Лісівники Буковини заперечують, що видавали документи на деревину, в стовбурах якої через кордон везли  контрабанду

Лісівники Буковини заперечують, що видавали документи на деревину, в стовбурах якої через кордон везли контрабанду

16.08.2013, 22:23

Спростування Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства щодо заяв, поширених народним депутатом України Геннадієм Москалем.

У зв’язку із появою у деяких ЗМІ повідомлень депутата Верховної Ради України VII скликання Геннадія Москаля Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства повідомляє наступне. Інформація, яку поширював упродовж тривалого часу Геннадій Москаль, є безпідставною і не відповідає дійсності. Про це BukNews повідомили у прес-службі Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Чернівецька ОДА та Чернівецьке ОУЛМГ не причетні до видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів на деревину, в стовбурі якої у пункті пропуску «Вікшани» румунської митниці було виявлено контрабанду.

Чернівецька обласна державна адміністрація не видавала жодних сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, оскільки видача таких документів – у компетенції  Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.  Однак на деревину, в якій везли через кордон контрабанду, облуправління не видавало сертифікатів. Суб’єкт підприємницької діяльності, якого звинувачують у незаконному перевезенні за кордон товарів, зареєстрований в іншій області. Та навіть за наявності сертифіката на лісоматеріали, усю відповідальність за використання та реалізацію придбаної продукції відповідно до чинного законодавства у галузі лісового господарства несе суб’єкт господарювання. 

На експорт лісогосподарські підприємства ЧОУЛМГ відправляють лише ту продукцію, яка не знайшла споживача в Україні.

З метою створення умов прозорого ціноутворення та функціонування ринку лісопродукції підприємства Чернівецького ОУЛМГ реалізують деревну сировину на біржових аукціонах. Станом на 19 липня 2013 року на базі Буковинської універсальної біржі було проведено 3 основні аукціони, а на базі ТБ «Київська агропромислова біржа» - 3 спеціалізовані аукціони. Також на прохання суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють переробку лісосировини, було здійснено ще 1 додатковий аукціон.

У 2012 році на аукціони було виставлено 343,6 тис. куб. м, з яких було реалізовано 55% від виставленого обсягу. У 2013 році з виставлених 307,9 тис. куб. м було реалізовано 37% . Деревина, яка не знайшла свого споживача на внутрішньому ринку України, поставляється на експорт. Лісопродукція, яка тривалий час лежить на складах, втрачає свою технічну цінність,  завдає збитків лісогосподарським підприємствам, викликає загрозу невиконання ними заходів з охорони, захисту, використання і відтворення лісів, а також може призвести до зменшення обсягу валютних надходжень до державної казни. Лише за І півріччя 2013 року підприємствами Чернівецького ОУЛМГ до зведено бюджету України перераховано 13,8 млн. грн податків та платежів (115,2% планового завдання), а до Пенсійного фонду України – 15,6 млн (107% планового завдання). Також лісгоспи практично самостійно фінансують заходи із відтворення та збереження підпорядкованого державного лісового фонду. На такі цілі витрачається 142 грн на 1 га власних коштів (загальна площа підпорядкованого держлісфонду - 167,4 тис. га!) і лише 11 грн для цього виділяється з бюджету країни. Слід зауважити, що на підприємствах ЧОУЛМГ працюють 2,3 тис. працівників, які можуть втратити стабільний грошовий дохід через ініціативу Геннадія Москаля заборонити реалізацію лісопродукції на експорт.

 Причин зниження попиту на лісоматеріали у межах України є кілька. По-перше, на території Чернівецької області немає виробничих потужностей  із переробки дров’яної деревини та баланси, які використовуються у целюлозно-паперовому виробництві, а на території країни в цілому немає платоспроможного попиту на зазначену сировину через зменшення попиту на продукцію, яка виготовляється з неї.  По-друге, підприємства області мають обмежений технічний потенціал щодо переробки пиловника та фанерної сировини, а підприємства інших областей не виявляють зацікавленості у освоєнні повною мірою цього ресурсу.

Ціни на експортовану лісопродукцію не занижують

Лісогосподарські підприємства Чернівецького ОУЛМГ не вчиняють жодних незаконних дій під час встановлення  цін на лісопродукцію, призначену на експорт. Залежно від виду деревної сировини ціни на зовнішньому ринку більші від цін на внутрішньому на 60-1500 грн за 1 куб. м деревини. Це яскраво свідчить про те, що ніхто не занижує ціни на експортовані лісоматеріали, як стверджує народний депутат. Також підприємства облуправління не мають права продавати лісосировину на закордонних аукціонних торгах, зокрема і на Лондонській біржі, до якої планує звернутися Геннадій Москаль. Проте, якщо шановний народний депутат вирішить придбати за цінами цієї біржі у лісогосподарських підприємств деревину і зробити таким чином хоча б якийсь дійсно вартий уваги внесок у розвиток лісової галузі Буковини, Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства завжди готове піти назустріч!

Раніше ми повідомляли: Міліція притягає до кримінальної відповідальності прикордонників, що пропустили в Румунію цигарки в дерев’яних колодах

1


КОМЕНТАРІ (1)

60-1500 грн за 1куб. 

І це не поле для зловживання. Та хоть не пішіть це лісники-долбоеби. Всі мізки пропили разом з ОДА.

avatar

Чернівці

16 серпня 2013 22:37