Майже сотня буковинців потерпіли від домашнього насильства

Майже сотня буковинців потерпіли від домашнього насильства

04.08.2021, 15:58

У першому півріччі 2021 року на Буковині 89 осіб визнано потерпілими від домашнього насильства

Протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством відносно жінок, чоловіків та дітей визначено пріоритетом роботи органів прокуратури на 2021рік.

За перше півріччя цього року у Чернівецькій області зареєстровано 91 кримінальне провадження, пов’язане з домашнім насильством та 23 провадження проти статевої свободи та статевої недоторканості осіб.

Безпосередньо за ст. 126-1 КК України (домашнє насильство) обліковано 72 кримінальні провадження (проти 47 за аналогічний період минулого року). Потерпілими від вказаної категорії злочинів та проступків визнано  89 осіб (77 жінок, 8 чоловіків та 4 дітей). 

До суду скеровано 58 кримінальних проваджень. 

Основним завданням прокурорів при розгляді таких справ є  ефективне відстоювання інтересів потерпілої сторони, притягнення винних осіб до відповідальності. 

Як приклад,  ювенальні прокурори домоглись справедливого покарання для вбивці 1,5-річної Тоні Пасюк з села Заволока колишнього Сторожинецького району. Дитину задушив рідний батько, після того як вбив її матір. Чоловіка засуджено до довічного позбавлення волі.

Довічно сидітиме 21-річний вбивця 8-річної Анни-Марії Гушуватої та її матері. Кривдник виявився сином та братом потерпілих. 

До 6 місяців арешту засуджено буковинця, який вчиняв психологічне насильство над своєю дружиною. 

23 кримінальні провадження зареєстровано за фактами вчинення злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості осіб. З них – 15,   де потерпілими є діти.

Кричущий випадок відбувся в квітні цього року. Двоє чернівчан віком 66-ть та 74-ри роки облаштували у приватній квартирі місце розпусти, де створювали дитячу порнографічну продукцію та вчиняли дії сексуального характеру з дітьми, які не досягли шістнадцятирічного віку. Підозрювані перебувають під вартою. Слідство встановило нові обставини у цій справі. Підозрюваним, окрім вступ у статеві зносини з особами, які не досягли 16-річного віку, створення дитячої порнографічної продукції та утримання місць розпусти, інкримінують ще й зґвалтування малолітніх. Досудове розслідування ще триває.

До суду скеровано обвинувальний акт відносно громадянина за розбещення та замах на зґвалтування 11-річної доньки його співмешканки. Обвинувачений також перебуває під вартою. 

До 5 років позбавлення волі засуджено і 77-річного мешканця Дністровського району області за вчинення розпусних дій щодо 6-річної онучки своєї співмешканки.  

Якщо ви стали жертвою чи свідком насильства – не мовчіть. Звертайтесь до правоохоронних органів. Насильство неможливо подолати мовчанням. 

1