Магалянська сільрада виступила проти 'мовної' статті Закону «Про освіту»

Магалянська сільрада виступила проти "мовної" статті Закону «Про освіту»

15.09.2017, 11:22
Звернення сесії та виконкому Магалянської сільради стосуються Закону «Про освіту», а саме його статті 7, яка на думку авторів звернення,  суперечить статтям Конституції України і стосуються «мовної асиміляції національних меншин».
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атака на мовну статтю 7 освітнього закону ззовні і зсередини

Зокрема, законом передбачено, що особам, які належать до національних меншин, гарантується право на здобуття освіти мовою відповідної національної меншини лише на рівні дошкільної і початкової освіти і лише в комунальних закладах і тільки поряд з державною мовою. Це право реалізується тільки через окремі класи. Як наголошується в листі, це «порушує право національних меншин на використання рідної мови, що призведе до фактичної втрати мови національних меншин Буковини. Тобто втрачається право осіб належних до національних меншин на здобуття освіти рідною мовою в державних і комунальних закладах на всіх, крім вищенаведених рівнях і формах (зокрема: загальної, середньої, спеціальної, вищої тощо) освіти, а також перестануть існувати школи з навчанням мов національних меншин, то с грубим порушенням ст. 22 Конституції України та міжнародних зобов’язань нашої держави щодо захисту прав національних меншин»,- йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закону "Про освіту" не читали, а виступають проти

Депутати Магалянської сільської ради просять Порошенка вжити передбачених законом заходів для внесення відповідних змін для «захисту конституційних прав румуномовного населення».

Також Магалянська сільрада направила відповідний лист сесії Новоселицької районної ради з проханням прийняти і направити подібне звернення вищим органам державної влади України, повідомляє "Район.Інфо".

Нагадаємо, раніше  Тернавська сільська рада Герцаївського району також написала відповідне звернення до Петра Порошенка. 

1