Майже 700 гектарів нових лісів насадили на Буковині за останні 15 років

Майже 700 гектарів нових лісів насадили на Буковині за останні 15 років

11.07.2021, 17:45

Лісівниками Чернівецької області упродовж 2006-2021 років створено 641 гектар нових лісів на нелісових землях держлісфонду. Таким чином, за останні 15 років лісистість області збільшено на 0,08% і на даний час вона складає майже 30%. 

Згідно матеріалів безперервного лісовпорядкування щорічно по області на 1 га вкритої лісом площі приростає 4,4 куб. м деревини і середній річний приріст по області становить 955,3  тис. куб. м.

Лісівниками Буковини практикується заліснення суцільних зрубів поточного року, які вдається підготувати для проведення заходів з лісовідновлення до початку лісокультурної кампанії. І це попри те, що відповідно до пункту 22 чинних Правил відтворення лісів, затверджених постановою КМУ від 01.03.2007р., на заліснення суцільних зрубів надається термін 1-2 роки. Щорічно державними лісогосподарськими підприємствами управління заліснюється, окрім минулорічних зрубів у повному обсязі, ще й 15-17% свіжих зрубів поточного року, що вийшли з-під суцільних способів рубок.

Упродовж останніх 10 років координованими Чернівецьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства державними лісогосподарськими підприємствами зменшено обсяги суцільних способів рубок з 2  до 1,3 тис. гектарів  та суттєво збільшено частку рівномірно-поступових рубок, яка  на даний час  складає 76%. Поступові системи рубок забезпечують відновлення лісів природнім шляхом.

За останні 5 років майже на 300 тис. куб. м зменшились обсяги заготівлі ліквідної деревини, а якщо порівняти із 2012 роком – то майже удвічі. Обсяги рубок деревини зменшилися від 815,7 тис. куб. м у 2015 році до 531,5 тис. куб. м у 2020 році (з 85% до 58% середнього річного приросту).

Виконуючи завдання, передбачені загальнодержавною Програмою «Ліси України» та, в тому числі, – регіональною Програмою розвитку лісового господарства Чернівецької області у частині збільшення лісистості території області до науково обґрунтованого оптимального рівня,  разом із використанням, забезпечується розширене відтворення лісового ресурсу області із одночасним зменшенням обсягів рубок, чим реалізовується принцип невиснажливого використання лісосировинних ресурсів області.

Днями 8 нацпарків та заповідників Карпатського регіону отримали 31 автомобіль для охорони своїх територій. Серед них - і національний природний парк "Вижницький". Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України на сторінці у facebook.

- Ці автомобілі дадуть можливість повноцінно виконувати функції служби державної охорони та оберігати унікальну природу Карпат, - прокоментував Едуард Арустамян, директор Департаменту природно-заповідного фонду та земельних ресурсів Міндовкілля.

Окрім автівок, охоронцям також передадуть зимову та літню уніформу, засоби радіозв’язку. А ще - навчать інструментарію SMART для збору та аналізу даних патрулювання. 

1