваження, що ми представляємо половину мешканців нашого краю. Я це заявив ще тоді!

 Сьогодні вони ще раз довели, що ми їм не потрібні. Вони не хочуть нас бачити. Бо у нас є що сказати. Ми готові до сьогоднішньої сесії по всіх питаннях. Вчора фракція зайняла 3,5 години.

 Чомусь весь зал чекав коли закінчиться засідання фракції Партії регіонів? Кожного разу вони запізнюються у сесійну залу. До речі, як можна було виносити питання обговорення бюджету, який досі не підписаний Президентом, але який вже анонсували як такий, що обговорили з громадськістю. Що ви обговорили? Я не розумію, бо я його отримав лише за день до  сесії.

 І я його як голова комісії з питань агропромислового розвитку не підписав. Переконаний, що після цього робитимуться якісь рухи, щоб мене з голови комісії зняти. Але я цей бюджет не підписав. І тому - це вже згідно нашого регламенту - він не міг йти в сесійну залу.

 Як можна два рази збирати комісію з питань агропромислового розвитку, де 8 людей займаються сільськогосподарським виробництвом в нашому краї, яке повинно бути рушійною силою, з них 4 від Партії регіонів і 4 від Фронту Змін. Вчора прийшло лише 3. Сьогодні наша половина зібралася за 15 хвилин до 10-ї  заслухати одне це питання. З фракції Партії регіонів не прийшов жодний депутат. Викликає їх консультант комісії - не я, відповідають: у них фракція – перепрошую...

 Провладна більшість депутатів в Чернівецькій обласній раді нехтує поняттями співпраці з опозицією, чи існуванням самого цього поняття. Опозиція потрібна для того, щоб не дати їм спати, стимулювати до роботи, а їм – керівництву області - потрібно щоб тут був тихий омут, в якому чорти водяться.

 Ті провальні соціально-економічні показники, що оприлюднив Геннадій Москаль – це дані управління статистки - нам такого на руки не дають. Але як Михайло Миколайович моніторить всі мої виступи, так я моніторю ситуацію в області. Я теж готувався до звіту голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва. До речі, щодо цього звіту можу стверджувати, що це ми примусили його зробити цей звіт. Бо під час ефірі з паном Галицем я сказав йому, що тривала відсутність цього звіту - це вже в принципі порушення чинного законодавства. Голова ОДА повинен звітувати не рідше одного разу на рік. Ви чули про звіт 2010 року? Я не чув! Я попросив звіт. І робити його треба було за весь час перебування губернатора при владі. Тобто за 2010 та 2011 роки. З чим прийшли, як підняли область, чи навпаки опустили.

 Бо у звіті пана Папієва у нас рай. Все грає, а в рейтингу газети "Коментарі" наш губернатор чомусь аж на 19 місці. А чому не на 27-му? Тому що баланс народжуваності-смертності у Чернівецькій області в позитиві. Але він в цьому, перепрошує, участі не приймає.

 Тому наша позиція правильна. Дуже радий, що ви самі бачили, що опозиція все таки об'єднується у боротьбі з владним режимом президента Януковича і його спільників. І з зали вийшли частина депутатів Батьківщини, ми. Такого неподобства, яке твориться у нашій раді, ми не потерпимо. Саме поняття представницької влади в Чернівецькій області нівелюється. І це робиться спеціально".