'Лише  через три об'єднаних громади у села Хотинщини зайшло 40 мільйонів!  Цей результат –  заслуга держави', - Максим Бурбак

"Лише через три об'єднаних громади у села Хотинщини зайшло 40 мільйонів! Цей результат – заслуга держави", - Максим Бурбак

16.03.2017, 15:51

Під час перерви у роботі Верховної Ради України голова фракції «Народний Фронт», народний депутат України Максим Бурбак активно працював на своєму виборчому окрузі: приймав громадян, спілкувався з буковинцями.  В інтерв’ю парламентар поділився власним баченням актуальних проблем міста і області. 

«ТЕПЕР ГРОМАДА – ЦЕ  ОДНЕ ВЕЛИКЕ ПОСЕЛЕННЯ, А НЕ КІЛЬКА КОЛИШНІХ СІЛ»

- Магістральний напрямок на об’єднанн громад залишається незмінним?

- Люди у селах інколи нарікають:  держава нічого не дала, нічого не робить.  Я відповідаю: згадайте, як рік тому у Хотині проводили мітинги проти децентралізації. До слова, поцікавтеся при нагоді, що там робили сокирянські, кельменецькі люди, які чомусь протестували у Хотині, переживали за хотинчан, які нібито втратять якийсь райвідділ. Голова Хотинської РДА Петро Допіряк ледь не через коліно ламав, щоб створити в районі перші громади.  Представники обласного офісу реформ запитують Хотинського міського голову Головльова: чому Хотин тоді не об’єднався з навколишніми селами. Тому що  меру Хотина Головльову потрібно  було не листи у навколишні села розсилати, а самому туди їздити, створювати громаду. Якби всі писали листи і чекали на них відповіді, то на виході отримали би  нуль громад. Натомість ми йшли до людей, збирали громади, пояснювали. І до когось таки дійшло. Нарешті на Хотинщині створили три громади, хоча могло бути чотири. Сьогодні так само стоїть питання про створення об’єднаної громади в Атаках.

А тепер давайте оперувати цифрами. Бюджет поселень Поляна – Клішківці 2015 року  – понад півтора мільйона гривень, бюджет Клішковецької сільської об'єднаної територіальної громади 2016 року  – 13,5 мільйонів гривень. І це тільки однієї із трьох існуючих громад. Сумарний бюджет трьох громад, до яких увійшло 12 сіл Хотинського району – це понад 40 з гаком мільйонів гривень.   Тепер дехто ставить це в заслугу собі, хоча рік тому говорив зовсім інше. Перекручували, казали, що об’єднання – це знищення села. Внаслідок таких дій  торік  не вдалося об’єднати Колінківці і Перебиківці. Тепер за підсумками минулого року одні лише Колінківці  втратять щонайменше  25 мільйонів гривень.  Натомість, наголошую ще раз, лише  через три громади у села Хотинщини зайшло 40 мільйонів!  Цей результат –  заслуга держави, яка послідовно проводить реформу децентралізації. Цифри говорять самі за себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак нагадав Гройсману про потребу дофінансувати медицину й освіту в об'єднаних громадах

«ВИ ОБ’ЄДНАЛИСЯ, ТЕПЕР ВСІ ВАШІ НАДХОДЖЕННЯ РОЗПОДІЛЯЮТЬ ВАШІ ДЕПУТАТИ»

- Тепер головне, щоб керівники громад, місцеві депутати, не обманювали людей, киваючи на державу…

- Бачу, що подекуди більше фінансування йде на центри громад. Тому що таких депутатів собі понаобирали. Це неправильно! Не може бути ухилу тільки в один бік. Тепер громада – це  одне велике поселення, а не кілька колишніх сіл. Тому у Недобоївцях сказав: у Ставчанах є старе ПТУ – використовуйте його під школу, а  не зводьте ще одну будівлю, поки інша стоїть пусткою.  У Клішківцях є дві школи. В одній треба робити спортивний зал, бо його там  немає, а  в гімназії імені Каденюка теж чогось бракує. Не чекайте, що центральна влада, народні депутати України будуть ремонтувати школи, споруджувати у Клішківцях будинок культури, тому що старий згорів.  Вирішуйте ці питання поміж собою, тепер це ваша сфера відповідальності.  Я був у Рукшині, де кожен староста села мені каже:  нам того не дали, нам цього не дали.  Ви вже не голови окремих сіл, а старости однієї громади: вирішуйте все між собою. Тепер ви єдина громада, одне велике ціле,  всі об’єкти, всі кошти у вас спільні. Правильний, державний  підхід – однією громадою реалізовувати великі інфраструктурні проекти – не для центру громади, а для всіх колишніх сіл. Якщо ж просто розпорошувати кошти, розкидати їх по колишніх селах, то нічого путнього, справді масштабного реалізувати не вдасться. Ви об’єдналися, тепер всі ваші надходження розподіляють ваші депутати, яких ви собі обрали. Контролюйте їх, вимагайте від них.

- Як засвідчує досвід, якраз із контролем бувають проблеми...

- Прокуратура Чернівецької області у нас нічим не займалася. Хіба що продукувала відписки: у нас немає функції загального нагляду. Контроль за використанням  коштів місцевих бюджетів – це завдання Державної служби аудиту. На державному рівні має існувати перевірка того, як використовуються кошти отримані внаслідок бюджетної децентралізації. Проте найдієвіший механізм – це контроль самої громади за своїм обранцями, контроль за тим, як вони розпоряджаються коштами громади.  Тому питання по бюджетній дисципліні треба ставити твердо і жорстко. Перевіряти розподіл коштів, цільове витрачання цих коштів, куди вони йдуть. На місцях краще видно, хто і як їх витрачає. Із децентралізацією, з отриманням більших повноважень, ви отримуєте більше відповідальності. Але цього ніхто не хоче. Всі кивають на Київ. Хоча майже все вирішується вже на місцях.

ПОВНИЙ ТЕКСТ ІНТЕРВ'Ю ЧИТАЙТЕ ТУТ: Максим Бурбак: «Треба думати, який слід залишиш в історії»

1