Максим Бурбак: Прем’єріада завершиться наступного тижня

Максим Бурбак: Прем’єріада завершиться наступного тижня

04.04.2016, 17:29

Цього тижня мають вийти на фінальну стадію перемовини про створення нової парламентської коаліції, що подасть кандидатуру нового прем’єра. І вже з 12 квітня, коли Рада збереться знову, новий уряд буде формалізований. Принаймні сторони перемовин кажуть, що сподіваються на це. «Блок Порошенка», як головний зацікавлений в зміні уряду Арсенія Яценюка на уряд Володимира Гройсмана, намагається долучити до своєї коаліції з «Народним фронтом» одну з маленьких фракцій, але поки що марно. Зараз у президента намагаються реалізувати сценарій коаліції на двох, коли найбільші фракції поповняться за рахунок позафракційних. Цей процес вже запущений – кілька депутатів поповнили ряди президентської фракції, інші на підході. Деяка хиткість більшості з мінімальної або близької до такої кількості депутатів не повинна особливо бентежити: основна задача такої коаліції – подати кандидатуру Гройсмана, після чого парламент перейде в звичний режим ситуативних голосувань.

Фракція поки що діючого прем’єра спостерігає за потугами колег дещо вілсторонено – Яценюку поспішати нема куди. «Фронтовики» в свою чергу висловили ряд умов, за яких Арсеній Петрович замислиться про написання заяви про відставку, – окрім задоволення їхніх кадрових зазіхань і розуміння складу нового уряду, вони вимагають презентацію програми дій Кабміну Гройсмана. Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак – давній соратник Яценюка, з яким вони знайомі ще з Чернівців, розповідає, скільки ще буде тривати прем’єріада та чим займеться його патрон після того, як залишить посаду прем’єра.

Коли вам стало зрозуміло, що коаліції минулого тижня не буде?

У минулий вівторок, о 12.15, коли на установчих зборах, ініційованих «Народним фронтом», не були присутні депутати від «Батьківщини». Кожного дня ми чуємо заяви наших колег від БПП, що ось сьогодні, до кінця дня... Але нічого не відбувається. Хоча перемовини тривають, збільшується кількість депутатів у фракції БПП. Врешті-решт, треба усвідомити відповідальність. Багато разів і я, і прем’єр-міністр пропонували шляхи виходу з кризи. Наші колеги з БПП нарешті, за два місяці наших публічних звернень вирішили своїм шляхом подолати цю кризу – висунули Гройсмана в прем’єри. Ми готові підтримати.

Цей формат створення коаліції, який зараз реалізується, – від безвиході?

Ну, чому від безвиході? Ми запросили в коаліцію всіх. Принципова для «Народного фронту» лише одна умова – жодної коаліції з «Оппоблоком» і депутатами, які голосували за закони 16 січня. Мені дуже не подобається, коли Юрій Віталійович Луценко каже, що «Народний фронт» кожного дня висуває все нові і нові умови. Жодним чином, ми два місяці поспіль повторюємо одне й те ж – нам потрібна коаліція мінімум 226 голосів, створена в конституційний спосіб лише фракціями, підписання нової коаліційної угоди чи додатку до старої, кандидат на прем’єра, склад уряду і програма дій уряду. Ми не повинні проголосувати лише призначення Гройсмана і складу уряду. Щоб потім цей уряд не лихоманило, як наші колеги по коаліції зробили з урядом Яценюка, треба затвердити програму і уряд матиме рік захисту від розпуску. Працюйте. Тоді і коаліція має відповідально ставитись до реалізації цієї програми. Зараз всі закидають уряду, що погано рухаються реформи, а як вони можуть рухатись, коли в сесійній залі підтримано лише 40 % законопроектів, поданих урядом? Якщо вони неякісні, то пропонуйте свої, доопрацьовуйте між першим та другим читанням. Але легше сказати «Баба Яга проти» і нічого не запропонувати натомість.

Ваші колеги скаржаться, що всіма цими вимогами ви лише тягнете час.

Я вже вам говорив, що наші вимоги незмінні два місяці. Вони абсолютно логічні. То хто тягне час? Давайте ставитись відповідально до того, хто прийде до влади. Наприклад, мені, як колишньому міністру інфраструктури, цікаво, яку політику буде провадити новий кандидат на посаду міністра, які реформи буде впроваджувати чи згортати.

 

Чи можуть переговори затягнутись настільки, що Яценюк залишиться прем’єром до осені?

Відповідно до чинного законодавства, питання щодо заміни прем’єр-міністра можна ставити лише в вересні. Але ні Яценюк , ніхто з міністрів за крісло не тримаються…

Ми бачимо, як не тримається…

Позиція «Народного фронту» незмінна. Під час війни держава не може залишитися з урядом в.о. на невизначений термін. Мабуть, вперше в історії прем’єр-міністр долучається до підготовки коаліційної угоди нової коаліції. Ми першими подали свої поправки до неї.

Вам ця ситуація не здається сюрреалістичною?

Те, що зараз відбувається в сесійному залі, – повний сюр. Але на відміну від інших фракцій, ми відповідальні. За два роки ми запровадили те, що не зробив жоден уряд протягом 25 років, і це, м’яко кажучи, істотно знизило наш рейтинг. Але я вважаю, ми – державотворці. У нас монолітна фракція, тому що ми пройшли разом всі Майдани.

Вона така монолітна, доки Яценюк – прем’єр.

В жодному разі. Нас пов’язує історія дуже довгих тісних стосунків – я знаю, що кожен депутат може мені захистити спину і я можу йому довіряти. Так сталося, що майже кожен керівник територіальної організації «Народного фронту» став народним депутатом – це команда, моноліт. Так, є групи по інтересах, які більше спілкуються між собою, але фракція залишиться монолітною за будь-яких умов. Як би пафосно це не звучало, цей парламент тримається саме на нашій фракції.

При цьому складається враження, що ваша фракція самоусунулась від цього переговорного процесу – мовляв, хай БПП сам шукає, ким він буде поповнювати коаліцію, а ми почекаємо. Що ви робите зі свого боку? Чи реально, що НФ може бути поповнений депутатами групи «Укроп»? Депутат Константиновський може повернутись до НФ?

Вибачте, але ж я не тягнув за язика пана Луценка, який на погоджувальній раді сказав, що у них є 152 депутати для коаліції. Тільки він потім їх не показав. Щодо поповнення нашої фракції, то ми готові до цього, але це не мають бути одіозні депутати, з «Опоблоку» чи ті, що прославились голосуванням законів 16 січня. Вирішувати, чи приймати когось у фракцію ми будемо колегіально. Можу сказати, що жодного офіційного звернення про вступ до «Народного фронту» не було.

Так це, мабуть, має бути ваша ініціатива, якщо ви дійсно зацікавлені в формуванні коаліції, а не просто спостерігаєте за потугами БПП.

Ми постійно говоримо: ми відкриті для всіх. Будь ласка, хай входять в «Народний фронт». Більш того, я закликаю колишніх партнерів по коаліції знову до нас приєднатися. Навіть незважаючи на всю критику з боку «Батьківщини», яка жодного разу не голосувала за бюджет і урядові програми. Для нас головне – не затвердження кандидатури Гройсмана і складу Кабміна, а що буде далі. Щоб все це було життєздатне.

Гройсман вже проводив презентацію своєї прем’єрської програми. Вона вас не вразила?

Це були прикидки програми, швидше концепція. От програму дій уряду я бачу – 379 рішень з дедлайнами, які уряд має прийняти. Яценюк це показав.

 

«Самопоміч» в обмін на голосування за прем’єра вимагає прийняття нібито необхідних рішень – закону про вибори за відкритими списками і зміни складу ЦВК. Ви готові її в цьому підтримати?

Ми готові – покажіть проект, давайте обговорювати.

Тобто за два роки руки до цього не дійшли? Ви самі проект не могли підготувати, що, до речі, передбачено в коаліційній угоді?

Підготуємо. Наша каденція – до 2019-го року. «Народний фронт» не допустить позачергових виборів і тут ми з президентом повністю згодні, бо це точно призведе до позачергових президентських і точно на руку «п’ятій колоні Кремля». Холодний душ у вигляді Кривого Рогу всі прийняли? А я їх попереджав – люди добрі, ви лише цим підігріваєте імідж і рейтинг Вілкула. Я особисто вважаю, що постанова про перевибори в Кривому Розі була юридично нікчемним документом. Наступним будемо Садового переобирати, чи мера Чернівців, чи як?

Навіщо ж ви голосували за юридично нікчемний документ?

Ми пішли назустріч. Але тепер по всіх ефірах ці недобитки з Партії регіонів повилазили на екрани і видають з себе політичних експертів – от результат тих виборів. «Самопоміч» свідомо вимагала виборів, знаючи, що їх програє, не кажучи вже про витрати на них з бюджету. Я не розумію навіщо.

Новий склад ЦВК ви готові формувати?

Ми навіть подавали свої кандидатури на розгляд президента. Але в тому, що він досі не змінений, була логіка – спочатку треба було провести вибори в Кривому Розі. Впевнений, що найбільшим часом поміняємо.

А зараз треба буде проводити довибори по округах Єремеєва і Філатова.

Думаю, поки БПП не визначився з кандидатами на цих округах.

А «Народний фронт» готовий на цих округах когось виставляти? Взагалі партія з її нинішніми рейтингами готова до дострокових виборів?

Ми завжди готові до виборів. Наприклад, на місцевих виборах в моїх рідних Чернівцях ми давали додатково своїх членів ДВК, бо без них вибори взагалі могли не відбутися. Структура «Народного фронту» працює.

 

Ви досі не вважаєте помилкою відмову від участі в місцевих виборах?

Ні. Це була наша позиція. Які були вибори? Вилиті відра помиїв один на одного.

Якщо Яценюк піде з поста прем’єра, рейтинги «Фронту» можуть знову піти вгору?

Найкращий рейтинг – це вибори. На місцевих виборах в списках БПП були по квоті й наші кандидати. В тій же Чернівецькій міськраді зараз 10 % наших представників і мер Чернівців наш.

Якби у вас і в рідних Чернівцях все було погано – то взагалі швах. Повернемось до прем’єріади. Ви особисто будете голосувати за відставку Яценюка, якщо він сам напише заяву під цим тиском?

Кандидата на прем’єра за Конституцією подає коаліція, тож ми це будемо вирішувати на зборах коаліції, а раніше свою позицію узгодимо на фракції. Але ми повинні побачити весь пакет домовленостей: коаліцію, прем’єра, програму дій і склад уряду – якщо нам не сподобається програма уряду, будемо наполягати на її коригуванні.

Без участі «Фронту» знову не вистачить голосів на відставку Яценюка?

Без наших не вистачить – сто відсотків.

Зустрічі Порошенко з американськими високопосадовцями прискорять процес «коаліціади»?

Думаю, позитивно вплинуть. Наші партнери зацікавлені в тому, щоб все ж Україна відбулася як держава, не скотилася в стан failed state і щоб реформи уряду Яценюка продовжувались далі. Гадаю, їх не цікавить персональний склад Кабміну.

Вам зрозуміло, в яку гру грають маленькі фракції?

«Батьківщина» і «Самопоміч» безвідповідально грають на дострокові вибори вже не прикриваючись. Але в наступному парламенті , якщо провести позачергові вибори, буде десять фракцій, як зараз у нас в Чернівецькій облраді. Зросте кількість «регіоналів», зайдуть одеські популісти, «Свобода». Вони ніколи в житті не створять коаліцію і уряд.

Чи ваша кандидатура дійсно розглядалась на посаду спікера?

Я особисто дуже комфортно почуваю себе на посаді голови фракції. І, до речі, одразу відмовився від всіляких міністерств, хоча мене про це питали колеги-депутати. По-перше, у мене все ж таки є обов’язки депутата-мажоритарника, по-друге, у нас зараз добрий колектив, ми нормально і гармонійно працюємо.

Були чутки, що ви хотіли знову очолити Мінінфраструктури, але вас «охолодив» Яценюк.

Ні в якому разі. Я одразу сказав, що не піду в міністерство, бо свою функцію там вже виконав.

Але ви будете радити туди свою креатуру, враховуючи, що це міністерство, судячи з усього, увійде до квоти НФ?

Скажу так – буду критичніший до кандидатів, бо більш фахово знаю ситуацію в галузі.

Чому збереження в уряді Авакова та Петренка – така принципова позиція для «Фронта»?

Тому що завжди повинен бути баланс сил і противаг.

Історія про те, що «Фронт» в обмін на Авакова хотів бачити Генпрокурором Севастьянову, має якесь підґрунтя?

У нас кандидатуру на Генпрокурора подає президент.

 

Але ж ви розумієте, що мова іде про пакет домовленостей.

І що – президент скаже, що йому нав’язали Севастьянову, і тепер те, що робиться в ГПУ, – не його відповідальність? Я таких ідей не чув.

На скільки міністерств взагалі претендує «Народний фронт»?

Це буде залежати від конфігурації коаліції.

Якщо коаліція буде на двох, то можна і на половину замахнутись. Так би мовити, компенсація за те, що Яценюк піде.

Я б не казав про якусь компенсацію. От чому саме МВС і Мінюст для нас принципові? Тому що ці два міністерства провели найбільше реформ і треба лишити міністрів, щоб вони продовжували їх далі.

На збереженні Коболєва в «Нафтогазі» будете наполягати, бо він фактично працює в зв’язці з Яценюком?

Вперше за 25 років ми прожили зиму без жодного куба російського газу. Він робить гарні реформи, запрацювала система субсидій. Ми готові розглядати пропозиції колег, але Коболєв зараз на своєму місці.

«Шахматки» нового Кабміну, що з’являються в ЗМІ, – це продукт домовленостей кого саме з ким?

Це особисте бачення деяких депутатів.

 

І НФ, і БПП очевидно не хочуть дострокових виборів. Ви вже поділили, не буду казати про потоки, а повноваження. Що саме вам заважає працювати разом? Вам зрозуміла природа цих непорозумінь?

Ви точно не за адресою, ми цього не починали. Треба питати тих, хто це ініціював. Коли ти починаєш якійсь процес, то повинен розуміти, що ти отримаєш на виході. Я цього не бачу. Але ми вже втягнуті в ці процеси і повинні їх закінчити нарешті, щоб зберегти країну.

Турчинов-прем’єр вас влаштував би чи він вже більше «людина Порошенка»?

Олександр Валентинович є одним з керівників партії, і я багато чому навчився у нього. Він є з нами – майже всі засідання фракції проходять за його присутності. Але він особисто сказав, що не хоче бути прем’єром, бо розуміє, що зараз на своєму місці.

Наскільки масштабними будуть непорозуміння міністрів-«фронтовиків» з новим прем’єром «від БПП»?

Я з Гройсманом працював в уряді, і той же Петренко з Мін’юсту з ним працював. Думаю, не буде конфронтації.

Ви погоджуєтесь з розповсюдженим твердженням, що Гройсман буде ручним прем’єром? Як він зараз є ручним спікером.

Я вважаю Гройсмана самостійною політичною фігурою. Не сказав би, що він є ручним спікером – у нього є своє бачення, деколи відмінне від поглядів Банкової.

Це в чому, наприклад?

По процесах децентралізації. Він, як колишній мер, хоче довести її до пуття. А президентська гілка, думаю, не дуже зацікавлена в цьому.

Гройсман запевняє, що може сказати президенту «ні». А ви можете сказати «ні» Арсенію Петровичу?

Ми знайомі дуже давно і думаю, що Арсеній Петрович ніколи не задасть питання, на яке я скажу «ні». Це так, по-чернівецьки.

До якого варіанту схиляється Яценюк після того, як піде у відставку? Він візьме паузу чи все ж отримає якусь посаду у владі?

Повірте – знання і досвід Арсенія Яценюка затребувані у будь-який час і у будь-якій сфері. З ним радо спілкуватимуться фахівці і в Україні, і на Заході. Згодом Арсеній Петрович точно повернеться на провідні посади у державі. Коли усім все стане зрозуміло. І про природу нинішньої штучної кризи, і про тих, хто і з якою метою її ініціював.

Якщо резюмувати, коли вся ця прем’єріада, нарешті, завершиться?

Наступного пленарного тижня з 12 квітня, хоча ми виступали з ініціативою проведення позачергового засідання. Але при прийнятті такого доленосного рішення має бути присутній президент, який цього тижня летить в Японію. І думаю, за цей тиждень можна виробити весь пакет документів, щоб пленарний тиждень розпочався з позитиву.

Джерело: http://glavcom.ua/

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

1