Максим Бурбак: Слава і вічна пам'ять усім Героям Крут!

Максим Бурбак: Слава і вічна пам'ять усім Героям Крут!

29.01.2017, 13:15

Лідер парламентської фракції "Народного фронту", народнй депутат України Максим Бурбак вшанував пам'ять Героїв Крут!

- Сьогодні ми відзначаємо 99-ту річницю бою під Крутами. 29 січня 1918 року... Близько трьохсот бійців, переважно київських студентів, проти чотирьохтисячного війська російської навали під керівництвом Муравйова...

Наші хлопці захищали право на існування нової молодої держави - Української Народної Республіки. 

99 років і знову молоді українські хлопці протистоять російській навалі, ми знову відстоюємо свою незалежність. Знаю, ми вистоємо. В наших генах закладено - боротись за свою землю, відстоювати своє право, свою гідність, свою волю. 

Слава і вічна пам'ять усім Героям, які захищали молоду республіку УНР! І слава Героям, які майже через століття знову на передовій дають гідний опір ворогу.

Я впевнений, буде час коли ми будемо не лише оборонятись, - написав Максим Бурбак. 

ДОВІДКОВО:

У 1918 році триста відважних юнаків - студентів і козаків - вступивши у нерівний бій, зупинили вдесятеро більшу російсько-більшовицьку армію Михайла Муравйова, аби собою зупинити наступ більшовиків та відстояти УНР. В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Та попри всі зусилля, Київ було захоплено. Атака виявилася невдалою, адже юнакам протистояли професійні вояки. Ріки крові, вбивства за українську мову, тотальне мародерство - ось що отримала столиця від російського агресора.  Тоді одним з місць розстрілів став Маріїнський парк. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. 

1