Максим Бурбак: «Ми всі  винні у тому, що сталось і ми маємо згуртуватись, щоб разом вийти переможцями»

Максим Бурбак: «Ми всі винні у тому, що сталось і ми маємо згуртуватись, щоб разом вийти переможцями»

15.03.2015, 14:06

Друкопис програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ від 12 березня 2015 року.

Запрошений гість: народний депутат України Максим Бурбак.

Ведуча: Оксана Денисюк.

 ВЕДУЧА: декілька днів, можливо тиждень тому, ОПОРА розповіла про те, як працювали депутати-буковинці. І з моменту набуття вами статусу народного депутата ви підготували шість запитів, три рази були автором законопроекту та шість разів виступали підчас сесії. Мене, власне, цікавить, що це були за запити і що це були за законопроекти.

 МАКСИМ БУРБАК: по-перше, про запити. Запити стосувалися діяльності колишніх очільників «краю, де варто жити», щодо тих кримінальних прав, які порушені, по тій діяльності, котру треба доводити до кінця. Тому що, коли я зустрічаюсь з виборцями на окрузі, багато людей запитують, коли будуть доведень до логічного кінця справи, котрі порушені. Тому що Майдан все ж таки змінив людей, люди не бояться. Стосовно по справі фальсифікації виборчого процесу 12-го року, багато людей з мого округу 204-го говорять: будь ласка, доводьте справу до суду, ми готові йти свідчити. Люди змінилися. Ці запити були стосовно цих справ. А стосовно виступів, багато виступів було, які відносились до моєї попередньої роботи у якості міністра інфраструктури. Тому що потрібні були зміни до законодавства і треба було доводити позицію Міністерства інфраструктури, тому що прийшла нова команда – вони багато нюансів, певно, і не могли знати на той момент. Але, думаю, зараз виправилися, знають і працюють. А так щодо ста днів роботи, скажу так, що парламент нарешті сформувався, уже всі перезнайомились, декотрі аж занадто перезнайомились…

 ВЕДУЧА: наприклад?

 МАКСИМ БУРБАК: фракції, які чубляться. Це так, жартуючи. А якщо серйозно, то коаліційна угода, яку підписали фракції, які входять в коаліцію, вона передбачає повний перелік тих законопроектів, які треба приймати і коаліція, деколи за відсутності однієї з фракцій, все ж таки вона працює. В парламенті сформована проєвропейська більшість вперше, я вітаю те, що виборці нарешті не дали змогу комуністам пройти в парламент. І ми бачимо в залі, що все ж таки цього духу немає в залі.

 ВЕДУЧА: комуністичного?

 МАКСИМ БУРБАК: комуністичного. І думаю, що такі закиди, які деколи перебувають у ЗМІ стосовно того, що цей парламент не на довго, що скоро його розпустять – не дочекаєтесь. Коаліція є, вона – моноліт, вона буде працювати на благо української держави і українського народу. Якби важко їй не було.

 ВЕДУЧА: а важко?

 МАКСИМ БУРБАК: Деколи важко, тому що тут уряд приймає непопулярні рішення, які не вітаються деякими ЗМІ та політичними силами, котрі одразу починають їх критикувати. Але все ж таки ми працюємо не на сьогодні, а на завтра, щоб наступним поколінням було краще. 24 роки реально ми доїдали все, що лишилося після розвалу Радянського союзу, всі реформи, які проводились, були просто імітацією реформ. І, нарешті, коли ми дійшли до межі і коли ми розуміємо: або завтра буде краще, або не буде нічого, і ми змушені приймати ці реформи. І тому уряд, який приймає їх і все ж таки я впевнений, що і парламент який  підтримує уряд, який обирався, бо коаліція підтримувала – це ж коаліційний уряд – представники всіх політичних сил,  парламент теж має розділяти відповідальність перед українським народом за прийняття часто-густо непопулярних рішень, коли треба зрозуміти, що зараз в такий тяжкий час в якому опинилась наша держава, тому що ми знаходимося підчас агресії нашого північного сусіда, анексії Криму, падіння економіки на 20%, Всі найбільші платники податків та великі промислові підприємства знаходяться у зоні АТО і розуміємо, що один з напрямів роботи агресора – це знищення інфраструктури України, знищення її промислового потенціалу, економіки і через це спричинення соціальних хвилювань у суспільстві, то це все направлено на те, щоб збурювати людей. Цього не буде. Ми будемо послідовно впроваджувати реформи, котрі розпочали. Так, вони тяжкі, але ми повинні це зробити заради того, щоб було завтра у нашої держави.

 ВЕДУЧА: ви дуже правильно говорите про те, що зараз економічно важко країні. Але чи стало економічно важко, або не так просто народним депутатам. Ви були народним депутатом минулого скликання, були міністром інфраструктури, тепер ви знову депутат. Як змінилися ваші заробітки?

 МАКСИМ БУРБАК: я вітаю рішення ще Ради попереднього скликання щодо зняття всіх доплат, виплат, нарахувань до зарплати народного депутата. Коли в державі не найкраща економічна ситуація, коли люди змушені виживати, то народний депутат не може і не має морального права бути з над заробітками. Були урізані зарплати, були урізані всі виплати, зведені до мінімуму для того, щоб все ж таки зменшувати бюджет витрат на Верховну Раду.

 ВЕДУЧА: скільки ви зараз отримуєте?

 МАКСИМ БУРБАК: приблизно вісім тисяч гривень.

 ВЕДУЧА: скільки отримували у минулому скликані?

 МАКСИМ БУРБАК: 13 тисяч гривень.

 ВЕДУЧА: скільки отримували будучи міністром інфраструктури?

 МАКСИМ БУРБАК: цей період поділити на до прийняття рішення – ми самі собі прийняли рішення – щодо зменшення, не виплати всіх надбавок за тяжкі умови праці, за знання іноземних мов, за секретність. Тобто це виходило близько дев’яти тисяч гривень. Часто-густо керівники, які були підлеглі в мене, отримували більшу зарплатню.

 ВЕДУЧА: 8 тисяч для народного депутата на вашу думку – чи достатньо це для того, щоб народний обранець працював якісно і плідно на користь країни і своїх виборців?

 МАКСИМ БУРБАК: для народного обранця це достатньо. Я бачу, в залі десь 2\3 це є нові обранці…

 ВЕДУЧА: ви говорите зараз про весь склад Верховної ради  чи про фракцію Народного фронту?

 МАКСИМ БУРБАК: я принаймні хочу говорити про фракцію Народного фронту, то декотрі хлопці живуть на зарплату, тобто до того вони працювали у юридичних фірмах і отримували більшу зарплатню, а коли він став народним депутатом, то більше, ви розумієте, він заробітків не має. Але нічого, виживають, нормально, нічого з ними не станеться.

 СЛУХАЧ: ви на днях очолили міжфракційне об’єднання у ВРУ «Україна - морська держава», то чи можна вважати, що Україна не на словах, а на ділі матиме сучасні підводні кораблі? Як представник коаліції, чи голосували ви за підняття тарифів і чи можете сміливо в очі дивитись простим громадянам, які страждають від цих непомірних тарифів?

 МАКСИМ БУРБАК: щодо об’єднання, туди входить понад 30 депутатів з різних фракцій. Це депутати, які й надалі готові проводити реформи у морській галузі і вони звернулись до мене з пропозицією його очолити, тому що я, коли був міністром, то опікувався цим питанням. Я вважаю, що морські порти України – це найперспективніші проекти для залучення інвестицій, це наша національна безпека, це стратегія розвитку. Ми навчились вирощувати зерно і цього року ми зібрали понад 60 мільйонів тон і половина цього йде на експорт через наші порти і вся інфраструктура України повинна забезпечувати розвиток нашого аграрного сектору і вихід нашої продукції на зовнішні ринки збуту. Навіть було іронічне звернення до мене: а що ж робити у Чернівцях, де моря немає? То по Чернівцям ми з Миколою Федоруком будемо відновлювати буковинську флотилію, яка буде складатись з бойових плотів – це якщо жартувати. А якщо серйозно, то зараз це найбільша перспектива для залучення інвестицій в нашу державу. Щодо тарифів, я як міністр інфраструктури, тричі подавав на Кабмін постанови щодо збільшення тарифів на проїзд. Прикро, але це необхідне рішення. Паливо в ціні зросло, запчастини для іноземних тепловозів купуються за валюту, а курс пішов догори, тому цілком правильно, що й тарифи пішли догори. Так, можна лишитись з пільгами, але їздити на гужовому транспорті – так, це не популярна річ і перед виборами мери не хочуть йти на ці рішення, бо восени цього року треба подобатись електорату, але нас називали урядом камікадзе, то впевнений, що і цей парламент можна назвати парламентом камікадзе, тому що ми приречені приймати відповідальні рішення. Якщо ми розуміємо, що в держави немає коштів покрити різницю тарифів і продовжувати цей «соціальний рай», який був, адже це було за рахунок золотовалютних запасів. І тут я б звернувся до своїх колег народних депутатів, які повинні зустрічатись з виборцями, проводити прес-конференції та виступати в ЗМІ і роз’яснювати реформи та пояснювати які є компенсатори збільшення тарифів. Бо всі говорять про збільшення тарифів на газ, але ніхто не говорить про виділення урядом 12 мільярдів гривень для забезпечення покриття різниці тарифу на газ для соціально незахищених верств населення. Давайте говорити про ініціативи мінсоцполітики, де буде адресна допомога і не треба буде ходити і все буде надсилатись листом.

 ВЕДУЧА: а чи не здається вам, що цим мали б займатись прес-служби міністерств та відомств.

 МАКСИМ БУРБАК: вони цим займаються, але цим мали б займатись і на місцях, а не просто сидіти на місцях і чекати коли до тебе прийдуть, а то складається таке враження, що уряд у нас поганий, а ми всі в білому.

 ВЕДУЧА: складається таке враження, що підхрамує інформаційна політика.

 МАКСИМ БУРБАК: впевнений, що міністр інформполітики пан Стець гідно зможе виправити цю ситуацію.

 ВЕДУЧА: окрім того, що у ВРУ цього скликання немає комуністичного духу, як ви вже говорили, що ще змінилось у цьому скликанні? Особливо мене цікавить є чи немає п’ятої колони?

 МАКСИМ БУРБАК: колишні регіонали, які перефарбувались та стали палкими опозиціонерами і кажуть, що ми втратили Донбас і не почули Донбас, хоча самі це і розпочали там. Колишні регіонали, які зараз опозиція – це і є п’ята колона і вони це не приховують. Кожен їх виступ – це збурення соціальних непорозумінь у суспільстві. На останнє наше засідання комітету з питань ветеранів, учасників АТО та людей з інвалідністю прийшла пані Королевська презентувати збільшення соціальних виплат в три рази. А кажу їй: пані Королевська, а що вам заважало це зробити, коли ви були міністром соцполітики в уряді Азарова у 2013 році, коли не було війни і ви пиляли бюджет. Вона говорить: що ви таке кажете? Навіщо цирк влаштовуєте? Я ж кажу, що якщо ви пропонуєте ці збільшення, то давайте знайдемо шляхи, аби покрити цю різницю, а вона говорить – нехай уряд це робить. Я ж запропонував закликати сюди пана Бойка, нехай він розкаже про свої вишки, де лишилась маржа і з цього можемо все покрити, але після таких слів тебе одразу звинувачують у популізмі. Тобто п’ята колона є, але вона не така чисельна і розгорнутись їй та набрати сили ми не дамо. Це наша відповідальність за долю нашої держави і як народний депутат зроблю все, щоб вони не змогли розгорнутись у парламенті. Опозиція повинна бути, щоб більшість не забувала, адже у дискусії народжується істина, але робити щось таке, що загрожує національній безпеці ми не дамо.

 ВЕДУЧА: яку позицію не на камери, а в робочій атмосфері займає Олег Ляшко та депутати з Радикальної партії?

 МАКСИМ БУРБАК: він не такий натхненний у своїх виступах.

 ВЕДУЧА: про нього теж згадують як про п’яту колону.

 МАКСИМ БУРБАК: фракція Радикальної партії є членом коаліції і я вам скажу, що до своїх колег по коаліції я буду відноситись тільки позитивно, але з конструктивною критикою. І все ж таки після зустрічі у Гройсмана були зроблені певні висновки і Олег Ляшко вибачився перед президентом та народними депутатами. Я взагалі вважаю, що бійки у парламенті треба припинити, тим паче між своїми, а все інше – це внутрішні питання його фракції – кого і куди вони включають. І я вітаю ініціативу голови ВРУ пана Гройсмана щодо того, що регламент треба переписати та почати впливати на таких забіяк.

 ВЕДУЧА: скільки депутатів у ВРУ з Чернівецької області?

 МАКСИМ БУРБАК: десь 15.

 ВЕДУЧА: чи існує офіційне чи неофіційне об’єднання буковинських нардепів?

 МАКСИМ БУРБАК: є об’єднання, в якому я участі не беру і мій колега Микола Федорук, тому що ми не бачили прозорості його створення.

 ВЕДУЧА: тобто всі інші беруть, а ви ні?

 МАКСИМ БУРБАК: участь у житті нашого краю, у допомозі, у відстоюванні інтересів своїх виборців беру навіть без участі в якомусь об’єднанні. Мені цього не потрібно. Комусь потрібен напис на візитній картці – будь ласка.

 ВЕДУЧА: але таке об’єднання існує?

 МАКСИМ БУРБАК: так, міжфракційне об’єднання «Буковина».

 ВЕДУЧА: але ви туди не ходите і не знаєте що там відбувається?

 МАКСИМ БУРБАК: нас не запрошують. Але мене не потрібно запрошувати, коли потрібно – я і сам прийду.

 ВЕДУЧА: чи зустрічаєтесь і спілкуєтесь з екс губернатором Чернівецької області Михайлом Папієвим?

 МАКСИМ БУРБАК: ми не спілкуємось. Я вітаю те, що новопризначений прокурор області Микола Якимчук все ж таки доводить ту справу до логічного кінця і впевнений, що новий генпрокурор теж доведе її до кінця і суд буде розбиратись. Справа велика про використання службового становища під час виборів 2012 року, що спотворило волевиявлення громадян. Цю справу треба доводити до суду.

 ВЕДУЧА: там стоїть питання про зняття недоторканності, а яка ваша думка: ця недоторканність взагалі потрібна народним депутатам?

 МАКСИМ БУРБАК: у суспільстві вважають, що ця недоторканність – це вседозволеність депутатів. Так, я голосував про зняття недоторканності, бо це прописано у коаліційній угоді і тому що це рішення фракції. Але хотів би нагадати нашим виборцям та слухачам з чого почалась Революція гідності. 175 депутатів ВРУ з опозиції, які розпочали акцію «Україна без Януковича» і проводили акції у Донецьку, Харкові, Полтаві, де міліція не дозволяла нам збиратись, де Кернес не пропускав нашу озвучу, де у Харкові трамваї заблокували рух колони, то впевнений що лише депутатський мандат і недоторканність дозволяли нам проводити ці акції. Тому що якби цього не було – ми б наступного дня ми б всі були у буцегарні. З цією ж недоторканністю ми з Яремою вночі провозили машини з дровами на Майдан, ми ходили по судам і витягували хлопців з Автомайдана – тоді вона була потрібна. Але є рішення коаліції, ми її знімаємо і те саме будемо робити і з суддями. Мені вона не потрібна, але я б не хотів, щоб ті часи повернулись – коли вона буде потрібна. А ті депутати, які її використовують для того, щоб уникнути відповідальності перед судом, які не тверезі їздять за кермом..до речі, правильно сказав Аваков, що він буде преміювати тих працівників міліції, які будуть притягати до відповідальності тих людей, які прикриваються якимись корочками, мандатами, недоторканістю.

 ВЕДУЧА: ви називаєте Опозиційний блок п’ятою колоною у ВРУ, але ж за цю політичну силу голосували українці.

 МАКСИМ БУРБАК: так. І вони представлені у парламенті і працюють.

 ВЕДУЧА: я про те, що, можливо, цим людям, які голосували за цю політичну силу, не запропонували гідної альтернативи?

 МАКСИМ БУРБАК: це такий тонкий політ технологічний крок, тому що я часто зустрічаю виборців, які питають у мене: а як пройшов Папієв? Я їм кажу: так ви ж голосували за Опозиційний блок. І це стосується старшого покоління. Не дійшли – це теж наша провина – не розказали, не показали. Якби б всі йшли проти одного, але ж у нас були опоненти і в демократичному таборі…

 ВЕДУЧА: це ви зараз про кого?

 МАКСИМ БУРБАК: про той перелік політиків, які йшли по моєму округу. Це і Добровольський з «Батьківщини», і Куліш з Блоку Порошенка. І, до речі, щоб не казали ніби у нас є розбіжності і ми не говоримо, то можу сказати – не дочекаєтесь, ми з Володимиром Івановичем спілкуємось і говоримо, бо розуміємо, що зараз у єдності сила. Можливо у нас були критичні моменти під час виборів, але після цього зустрілись як нормальні люди, політики, які розуміють всю відповідальність, яка лежить на нас за збереження миру на Буковині, за збереження всієї держави, і ми дійшли порозуміння, потисли руки і в нас нормальні робочі відносини. Я також вітаю, що голова ОДА Олександр Фищук подав кандидатуру Володимира Куліша на свого першого заступника, аби показати людям, що є єдність і ми будемо разом працювати на краще Буковини.

 ВЕДУЧА: Інтернетом ходить відео, де ви говорите, що неодноразово перебували у зоні АТО і кажете, що нічого страшного там немає. Де ви саме були в АТО і чи дійсно там, на вашу думку, нічого страшного не відбувається?

 МАКСИМ БУРБАК: я чекав цього питання. Я не люблю коли фрази виривають з контексту. Під час того виступу я говорив, щодо проведення мобілізації у Чернівецькій області. Мені прикро як буковинцю, що ми займали останнє місце в Україні, коли почалась четверта хвиля мобілізації. Зараз ми це питання виправили. І до речі, призначення Фищука, коли є представник влади тут, додало у цьому позитиву, ми не пасемо задніх і я не червонію на комітетах, коли до нас приходять представники Міністерства оборони і просять поговорити як мінімум для того, щоб хлопці демобілізувались – наші ж буковинці – щоб вони, які вже рік там, повернулись додому. Так, не популярно, але приходив до голів сільрад у себе на окрузі і говорив: товариші, давайте щось робити, допомагати нашим військовим комісарам і тільки разом ми зможемо вистояти у цій тяжкій ситуації в Україні. Війна – це страшна штука, чесно. Я був на третій день після звільнення Слов’янська, коли було доручення від Арсенія Яценюка подивитись терміново, що ми маємо зробити для відновлення інфраструктури міста. Ми коли туди приїхали, люди ще сиділи у підвалах і боялись, що прийшли фашисти, бандерівці в них стріляти. Я особисто відповідав за відбудову п’яти шкіл, через три місяці ми це зробили, ми відновили лікарню в Красном Лимане, де вбило міною лікаря, ми не просто заклали шибки – нові вікна, новий фасад, новий дах жовто-блакитного кольору і тепер навіть з космосу видно, що це українська територія. Я кожні 2 тижні був в АТО за дорученням прем’єр-міністра, був відповідальний за фортифікаційні споруди у секторі Ц та М – це Дебальцево та Маріуполь. Я сказав цю річ, за яку мне критикують, тому що страшно було перший раз, коли я там був у травні і були блокпости до Слов’янська, а потім коли ти кожні два тижні туди їздиш, то …людина ж призвичаюється до будь-яких умов. Це моє бачення. І ті, хто критикує – поїдьте туди, подивіться. Дуже легко сидіти тут і критикувати. Честь і хвала нашим волонтерам і хлопцям, які їдуть і захищають. І ще раз хочу сказати: якщо ми не будемо їхати і захищати – ворог буде стояти тут, лише разом ми його зупинимо.

 ВЕДУЧА: яка ваша думка щодо проведення АТО. Адже, наприклад, волонтери, які приходять у цю студію та хлопці, які повертаються з АТО, говорять, що ці перемир’я нічого доброго нам не дають. Що ви думаєте з цього приводу?

 МАКСИМ БУРБАК: я погоджуюсь з тезою, що військового вирішення даної ситуації немає. Ми протидіємо дуже серйозній армії. На початок анексії Криму у нас було, як кажуть, 5 тисяч «штиків», армії не було, планомірно її розвалювали. Всі хочуть, щоб було вже. Виділили кошти, а деякі військові підприємства лише зараз запрацювали в три зміни, маховик, який не просто заржавів, а був відсутнім, треба запустити заново. Слава Богу, що ми пережили цю зиму і Бог нам допомагає, того року була тепла зима і ми пройшли Майдан і цього року теж більш-менш тепла зима і ми зіскочили з газової голки. Ми маємо використати цей шанс до кінця. Я розумію, що люди правильно критикують такі факти, коли на початку не було достатньо їжі, не було обмундирування, не було зброї. Але коли нас вважали одним з лідерів продажу зброї в світі, то це попередники продавали, і продавали нове, а танки лишили 60-70-их років.

 ВЕДУЧА: то як бачите вирішення цього питання?

 МАКСИМ БУРБАК: я вітаю ініціативу, що на відділ постачання призначили волонтера, не генерала, а людину, яка там була і розуміє що і як треба для фронту. А ще бюрократична машина гальмує, ми деколи приймали рішення і Арсеній Яценюк наголошував, що часу у нас немає і зброя там потрібна вже, а по процедурі, щоб передати танк з укроборонпрому до Міністерства оборони чи Нацгвардії треба прийняти рішення про створення комісії, провести перше засідання комісії, скласти акт, 72 години, підпис хто здає і хто отримав і вперед на передову. І такі рішення приймали, що витрати на оборону у нас будуть складати 5% від ВВП – це потрібно. Вперше виділили 95 мільярдів гривень на відновлення нашої армії, але треба й зрозуміти звідки ці гроші брати – хтілось би всім роздати, індексувати пенсії, збільшити соціальні виплати, але звідки взяти гроші на армію? Дякуючи МФВ ми отримаємо черговий транш і він не піде на проїдання, збільшення пенсій, а буде використаний на стабілізацію економічної ситуації в Україні, для угамування курсових падінь, для того, щоб у 2016 році економіка запрацювала, створювались нові робочі місця і вже тоді індексувалась пенсія.  

 ВЕДУЧА: маємо запитання від наших слухачів, які залишили їх у мережі Фейсбук. Віктор Довганич запитує: і що з книгарнями?

 МАКСИМ БУРБАК: сьогодні у мене була зустріч з пані Марією, яка є директором КП «Буковинська книга», вона була директором однієї з книгарень, які пан Довганич знищував і ми з нею говорили про те, як вони будуть жити далі, про те, що потрібно поновлювати договір оренди з містом.

 СЛУХАЧ: мене звати Вадим. Питання у мене дуже коротке – хотілось би конкретики в діях пана Бурбака, як саме і яким чином він відстоює інтереси Буковини, що зробив і що планує зробити?

 ВЕДУЧА: пане Максиме, пропоную оперативно закінчити по книгарням і далі відповісти на це питання слухача.

 МАКСИМ БУРБАК: треба вирішити чиїм комунальним підприємством це має бути, я впевнений, що не обласним і оскільки книгарні знаходяться у Чернівцях, то було б правильно, якби це було міське комунальне підприємство. І треба, щоб книгарні жили, бо це є й туристична принада нашого міста і їм треба надавати допомогу по ремонтам, чого не було за минулої влади.

 СЛУХАЧ: мене Володимир звати. У мене питання щодо української мови, а точніше щодо того що у громадському транспорті і державні службовці розмовляють російською мовою.

 МАКСИМ БУРБАК: після останніх подій ми побачили, що українська нація об’єдналась, народилось громадянське суспільство, тому питання НАТО, нашого зовнішнього політичного курсу та питання мови не існує. Не нагнітайте ситуацію. Щодо питання Вадима, то попрошу його завітати на сайт ВРУ, подивитись конкретно що я зробив і всі мої пропозиції. Один з представників коаліції, політик сказала, що спромоглась вибити на ремонт доріг західної України 700 мільйонів гривень, то я знаходжусь з числі тих 60 депутатів, які підписали це звернення до прем’єр-міністра. А по-друге, вірю, що нарешті буде відремонтована вулиця Богдана Хмельницького і цей полігон, який влаштували Михайлішин разом зі своєю бандою буде зроблено, не крадучи по 3 сантиметри асфальту, як це було на іншій вулиці. І про цьому, до речі, теж є кримінальна справа. І ще одне, автомобілі, які видаються інвалідам – вони мали б повертатись назад фонду після смерті інваліда, але зараз внесена наша поправка у законопроект і тепер ці автомобілі будуть залишатись у власності родин інваліда, який помер.

 ВЕДУЧА: Людмила Григорчук запитує: місцеві вибори для Народного фронту це що? Бажання змін? Якщо так, то яких? Чи можливість захопити ще більше влади (адже у Чернівцях і голова ОДА і міський голова – представники Народного фронту)? І хто буде формувати міську та обласну фракції? Старі кадри? Чи нова кров?

 МАКСИМ БУРБАК: це проведення і неможливість згортання змін. Місцеві вибори – це вибори, де місцеві органи влади повинні обиратись з новими повноваженнями, це курс, який взяла наша країна на децентралізацію і цим бюджетом ми бачимо, що деякі податки вже залишаються у місцевому бюджеті. Це більше повноважень, але й більше відповідальності місцевих рад і, до речі, також передбачається скасування інститутів ОДА та РДА і пан Фищук розуміє, що він буде останнім головою ОДА, тому що ми повинні відновити виконкоми місцевих рад. До речі, коли я був депутатом обласної ради, то одним з перших рішень, яке ми виносили на сесію, було відновлення виконкому обласної ради, на що мені казали, що це нонсенс і неможливо і колишній голова ОДА Папієв навіть не давав це питання винести в сесійну залу, а тепер це буде робитись на законодавчому рівні.

 ВЕДУЧА: ще одне питання. Очень хотелось бы узнать насчет нашего аэропорта. Будут ли возвращены рейсы, которые к нам летали из Европы ? Если да, то когда ? И от чего это зависит ? Заранее благодарен за ответ.

 МАКСИМ БУРБАК: рейсы будут возвращаться, но зависит это от горсовета. Когда год назад шла речь о ремонте взлетной полосы, я выступил против, этого не надо было делать, а мне Кушнирык сказал, что когда мы это сделаем в летнюю навигацию, будут летать самолеты в Черновцы. И я ему тогда сказал, что два дня назад я подписал летнюю навигацию, и черновицкого аэропорта там нет. Просто иногда у нас местные чиновники знают больше, чем все остальные. Я понимаю, что это из-за того, что в мире есть лишь две столицы – Тель-Авив и Черновицы и они преисполнены всезнания, что именно так и будет. Надо серьезно поработать, надо говорить с компаниями и их привлекать, то есть надо уменьшить сбор за взлет-посадку и если они хотят делать выгодные рейсы из заграницы в Украину, то надо делать и не столь выгодные внутренние рейсы. У нас многие инвесторы и туристы не едут с Киева в Черновцы, потому что надо ехать в поезде.

 ВЕДУЧА: Василь Забродський залишив вам питання: Максим Юрійович, я повторно запрошую вас до участі в моїй програмі "МАЙДАН". Сподіваюсь, ви знайдете в собі сили і мужність поспілкуватись з журналістом в прямому ефірі з участю телеглядачів, а не підлабузниками на власному телеканалі, що ставлять підготовлені запитання. І ще: чи давали вже покази в кримінальному впровадженні відкритому по моїй заяві, щодо перевищення Вами влади і спроби тиску на суд?

 МАКСИМ БУРБАК: ви правильно сказали, що на зустріч з журналістами я буду ходити, а не до збитих льотчиків і політичних лузерів. На Майдані треба було стояти, а не називатись такими програмами. Щодо другого – я ховатись ні від кого не буду. Хочу всім пояснити – у 2013 році Забродський, який зрадив свого колишнього співвласника ТВА після того, як почали транслювати в ефірі програму телеканалу ЗІК, де розказували про статки Папієва та його команди, він перервав цю передачу, наступного дня вигнав співвласника зі студії і почав відкрито працювати на режим. А потім він нас з Федоруком запрошував на ефір, ми стояли під закритими дверима, на каналі крутили фільм, а коли ми до нього подзвонили, він сказав, що в бані. То після такого для мене такий журналіст помер. Тому запрошуйте, але пишіть в прес-службу.  

 ВЕДУЧА: думаю, що ви між собою розберетесь, як дорослі чоловіки.

 МАКСИМ БУРБАК: я до цього готовий, а ось чи готовий Василь Іванович. Думаю, що ні.

 ВЕДУЧА: що ви зобов’язуєтесь робити далі для Буковини і буковинців?

 МАКСИМ БУРБАК: я підтримую прем’єр-міністра у тому, що ми приречені на врятування країни, на прийняття непопулярних рішень і, йдучи в уряд після Революції Гідності і йдучи зараз до парламенту, ми брали на себе відповідальність що треба в цій країні робити, незважаючи на персональні рейтинги і рейтинги партії. Так, можна всім подобатись, бути білим і пухнастим, але це не врятує країну. Час популізму пройшов, всі ми винні в тому, що сталось і ми маємо згуртуватись, щоб разом вийти переможцями. І я певен, що ми вийдемо переможцями оновленої європейської країни і тоді я буду звітувати про те, що зробив аби не звертати з цього курсу. Мені буде про що розказати. 

 Інформаційний партнер програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1