Львівського Сала не пускають, чернівецький Папієв - сам не йде: в решті ОДА губернатори працюють на своїх робочих місцях

Львівського Сала не пускають, чернівецький Папієв - сам не йде: в решті ОДА губернатори працюють на своїх робочих місцях

04.02.2014, 20:22

Як працюють регіональні ОДА в умовах штурмів і захоплень? Кореспонденти Укрінформу інформують, як у регіонах працюють облдержадміністрації та місцеві органи влади. В Донецьку та райцентрах області, а також Луганську, Харкові, Миколаєві приміщення облдержадміністрацій захоплені не були, відтак ОДА тут працюють в штатному режимі, однак з посиленою охороною. Загалом, у всіх ОДА губернатори працюють на своїх робочих місцях. Крім Львівської і Чернівецької областей. На Галичині не пускають, у нас - сам не йде...

Зокрема, приміщення Миколаївської ОДА вже другий тиждень посилено охороняють за рахунок спецпідрозділів «Беркут» та «Грифон». Вікна забиті фанерою та закладені мішками з піском, пройти у приміщення можна лише по пандусу для інвалідів-візочників. Крім того, біля чорного входу розбито два намети для обігріву кількох десятків людей, які називають себе захисниками ОДА.

„Вжито додаткові заходи безпеки, бо ми маємо оперативну інформацію, що із Західної України до Миколаєва прибули молодики, які зроблять спробу штурму”, - сказав голова ОДА Геннадій Ніколенко.

В Луганській ОДА зачинено на замки хвіртки в кованій огорожі, через що перекрито доступ пересічним громадянам до колись облвиконкомівської, а згодом приватизованої їдальні з доволі якісними і дешевими стравами. Станом на понеділок, 3 лютого, ситуація трохи змінилася. Зі скверу навпроти будівлі облради десь подівся намет, у якому йшов цілодобовий запис у «народні дружини», а біля головного входу припинили ходити так звані «донські козаки» у шароварах із генеральськими лампасами та нагайками.

Не дійшло до захоплення адмінбудівель і в Кіровограді. Втім, місцева влада вжила заходів щодо посилення охорони приміщення ОДА: вікна та підходи до будівлі було забарикадовано мішками з піском і снігом, по периметру патрулювали міліціонери.

В інтерв'ю одному з місцевих телеканалів голова ОДА Андрій Ніколаєнко так прокоментував умови, за яких працює ОДА: "Незважаючи на те, що окремі Інтернет-ресурси, громадські діячі, опозиціонери звинувачують мене особисто у тому, що я переоцінив ситуацію, нагнітав обстановку тим, що закликав всіх не піддаватися на провокації і проводити мирні мітинги, що ми даремно укріплювали будівлю адміністрації. Я впевнений, що саме завдяки цим заходам вдалося утримати ситуацію, хай не на 100%, але тут, у нас, не повторилися ті події, що відбувалися в інших регіонах. Я не хотів би, щоб наші жителі, а особливо ті, хто приїздить нібито допомагати, а насправді їм ставили завдання будь-якою ціною "взяти" Кіровоград, щоб ці люди призвели до сутичок із правоохоронцями, щоб були побиті шибки, щоб літали фаєри. Тому така ситуація з приміщенням".

У понеділок приміщення ОДА вже не оточене загонами правоохоронців, як раніше.

У Черкасах, де двічі - 23 та 27 січня - мітингувальники зробили дві невдалі спроби штурму будівлі ОДА - облдержадміністрація та облрада працюють, прийнято бюджет області.

За словами прокурора Черкаської області Геннадія Дем'яненка, ці події супроводжувалися "численними порушеннями громадського порядку та нерідко призводили до травмування людей, захоплення адмінбудівель, знищення майна громади м. Черкаси". Черкаські правоохоронці відкрили у зв'язку з даними подіями кримінальні провадження за статтями "масові заворушення" та "захоплення державних будівель".

Опозиційні політики звертали увагу на велику кількість затриманих під час мітингів у Черкасах. Зокрема, нардеп від "Батьківщини" Андрій Шевченко написав про це у "Твіттері": "Нарахував 90 затриманих у Черкасах за останні дні. Це більше, ніж по всій країні від початку Майдану". За останньою інформацією прес-служби прокуратури Черкас, у понеділок 3 лютого Апеляційним судом Черкаської області звільнено з-під варти чотирьох осіб, які підозрюються у вчиненні масових заворушень 23 та 27 січня поточного року в місті Черкаси. Досудове розслідування триває.

В Сумах «чорний» хід вже тиждень залишається єдиним місцем пропуску працівників до Сумських ОДА та обласної ради. «В приміщенні продовжують знаходитися працівники міліції, але вже не в такій кількості, як раніше. У порівнянні з минулим тижнем атмосфера в стінах будівлі набагато спокійніша», - розповіли журналісту співробітники облдержадміністрації.

Як раніше повідомлялося, 24 січня вхід до приміщень ОДА та обласної ради, які знаходяться в одній будівлі, було зачинено правоохоронцями під час сесії облради.

26 січня кілька десятків учасників опозиційного мітингу заблокували мішками зі снігом вхід до центрального входу ОДА, а потім слідом за народним депутатом Володимиром Шульгою зайшли до суміжного з ОДА Будинку рад, але вночі їх звідти витіснили правоохоронці. Затримано багатьох активістів, сімом з яких обрано міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Ще троє опинилися у лікарні.
2 лютого учасники мітингу «Стоп, «Майдан»!» розібрали барикаду із мішками, однак двері до центрального ходу ОДА, а також обласної ради і Будинку рад продовжують залишатися зачиненими.

Дніпропетровська ОДА, яку намагались захопити 26 січня, працює у штатному режимі. "Міліцейські пости з боку проспекту Кірова і вулиці Комсомольської не знято, проте комунальники розчистили барикади зі снігу, і люди можуть проходити без обмежень та перепусток», - зазначили у прес-службі.

Нагадаємо, в неділю, 26 січня, вдень біля в Дніпропетровську пройшло Народне віче, в якому взяли участь близько 600 осіб. Згодом група молодиків спробувала прорвати кордони міліції, жбурляючи у двір ОДА димові шашки та фаєри, та намагалися зламати паркан. Наступного дня підходи до будівлі ОДА у Дніпропетровську зміцнили в тому числі колючим дротом, сніговими барикадами, змастивши солідолом огорожу.

Затримано 37 осіб, до медичних установ звернулось 44 людини, з них 15 було госпіталізовано, в тому числі 4 міліціонерів. Станом на понеділок Дніпропетровський апеляційний суд змінив запобіжний захід 8 заарештованим активістам місцевого Майдану на домашній арешт та особисте зобов'язання, зокрема, відпустили під особисте зобов'язання двох інвалідів II і III груп.

У Вінниці після звільнення протестувальниками захопленого приміщення ОДА та облради перший заступник голови Вінницької облради Ігор Кревський повідомив, що "виявлені суттєві пошкодження майна і матеріальні втрати, за попередніми оцінками, йдеться про понад 100 тис гривень збитків".

За його словами Кревського, з комори облради, розташованої у підвалі, зникла сувенірна продукція, вартістю майже 95 тис грн, оргтехніка, а також картини та дрібні меблі з коридорів облради.

Як повідомляло агентство, 25 січня зранку біля Вінницької ОДА розпочалася акція протесту, яка згодом переросла у захоплення державної будівлі. Частина радикально налаштованих протестувальників виламала двері, увірвалася до будівлі і зірвала проведення позачергової сесії обласної ради. 30 січня Вінницький міський суд заборонив протестувальникам, які захопили і утримували адмінбудівлю Вінницьких ОДА та облради, перешкоджати працівникам органів влади користуватись зазначеним приміщенням. Після перемовин з очільником області роботу адмінбудівлі було розблоковано.

Івано-Франківська облдержадміністрація працює у звичному режимі, до робочого кабінету не допускають лише голову ОДА та його заступників. За словами керівника обласного Штабу національного спротиву, депутата облради Василя Поповича, мітингувальники забезпечують охорону адмінбудівлі на кожному її поверсі. Барикади, які стоять навколо будівлі, мітингувальники не бачать потреби знімати.

Івано-Франківська обласна рада оголосила голові ОДА Василю Чуднову недовіру, за що проголосували 77 депутатів, проти не голосував ніхто, утримались двоє, ще 7 бюлетенів - недійсні, повідомила голова лічильної комісії облради Ганна Бєляшова. Голосування було таємним. Сесія облради вирішила надіслати результати голосування щодо недовіри голові Івано-Франківської ОДА Президенту України Віктору Януковичу та надрукувати його у ЗМІ.

Нагадаємо, 24 січня мітингувальники штурмом захопили приміщення Івано-Франківської ОДА. Наступного дня обласна рада ухвалила рішення щодо використання двох прапорів, червоно-чорного та ЄС , як частини символіки Прикарпаття, створення Народної ради та припинення в односторонньому порядку угоди про оренду будівлі на Грушевського з облдержадміністрацією. Її працівникам дали 5 днів на звільнення робочих приміщень. 30 січня суд призупинив дії цих рішень.

Працівники Рівненської облдержадміністрації та обласної ради також проходять на свої робочі місця безперешкодно. «Незважаючи на те, що перед приміщенням, в якому працюють спеціалісти облдержадміністрації та обласної ради, зведено загорожу, де ведеться патрулювання мітингувальників, люди безперешкодно проходять повз неї у свої службові кабінети», - сказала працівник прес-служби облдержадміністрації Тетяна Панасюк. За її словами, на робочому місці перебуває і голова облдержадміністрації Василь Берташ.

У Полтаві активісти не збираються звільняти приміщення сесійної зали обласної ради, яке було зайняте 25 січня. Протестувальники ночують у залі, вдень виходять на мирні акції протесту під стіни облдержадміністрації. Наразі у сесійній залі працює народна рада, а депутати приймають громадян.

Новостворений "Центр громадських ініціатив Полтавського Євромайдану" повідомив, що цього тижня планує провести в обласній раді цілу низку акцій: показ фільмів, лекції тощо. На сходинках входу протестувальники облаштували барикаду із мішків зі снігом. Пояснюють, що вона - для самозахисту, оскільки Полтавою гуляють чутки про приїзд бійців спецпідрозділу «Беркут». З протестувальниками зустрічалися голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот. Вони закликали їх до пошуку компромісів і продовження мирного діалогу влади і народу.

У той час Київський районний суд Полтави відкрив провадження у справі за позовною заявою прокуратури області щодо звільнення сесійної зали Полтавської обласної ради. Прокуратура вимагає усунути перешкоди у користуванні комунальним майном та не вчиняти дій, спрямованих на блокування входів до вищезгаданого приміщення.

Апаратників Львівської облдержадміністрації не допускають на робочі місця. Другий поверх, де розміщені кабінети губернатора Олега Сала, його заступників, а також відділи кадрів, юридичний, загальний, сектор доступу до публічної інформації, прес-служба тощо залишаються опломбованими. «Апарат облдержадміністрації, які і її керівники, не має доступу до своїх робочих місць. Кабінети на другому поверсі залишаються опломбованими, до місця праці тут допускають лише бухгалтерів», - зазначила працівник прес-служби ЛОДА Тетяна Маркевич.

За її словами, на першому та четвертому поверхах адміністративної будівлі відділи та департаменти ЛОДА працюють у звичному режимі. Зокрема, це департаменти економічного розвитку, торгівлі та промисловості, розвитку інфраструктури, дорожнього господарства, паливно-енерегетичного комплексу та інші.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня мітингуючі захопили будівлю ЛОДА, виселивши із кабінетів її працівників. Після тижневого блокування споруди її було звільнено 30 січня. Тоді ж кабінети на другому поверсі за наказом голови ЛОР Петра Колодія опломбували. Облрада мотивує свою позицію завершенням дії оренди приміщень, які ЛОДА орендує у неї, хоча за умовами оренди, при відсутності заборгованостей з боку наймача, договір повинен продовжуватись автоматично.

У штатному режимі працюють Хмельницька облрада та облдержадміністрація. У понеділок, 3 лютого, перший заступник голови облдержадміністрації Вадим Гаврішко вперше після блокування приміщень прийняв відвідувачів. Наразі входи та виходи до приміщень контролюють опозиціонери, які не збираються розбирати зведені барикади.

Чернівецькі опозиціонери не збираються залишати захоплене ними приміщення, у якому розташовані Чернівецька ОДА та обласна рада. Одразу ж після свого створення Чернівецька обласна Народна рада закликала всіх працівників ОДА без жодних пересторог приходити на роботу і виконувати свої обов'язки. З 25 січня всі підрозділи обласної державної адміністрації та обласної ради працюють у звичному режимі, працює прес-служба і сайт ОДА.

«Працівники апарату обласної ради та управлінь ОДА справді працюють на своїх робочих місцях. Окрім голови ОДА Михайла Папієва та його першого заступника, які працюють поза межами будівлі. Також немає голови обласної ради, який наразі знаходиться на лікуванні. Сесію обласної ради не можемо скликати, оскільки немає відповідного розпорядження. Але сподіваємося, що вона відбудеться найближчим часом», - повідомили у прес-центрі обласної ради.

Активісти утримують будівлю Тернопільської облради і ОДА, висловивши недовіру голові облдержадмиіністрації. У всіх районах Тернопільщини та в обласному центрі створено Народні ради.

Джерело: Укрінформ

1