Літературну премію Центральної та Східної Європи 'Ангелус' отримала Оксана Забужко за 'Музей покинутих секретів'

Літературну премію Центральної та Східної Європи "Ангелус" отримала Оксана Забужко за "Музей покинутих секретів"

20.10.2013, 03:34

Про це повідомила відома перекладачка Божена Антоняк:

- Кілька днів тому на прохання Nelia Vaverchak я прокоментувала тоді ще майбутнє отримання премії "Ангелус": "...шанси Забужко отримати Ангелуса дуже великі, 95 відсотків, що вона отримає премію. Бо про роман писали дуже позитивно кільна найвідоміших польських критиків"! І от сталося! Літературну премію Центральної та Східної Європи "Ангелус" отримала Оксана Забужко за "Музей покинутих секретів". На відміну від інших літературних премій тут премію отримує і перекладач. Щиро вітаю Katarzyna Koty?ska з черговим успіхом!

2011 року «Ангелус» отримала білоруска Світлана Світлана Алексієвич за книгу «У війни не жіноче обличчя». Серед претендентів на вищу нагороду була й Марія Матіос із «Солодкою Дарусею». У 2012 році Андрій Бондар увійшов до фіналу престижної польської премії «Ангелус». Письменника номіновано за книгу прози «Historie wa?ne i niewa?ne», яка побачила світ 2011 року у Вроцлаві. Переклад книжки польською мовою здійснив Богдан Задура.

Премія «Ангелус» присуджується літераторам із Центральної Європи. Номінантом на премію може стати автор прозового твору, перекладеного польською й опублікованою упродовж року у Польщі. Премія становить 150 тис. злотих. Лауреатом першої премії «Ангелус» у 2006 році став Юрій Андрухович із романом «12 обручів».

wroclaw.gazeta.pl

1