Максим Бурбак: «Треба думати, який слід залишиш в історії»

Максим Бурбак: «Треба думати, який слід залишиш в історії»

15.03.2017, 11:40

Під час перерви у роботі Верховної Ради України голова фракції «Народний Фронт», народний депутат України Максим Бурбак активно працював на своєму виборчому окрузі: приймав громадян, спілкувався з буковинцями.  В інтерв’ю парламентар поділився власним баченням актуальних проблем міста і області. 

«ЧАС ПІСЛЯ УСУНЕННЯ МИКОЛИ ФЕДОРУКА  –  ПЕРІОД РУЇНИ В ІСТОРІЇ ЧЕРНІВЦІВ»

- Нещодавно депутати Чернівецької міськради, «попрацювавши» аж дві години, на пропозицію Богдана Ковалюка з фракції “Самопоміч”,  вкотре взяли перерву. На позачергову сесію, що мала відбутися 14 березня, з'явилося аж семеро із 42-х депутатівСкільки це ще буде тривати?

- Час після усунення Миколи Федорука й по нині – це  період руїни в історії Чернівців. Це час згаяних можливостей, коли прем’єр-міністром, міністрами Кабінету Міністрів України були чернівчани,  і можна було чимало зробити для міста. Містечкові політикани розміняли ці шанси на задоволення дрібних амбіцій і підкилимні ігри Василя Продана. Зграя дрібних політиканів взяла у заручники все місто. З ними немає про що домовлятися. Їм байдуже до інтересів громади. Те, що Продан – людина Фірташа – не секрет. Вони навіть не усвідомлюють, що увійдуть до історії міста, як зграя, яка не давала Чернівцям розвиватися. Їхні діти й онуки будуть це читати про них.  Стиль роботи депутатів із «більшості» міської ради давно став елементом політичної дискусії. Чиновники змушені цілими днями висиджувати на цих депутатських шоу, а коли їм працювати? Це управлінський колапс!  Це було п’яте пленарне засідання лютневої сесії, яка розпочалася ще 23 лютого, і його знову відклали.  Бачимо, що ця рада просто недієздатна. Вона приречена на переобрання. Це доконаний факт! Громада у праві вимагати переобрання таких депутатів. Як народний депутат, буду ставити це питання у Верховній Раді України: вимагати переобрання міської ради у Чернівцях. Вкотре наголошую, що Чернівецький міський голова Олексій Каспрук теж готовий до перевиборів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федорук: "У нас вже є цілий стос документів про порушення Чернівецької міської ради. Процес розпуску іде!"

- Чернівчанам загалом і буковинцям зокрема постійно навіюють, що у місті і в області все контролює Максим Бурбак. Це так?

- Так, приїхали два опозиціонера, щоб покритикувати владу. А в цей час поруч  із ними на трибуні стоїть  представник цієї влади – заступник Чернівецького міського голови. Після такого, на мою думку,  потрібно писати заяву на звільнення.  Це відбувається тільки тому, що не відбулося тотального очищення міської ради. Колишні члени Партії регіонів залишилися на посадах, або повертаються на попередні місця, отримують більшість підрядів на виконання робіт, призначаються керівниками ЖРЕПів тощо. До чого вони докерувалися вже добре відомо. Як ці посади потім використовуються, засвідчують приклади минулих виборів.  Виступаю категорично проти такої практики. Вважайте це моїм персональним зверненням до Чернівецького міського голови Олексія Павловича Каспрука: починайте зміни! Набирайте молодь, пробуйте, робіть помилки, міняйте... Тільки таким чином можна досягнути кадрового оновлення, перезавантажити владу. Заступник Чернівецького міського голови, який водить Саакашвілі по місту, як корову на випас, яскравий приклад безглуздої кадрової політики. 

На рівні області усе теж  перевернуто з ніг на голову. На чолі Чернівецької обласної ради стоять аж три опозиціонера. Бюджет області ухвалює Чернівецька обласна рада на чолі з Іваном Мунтяном, а не голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Так хто тоді влада? Той, хто ділить гроші! Розподіл обласного бюджету контролюють «Батьківщина», «Свобода» і «радикали». Управління капітального будівництва області очолює голова фракції «Батьківщина» у Чернівецькій міській раді Олександр Пуршага.  Люди добрі, після цього у вас ще язик повертається говорити, що влада злочинна? Так ви і є влада!  При цьому лунають звинувачення на адресу всієї влади, Бурбака. Але заяви із повідомленнями про якісь міфічні злочини ні до СБУ, ні до Національного антикорупційного бюро України не подаються. Вони, певно,  думають, що народ геть дурний і нічого не розуміє. Повірте, люди все чудово бачать і все розуміють.

- Вважаєте безпідставною критику  влади?

- Таку – так! Закиди про те, щов Чернівецькій області добре живуть тільки контрабандисти,  можу сприймати тільки з іронією. Хіба той, хто таке заявляє, не знає, що регіональний координатор його політичної сили – колишній митник? Чи цей закид стосувався мільйона мешканців нашої області? Всі буковинці  – контрабандисти?  За логікою екс-губернатора Одещини, у нас в області мільйон контрабандистів.

Те саме стосується інших зауважень. Два колишніх керівника обласних адміністрацій – Одеської і Чернівецької – вийшли на вулицю Богдана Хмельницького, щоб засвідчити власну неспроможність на цих посадах, поділитися досвідом політичного лузерства. Інакше не можу це сприймати.  Певно, перший розповів чернівчанам, як не побудував магістраль «Одеса-Рені», маючи потужне фінансування з державного бюджету. А другий, напевно, нагадав, як сам був головою Чернівецької ОДА. І як повинен був впливати на Чернівецького міського голову, робити все від нього залежне, щоб вулицю відремонтували. Якщо ж хтось хоче розповідати чернівчанам про шестиповерхові будки, то потрібно було завітати у гості до мене: я все покажу, розкажу…

Із позитивів візиту відзначу хіба що такий: Рух Нових Сил на Буковині очолили старі обличчя, які вже не один раз злили інші політичні сили. А з точки зору політичного позиціонування поклав би двійку організаторам мітингу. Де прапори, література?..  Завезли людей з Глибокої. То ми ще не забули як Романа Ванзуряка ставили губернатором. Не можуть вигадати  нічого нового.  

- Чому так відбувається?

   -         У мене є велике зауваження до наших колег з Блоку Петра Порошенка. Зараз усім нам гикається через те, що Володимир Куліш «злив» вибори 2015 року. За що його справедливо було звільнено з посади першого заступника голови Чернівецької ОДА. Усі неподобства Чернівецька міська рада коїть  тому, що Куліш домовився з Папієвим, з Мунтяном і з Проданом. Де виступав опозиціонер Саакашвілі? На каналі «Чернівецький промінь», який асоціюють з Василем Проданом. Це чоловік народного депутата України Оксани Продан – першого заступника голови фракції Блок Петра Порошенка  у Верховній Раді України. Можна казати все що завгодно, але пояснити таке – неможливо. Якщо щось не подобається у діях влади –  пиши заяву, виходь з фракції, йди в опозицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейські закони Оксани Продан VS рішень фракції екс-регіоналів, тушок Батьківщини та залишків олігарха Фірташа, яку очолює її чоловік Василь

«Я ТЕЖ ЗАЦІКАВЛЕНИЙ У КОНТРОЛІ ЗА ТИМ, ЯК ВИКОРИСТОВУЮТЬ КОШТИ ГРОМАДИ»

- Дострокові вибори, які ви пропонуєте, як засіб для зцілення міської влади, справа майбутнього, а шкода громаді від її дій є вже зараз… Що робити?

  -          Будемо використовувати усі можливі законні методи, щоб запобігти розбазарюванню чернівецької землі нинішнім складом  міської ради. Наприклад, депутатська більшість Чернівецької міської ради виділяє землю й дозволяє будівництво у промислових зонах міста. Неодноразово наголошував на тому, що це злочин. Виявляється, у Чернівцях є кілька Генеральних планів й усі з мокрими печатками. Депутати керуються так званим «генпланом Михайлішина», у той час коли є  старий Генеральний план м.Чернівці, який ніхто не змінював. Дійшло до того, що дехто одержує фейкові погодження своїх оборудок не в Чернівцях, а в сусідній Івано-Франківській області. Фахівці, які, можливо, навіть у Чернівцях ніколи не були, видають посвідчення, де й що можна у нашому місті будувати. Підтримую принципову позицією київського керівництва Держгеокадастру, яке стало на захист інтересів чернівчан, і скасувало незаконне погодження щодо деяких земельних ділянок.  Ключ до проблеми таких підприємців знаходиться у тих депутатів,  які обіцяли їм провернути незаконну оборудку із дозволом на будівництво у промисловій зоні. Нарешті всі повинні усвідомити, чим закінчуються подібні земельні афери. Тоді у цьому місці буде порядок. По-друге, я вважаю, що хаотична забудова у Чернівцях до добра не доведе. Ніхто не каже, що потрібно вкладати кошти  у нові мережі. Тому що новобудови накладаються на вже існуючі інженерні мережі. Особливо вулиці Руської.

- Від таких дій страждають не тільки підприємці, але й звичайні городяни.  Яскравий приклад  транспортний колапс, що спіткав місто. Хто винен?

- Конфлікт спровокований депутатами, які голосували за безглуздий мораторій. Хочу запитати чернівчан: як спрацював депутатський  мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ? Пережити зиму людям допоміг мораторій чи програма урядових субсидії?  Мораторій підштовхнув до того, що сталося у транспортній галузі. Не слід все зводити до кредиту. Хоча мене вражає позиція депутатського корпусу, який не підтримує ініціатив щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій. Попри те, що це світова практика.  Дискусія навколо тролейбусів звелася до одного: чому маємо повертати кредит? Проте ніхто не рахував, наскільки менше електроенергії споживають ці нові тролейбуси. Навіть за рахунок цієї економії кредит буде легше повертати. Це також додатковий аргумент у суперечці, чи варто підвищувати тарифи на проїзд у комунальному громадському транспорті. Не кажу вже про екологію. Весь світ повертається до електричного транспорту, а у Чернівцях вигадують, що потрібно купити маршрутки. Вирішувати питання слід економічними важелями, а не адміністративними заборонами. На кшталт мораторію, який до того ж не працює.  

Я теж не в захваті від роботи керівника ЧТУ пана Іванічека. Його потрібно було звільнити 2012 року, одразу після закупівлі тролейбусів Михайлішиним.  Коли ми з Олексієм Каспруком їх оглядали, математично доводили скільки вони вартували, і скільки на цих тролейбусах вкрали.  Але призначення керівником депутата Чесанова – теж не вихід. Позиція депутатів – це бажання повернутися до земельних афер. Вони хочуть роздерибанити землі тролейбусного депо, що на проспекті Незалежності. Серед депутатів є інші кандидати? Ковалюк з фракції «Самопомочі»? Раджу Олексію Павловичу посприяти, щоб цей депутат став директором Чорнівського  сміттєзвалища. У його політичної сили  феноменальний досвід вирішення проблем сміттєзвалищ. Навіщо йому тролейбусне управління? Дайте йому сміттєзвалище! Нехай покерує тим, на чому розуміється.

- Маєте рецепт вирішення транспортної проблеми?

  -          Перше. Підприємці, які виграли конкурс на обслуговування маршрутів, підписували угоду. Вони повинні її виконувати. Жодних питань тут бути не може. Друге. Не оприлюднено розрахунки фактичної вартості проїзду. Верховна Рада України зробила потрібний крок у правильному напрямку: ухвалила закон про електронний квиток. Впроваджуйте його, чому місцеві депутати вагалися? Це теж стане додатковим аргументом в дискусії з перевізниками щодо того, скільки пасажирів, яких категорій  вони реально возять. Це не фейковий соціальний квиток Михайлішина, а реальний облік, який одразу унеможливить корупційні дії й витрачання бюджетних коштів не за призначенням. Як мешканець територіальної громади Чернівців, я теж зацікавлений у контролі за тим, як використовують бюджетні кошти громади. Ті,  хто вигадує різні приводи, щоб цього не робити, очевидно, має іншу мету. Третє. Замість оголошення  мораторіїв, які не діють, горе-депутати  могли бодай написати програму щодо компенсації різниці фактичної вартості перевезення і тієї суми, яку сплачують громадян. Тут повертаємося до бюджетної децентралізації, запровадженої урядом Арсенія Яценюка. У Чернівцях вона працює другий рік поспіль. Першого року перевиконання місцевого бюджету за її наслідками становило понад 190 мільйонів гривень, другого - 250. Погоджуюся з прогнозами прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, що насправді до цієї цифри можна додати ще 25 відсотків. Таким чином цього року виходимо на цифру 325 мільйонів гривень додаткових надходжень. Можна було бодай 20 мільйонів гривень з цих коштів  виділити на компенсацію різниці в тарифах? Тоді і маршрутки би їздили, і люди сплачували прийнятні для них тарифи. 

- Та сама ситуація з міськими дорогами…

- Третій рік звертаюся до депутатів, хлопці, чому не зробити дороги, адже це великий інфраструктурний проект… Дайте 100 мільйонів на дороги у Чернівцях, не розтягуйте по своїх округах. Люди добрі, сніг зійшов, а доріг немає.

- І чому не дають?

- Тому що цей результат буде асоціюватися з Каспруком. Частина ж депутатів за жодних умов не бажає цього допустити. Навіть, якщо це в інтересах усіх городян. Таким чином місто стає заручником їхніх власних  інтересів. Мер, якого з великим відривом обрала громада, стоїть на позиції захисту інтересів всієї громади. Натомість у депутатів свої інтереси.

«КОШТИ НА РЕМОНТ ДОРІГ ДІЛИТИ ЛЕГКО, СКЛАДНО  ПРИВЕЗТИ ІНЕРТНІ МАТЕРІАЛИ»

- Подібні закиди чуємо від ваших колег по парламенту, щоправда стосуються вони ремонту доріг вже не Чернівців, а області…  Та й  адресовані  вони не депутатам місцевих рад, а виконавчій владі краю… 

- Зустрів народного депутата Івана Рибака через кілька хвилин після його «епохального» виступу на телебаченні зі зверненням до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу ремонту доріг області. Кажу, Іване, ти ж колишній перший заступник голови Чернівецької ОДА, скажи, асфальт взимку кладуть? По-друге, чи тобі відомо про стан розробки проектно-кошторисної документації на ремонт доріг Чернівецької області. Таких проектів просто немає! Так, система Prozorro економить кошти. Але також існує проблема відповідальності, співвідношення ціни до якості. Недостатньо надійних фірм підрядників. В Україні  лише декілька фірм можуть якісно ремонтувати дороги, мають власну виробничу бачу, асфальтні заводи тощо. І, найголовніше, власні обігові кошти. Тому що в більшості випадків державні кошти надходять після завершення робіт. Ось про що треба говорити, а не красуватися у прямому ефірі на телебаченні.

Я теж кажу: якщо гроші на ремонт є, то їх потрібно використовувати. Але з розумом! Щоправда для цього проблему потрібно вирішувати, а не займатися на ній піаром. Зустрічаюся з виборцями, потім пишу подання на ім’я голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука на добудову певних об’єктів. І голова мені відповідає: потрібно Вижницькому району щось виділити, Герцаївському та Новоселицькому дати. Потрібно про всіх дбати! А колеги мали би совість так безпідставно усіх звинувачувати.  Кошти на ремонт доріг ділити легко, складно  привезти інертні матеріали. Коли ми з колегою Миколою Федоруком допомагали в ремонті злітно-посадкової смуги чернівецького аеропорту, то мали дуже багато роботи. Майже щодня телефонували, вибивали по два-три вагони, щоби доставити інертні матеріали. Це не з екрану телевізора виступати. Спитайте голову Вашковецької ОТГ пана Перча, чим Іван Рибак конкретно допоміг громаді. Це ж його виборчий округ. Все інше – це чиста політика.  Іван Рибак активно піариться, бо мріє повернутися в крісло голови Чернівецької ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Один нічого не зробив, а другий тільки свариться": нардепи Рибак і Тіміш поплакалися Гройсману у жилетку на Фищука

«ТЕПЕР ГРОМАДА – ЦЕ  ОДНЕ ВЕЛИКЕ ПОСЕЛЕННЯ, А НЕ КІЛЬКА КОЛИШНІХ СІЛ»

- Магістральний напрямок на об’єднанн громад залишається незмінним?

- Люди у селах інколи нарікають:  держава нічого не дала, нічого не робить.  Я відповідаю: згадайте, як рік тому у Хотині проводили мітинги проти децентралізації. До слова, поцікавтеся при нагоді, що там робили сокирянські, кельменецькі люди, які чомусь протестували у Хотині, переживали за хотинчан, які нібито втратять якийсь райвідділ. Голова Хотинської РДА Петро Допіряк ледь не через коліно ламав, щоб створити в районі перші громади.  Представники обласного офісу реформ запитують Хотинського міського голову Головльова: чому Хотин тоді не об’єднався з навколишніми селами. Тому що  меру Хотина Головльову потрібно  було не листи у навколишні села розсилати, а самому туди їздити, створювати громаду. Якби всі писали листи і чекали на них відповіді, то на виході отримали би  нуль громад. Натомість ми йшли до людей, збирали громади, пояснювали. І до когось таки дійшло. Нарешті на Хотинщині створили три громади, хоча могло бути чотири. Сьогодні так само стоїть питання про створення об’єднаної громади в Атаках.

А тепер давайте оперувати цифрами. Бюджет поселень Поляна – Клішківці 2015 року  – понад півтора мільйона гривень, бюджет Клішковецької сільської об'єднаної територіальної громади 2016 року  – 13,5 мільйонів гривень. І це тільки однієї із трьох існуючих громад. Сумарний бюджет трьох громад, до яких увійшло 12 сіл Хотинського району – це понад 40 з гаком мільйонів гривень.   Тепер дехто ставить це в заслугу собі, хоча рік тому говорив зовсім інше. Перекручували, казали, що об’єднання – це знищення села. Внаслідок таких дій  торік  не вдалося об’єднати Колінківці і Перебиківці. Тепер за підсумками минулого року одні лише Колінківці  втратять щонайменше  25 мільйонів гривень.  Натомість, наголошую ще раз, лише  через три громади у села Хотинщини зайшло 40 мільйонів!  Цей результат –  заслуга держави, яка послідовно проводить реформу децентралізації. Цифри говорять самі за себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак нагадав Гройсману про потребу дофінансувати медицину й освіту в об'єднаних громадах

«ВИ ОБ’ЄДНАЛИСЯ, ТЕПЕР ВСІ ВАШІ НАДХОДЖЕННЯ РОЗПОДІЛЯЮТЬ ВАШІ ДЕПУТАТИ»

- Тепер головне, щоб керівники громад, місцеві депутати, не обманювали людей, киваючи на державу…

- Бачу, що подекуди більше фінансування йде на центри громад. Тому що таких депутатів собі понаобирали. Це неправильно! Не може бути ухилу тільки в один бік. Тепер громада – це  одне велике поселення, а не кілька колишніх сіл. Тому у Недобоївцях сказав: у Ставчанах є старе ПТУ – використовуйте його під школу, а  не зводьте ще одну будівлю, поки інша стоїть пусткою.  У Клішківцях є дві школи. В одній треба робити спортивний зал, бо його там  немає, а  в гімназії імені Каденюка теж чогось бракує. Не чекайте, що центральна влада, народні депутати України будуть ремонтувати школи, споруджувати у Клішківцях будинок культури, тому що старий згорів.  Вирішуйте ці питання поміж собою, тепер це ваша сфера відповідальності.  Я був у Рукшині, де кожен староста села мені каже:  нам того не дали, нам цього не дали.  Ви вже не голови окремих сіл, а старости однієї громади: вирішуйте все між собою. Тепер ви єдина громада, одне велике ціле,  всі об’єкти, всі кошти у вас спільні. Правильний, державний  підхід – однією громадою реалізовувати великі інфраструктурні проекти – не для центру громади, а для всіх колишніх сіл. Якщо ж просто розпорошувати кошти, розкидати їх по колишніх селах, то нічого путнього, справді масштабного реалізувати не вдасться. Ви об’єдналися, тепер всі ваші надходження розподіляють ваші депутати, яких ви собі обрали. Контролюйте їх, вимагайте від них.

- Як засвідчує досвід, якраз із контролем бувають проблеми...

- Прокуратура Чернівецької області у нас нічим не займалася. Хіба що продукувала відписки: у нас немає функції загального нагляду. Контроль за використанням  коштів місцевих бюджетів – це завдання Державної служби аудиту. На державному рівні має існувати перевірка того, як використовуються кошти отримані внаслідок бюджетної децентралізації. Проте найдієвіший механізм – це контроль самої громади за своїм обранцями, контроль за тим, як вони розпоряджаються коштами громади.  Тому питання по бюджетній дисципліні треба ставити твердо і жорстко. Перевіряти розподіл коштів, цільове витрачання цих коштів, куди вони йдуть. На місцях краще видно, хто і як їх витрачає. Із децентралізацією, з отриманням більших повноважень, ви отримуєте більше відповідальності. Але цього ніхто не хоче. Всі кивають на Київ. Хоча майже все вирішується вже на місцях.

- Крім повноважень і відповідальності на місця, певно, перемістилися і певні спокуси?

- Спілкувався зі своїми колегами народними депутатами-мажоритарниками з усіх куточків України щодо корупції у бюджетній сфері. Усі констатують, що з центру вона перемістилася на місця. Передали повноваження,  передали збільшений бюджет, і почалося… Дають якусь дещицю на школу чи садок, де люди ніколи таких грошей не бачили,  а решту потрібно контролювати. Хотинська районна рада щороку виділяла 700 тисяч гривень на прання лікарняної білизни, а мешканці району стверджують, що використовували власну. Ще мільйон 300 тисяч йшло на харчування. Кого, чим харчують? Господарська група лікарні – 34 особи. Це щодо дискусії про зарплати. Зарплата директора Хотинської музичної школи 12 тисяч гривень, педагогів - 9. Так, я радію, коли люди багато заробляють, але тоді не ганьбіть державу. Для порівняння: зарплата народного депутата України 14 тисяч гривень на руки. Поїдьте до Недобоївців, гляньте який шикарний ремонт зробили у сільраді. Так, закон дозволяє об’єднаним територіальним громадам створювати органи управління. Але для чого Недобоївській громаді відділ освіти, якщо раніше ці ж послуги люди отримували  через районний відділ освіти безкоштовно?  А тепер те саме буде коштувати громаді півмільйона.  Або для чого голові громади два заступники? Посади обійняли переважно приїжджі люди, з-поза меж громади. Утримання їх усіх може коштувати 500-600 тисяч гривень на рік. Це як мінімум гарний ремонт в одному дитячому садочку. Натомість людям розказують, які вони гарні господарі.  

- Тепер трохи прояснилося,  чому в деяких районах області чиниться такий шалений опір  об’єднанню громад.

- Сільська рада Ожево прийняла незаконне рішення про вихід з процесу об’єднання з Новодністровськом. Громада села не погоджується з рішенням депутатів, люди у суді відстоюють  право на об’єднання.  Я написав заяву на ім’я голови Сокирянського районного суд долучити мене до розгляду справи як третю особу. Це новий етап у боротьбі за реформу децентралізації та право місцевих громад об’єднуватись. Будемо в суді протистояти місцевим "козачкам" і відстоювати право мешканців села Ожево на добровільне приєднання до об'єднаної територіальної громади з центром в Новодністровську. Роблю це, щоб захистити новостворену громаду, яку ретрогради намагаються поховати. Довгоочікуваний законопроект N5520 про добровільне об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів, у вівторок, 14 березня, нарешті проголосовано за основу і в цілому! Новодністровській ОТГ бути!!! Наша відповідь всім Сокирянським ретроградам!!!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Федорук: Об’єднанню громад з різних районів бути!

- Ще одна лінія опору змінам – медична реформа?

 - Яскравий приклад моя розмова з працівниками Кельменецької центральної районної лікарні, потім з людьми, які прийшли на зустріч. Добре, що під час розмови був  присутній керівник Кельменецької районної ради. Шановні, кажу, не вірите мені запитайте у голови райради, хто приймає рішення про закриття центральної районної лікарні:  Бурбак, Гройсман, Яценюк, Федорук, Фищук?  Насправді тільки депутати районної ради, рішення яких підписує голова. Все! Про що далі бесіда?

Не вийшло дезінформувати про  закриття лікарні, стали дорікати іншим: чому  центр медичного округу буде у Хотині, а не в Кельменцях? Певно тому, що  ти сам з Хотина, кажуть.  Шановні, рік тому пікетували Хотинську РДА через те, що внаслідок реформи у місті нібито не буде прокурорів, податківців. І так само людям брехали, що їх переводять до Кельменців, бо Бурбак нібито з Кельменців.  Ще раз повторюю: я з Чернівців – народився, живу і буду жити. А тепер давайте повернемося до ситуації в Хотині: у когось тепер  є нарікання, що прокуратура і податкова погано працюють? Рік минув і нічого поганого не сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак знайшов найкраще підтвердження правильності рішення про створення госпітального округу з центром у Хотині

- Те саме буде з нинішніми протестами проти медичної реформи?

- Під час зустрічі в Кельменцях запитав лікарів: ви хочете домогтися відміни рішення, щоб замість трьох госпітальних округів – Сторожинець, Чернівці, Хотин  –  в області залишилося лише два? Як це передбачалося від самого початку.  І тоді Чернівці не будуть округом. Місто, де працює медичний університет, який багато із вас закінчили, де майже два десятка лікарень. У вас є якась корпоративна етика? Чому ви не кажете людям, що ще один округ – це додатковий шанс отримати не два, а три комплекти новітнього обладнання для лікарень. Чи, може, людям варто розповісти про стан охорони здоров’я, якість медичних послуг. Чому, наприклад, Кельменецька ЦРЛ на 9-му місці в області, а Хотинська на першому? Згідно з медичною статистикою, у нас  велика кількість лікарських ставок, для яких немає такої кількості пацієнтів. Ситуація зміниться тільки тоді, коли почнуть фінансувати не ліжко-місця, а лікування кожної конкретної людини. То, певно, я турбуюсь не за чиїсь робочі місця, а за людей, які повинні отримати якісні медичні послуги. Пропоную, давайте піду з цим до людей. Натомість у відповідь чую: почекайте, розкажіть усе нам, а ми самі передамо людям. Тому ще варто варто розібратися, хто, чому і для чого збурює людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман спростував брехню, яку розповсюджують ретрогради-"козачки" з 204-го виборчого округу

- Є надія, що нарешті будуть відкриті нові пункти пропуску «Красноїльськ», «Дяківці»?

- Представники Євросоюзу мають перевірити стан будівництва і розблокувати подальше фінансування. Те, що сталося, приклад того, що трапляється, коли певні державні органи змушені займатися невластивими функціями. Це те, з чим я боровся ще будучи міністром інфраструктури України. Так склалося, що всі пункти пропуску – повітряні, залізничні й морські – перебувають на балансі міністерства інфраструктури. За їх будівництво й утримання відповідає міністерство інфраструктури.  Натомість дорожні пункти пропуску  знаходяться на балансі Державної Фіскальної Служби. У ДФС навіть є департамент інфраструктури, який безпосередньо відповідає за пункти пропуску. Раніше, до входження митниці до структури ДФС,  цим займалися митники. І Микола Салагор повинен був проектувати пункти пропуску. Це абсурд! Ну не можуть митники й податківці будувати. Це не їхня функція.   Реформа ДФС дуже потрібна, вона на часі. Бо, виходить, у нас дві проблеми: коли грошей немає, і коли вони є.

- Маєте рецепт, як подолати руїну, про яку говорили на початку? 

- Звертаюся до всіх тверезо мислячих городян, до мешканців Чернівців, до лідерів громадської думки. Звертаюся до людей бізнесу, яким теж набридла ця руїна. Безвідповідальні політикани обіцяють їм якісь незаконні речі, а потім підприємці стають заручниками їхніх політичних ігор. Давайте всі об’єднаємося! Не бажаєте гуртуватися навколо мене, об’єднайтеся навколо тієї фігури, яка буде уособлювати захист чернівчан від цього свавілля. Можливо, це буде мер, лідер громадської думки. А на майбутніх виборах заведіть до Чернівецької міської ради, рад усіх рівнів порядних, відповідальних  депутатів, які будуть перейматися містом, проблемами громад, а не політиканством. Готовий особисто допомагати такій більшості. Або ми це зрозуміємо, одержимо шанс на одужання, місто почне розвиватися, або продовження руїни.  Треба думати, який ти слід залишиш в історії.

Розмовляв Юрій ЧОРНЕЙ

1


КОМЕНТАРІ (1)

Кулявлоби вже так наслідили, що наслідили...)))

Долар 27, паливо, газ, світло, тепло зробили по захмарних непідйомних цінах для людей!)))

Здали Крим, набрали мільярдних доларових кредитів, побудували стіну Яценюка, вирубали майже всі ліси, контролюють незаконний видобуток бурштину, контрабандні потоки...

ЗЛОДІЇ, яких ще світ не бачив!)))

avatar

Людмила Дудченко

16 березня 2017 13:30