Лісівники саботують збереження унікальних пралісів та старовікових лісів Буковини

Лісівники саботують збереження унікальних пралісів та старовікових лісів Буковини

18.12.2016, 23:52

Природоохоронці ведуть активну роботу з лобіювання розширення територій 9-ти національних природних парків Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей, де зосереджено до 12 тис. га пралісів і старовікових лісів.

За словами однієї з авторів законопроекту №4480 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат» Ольги Яремченко з Українського товариства охорони птахів, «Нашу ініціативу розширення парків для посилення збереженя пралісів і старовікових лісів активно підтримують Кабінет Міністрів, Міністерство екології та природних ресурсів, відомі громадські діячі.

Однак на місцях до нас дослухалося лише керівництво Закарпатської області, де наразі ведуться активні роботи з погодження розширення парків. А представники влади Івано-Франківської та Чернівецької областей продовжують саботувати розширення парків і збереження унікальних залишків особливо цінних лісів.

Наразі у цих областях не проводиться жодних дій з розширення парків, а обласні управління лісового та мисливського господарства повідомляють, що на їхніх землях практично відсутні праліси та старовікові ліси. А тим часом гори у Карпатах лисіють і площі пралісів стрімко й безупинно скорочуються.

У цій ситуації законопроект № 4480 є надзвичайно актуальним для дієвого захисту унікальних залишків природних лісів».

Як повідомив в інтерв'ю газеті "Версії" аналітик і експерт з економічних питань, голова Асоціації виробників Буковини, благодійник і меценат, засновник Фонду «Подаруй дитині життя», що опікується дітьми, хворими на рак, – Франц ФЕДОРОВИЧ, якщо зараз ми не збережемо праліси, то їх уже не побачать наші нащадки – з усіма екологічними наслідками для території Європи. Тим паче, що для України збереження лісів – це стратегічне питання. Та для когось це є питанням наживи. Як ви гадаєте, про що свідчить тот факт, що вартість куба за бук піднялася останнім часом від 50 до 100 доларів? Отож бо й воно: ніхто не хоче випускати ласого шматочка з рук. І сьогоднішня вигода окремих олігархів переважує інтереси майбутнього Європи, людства. Тому тут і має спрацювати закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині ростуть 40-метрові ялиці, яким більше 200 років

ДОВІДКОВО:

Праліси та старовікові ліси – це унікальні, заповідні, прадавні природні ліси, які не зазнавали прямого впливу людської діяльності на свій розвиток. І їх неможливо відтворити в сучасних умовах, тож знищення останніх заповідних ділянок призведе до остаточної втрати унікальної природної спадщини. Оскільки тільки частина пралісів перебуває в межах природо-заповідних об’єктів та охороняються законом (особливо цінні ділянки належать до об’єкту Всесвітньої спадщини UNESCO «Букові праліси Карпат і давні букові ліси Німеччини»), то інші ділянки, розташовані в межах лісових господарств, не мають охоронного статусу і таким чином можуть бути знищені в процесі господарської діяльності.

Праліси – унікальні недоторкані прадавні ліси, які існують і розвиваються під впливом природи. На сьогодні, на відміну від штучно створених лісів, вони неймовірно стійкі, здатні до самовідновлення та існування століттями доти, поки не втрутиться людина.

За офіційними даними, в Українських Карпатах виявлено майже 48 тис. га пралісів і іще близько 35 тис. га ділянок підлягають перевірці як потенційні праліси чи старовікові ліси. Від загальної площі 83 тис. га близько 30 тис. перебувають у межах природно-заповідних об’єктів і охороняються законом, Ще близько 53 тис. га окремими ділянками розпорошені серед експлуатаційних лісів. Майбутнє залишків унікальної природної спадщини, в першу чергу тих, які не входять до складу природно-заповідних об’єктів, залежить саме від прийняття згаданого законопроекту.

Джерело: http://versii.cv.ua/ 

Фото ДП "Берегометське ЛМГ"

1


КОМЕНТАРІ (1)

чередарик таки велика брехуха, без стида і совісті. хоч би вже не підставляла Федоровича, який їй відстьогує на її бойовий листок. Хто ж як не нинішні лісівники зберегли праліси, які ще залишилися на Буковині? Національні парки разом з екологами до збереження цих лісів не мають жодного відношення. лісівники справді саботують і правильно роблять - але саботують розширення парків, бо ці парки - тільки шкода лісу. Ніхто так не нищить ліс, як екологи - незаконно і нещадно. Соромно за чередаричку. хоч би на старості років вона мала б припинити свою вічну брехню за гроші.

avatar

чередарик брехуха

19 грудня 2016 16:44