Лікар Залозецький, який допомагав євреям у гетто, був гордістю і зразком не тільки для чернівецьких українців, - Вернон Кресс (BukNews на вікенд)

Лікар Залозецький, який допомагав євреям у гетто, був гордістю і зразком не тільки для чернівецьких українців, - Вернон Кресс (BukNews на вікенд)

10.09.2021, 19:49
Неймовірно важливу знахідку, значення якої годі переоцінити, ще влітку вкотре оприлюднила мистецтвознавець Тетяна Дугаєва. Те, що є справжньою сенсацією для всієї країни, на жаль, не отримало належного розголосу в медійному середовищі навіть у нашому місцевому болоті. (Длубання у плітках, хто з політиків на кого косо подивився, чи не подав руки, звісно, більш прибуткова справа, ніж питання національної гордості).
 
Наразі йдеться про інформацію регіонального інспекторату поліції м. Чернівці. 1942 з грифом «Секретно», який зберігається у фондах Державного архіву Чернівецької області. Зміст документа засвідчує, що з-поміж тих, хто у 1941–1942 роках рятував буковинських євреїв від тотального знищення був і чернівецький медик, член ОУН доктор Залозецький. "Під приводом надання медичних консультацій лікар збирав листи, гроші та ліки від місцевих євреїв і відправляв їх у гетто, 1942», - сповіщає документ.
 
 
Один з творців чернівецького міфа Петер Демант (Вернон Кресс) скрізь у мемуарах і щоденниках пише, що його батько товаришував із лікарем Залозецьким. Зважаючи, що обидва були лікарями, то це не дивно. Лікар Олексій Залозецький проживав у Чернівцях на вул. Romana, 19. Помешкання на вулиці Румунській, 26, в якому жила бабуся Петера Деманта і де пройшла його юність, знаходилося з протилежного боку вулиці майже навпроти. (За австрійської, радянської доби і нині – це вулиця Руська).
 
Зиґмунда Деманта - Петерового батька - депортували спочатку до гетто, а відтак і з Чернівців до Трансністрії якраз 1942 року. Можливо, Залозецький допомагав таким чином і своєму другові. Щоправда "активісти ОУН д-р Гузар та д-р Залозецький також були депортовані з Чернівців до Трансністрії 7 червня 1942 р. разом із 2400 євреями. Це проливає особливе світло на антиєврейську політику румунів, яка була пов’язана з їхніми антиукраїнськими почуттями", – стверджує німецький історик А.Ангрік у дослідженні «У взаємодії сил. До питання про німецький вплив на національну політику в Чернівцях до початку та під час реалізації плану «Барбаросса».
 
У цьому твердженні Анґрік посилається на документи німецького консульства (PAAA, Deutsches Konsulat Czernowitz, Paket 6, Vol. 4 – Aufzeichnung des Generalkonsul Schellhorn vom 9. Juni 1942). Непрямо, за примітками, можна припустити, що якісь кроки для порятунку конкретних людей консул Шельгорн справді вживав. Думаю, що доктора Залозецького відпустили саме через втручання німецького консула, за якого клопотав його впливовий брат Володимир Залозецький-молодший. У Анґріка про це написано непрямо: «проте в актах повідомляється, що консульство, незважаючи на «наказ» Калотеску, в деяких випадках активно діяло – так, наприклад, за проханням Володимира Залозецького-мол. у серпні 1942 р.».
 
На зображенні може бути: 3 людини та на відкритому повітрі
 
На фото Володимир Гузар. 1940 р. 
 
Сам Петер Демант (Вернон Кресс) згодом написав, що Залозецький був гордістю і зразком не тільки для чернівецьких українців. "Пам’ятаю... лисого українця доктора Залозецького, - згадував Кресс. - Вельми культурні, цілком пристойні люди. Всі ці багатонаціональні уми трудилися на нас – наступне покоління. Поки все не розігнав жахливий катаклізм". Звертаючись 2005 року до громадян України, запис було зроблено на прохання київського журналіста Миколи Хрієнка і оприлюднено вже після смерті Петера Деманта, колишній чернівчанин знову згадав про лікаря Залозецького.
 
"Я сам виріс у Західній Україні – у прекрасному місті Чернівці, де вдало поєднувалися культури представників різних народів... І міська українська інтелігенція була на найвищому рівні – Володимир Залозецький та його рідний брат – найкращий лікар у Чернівцях... І ось наприкінці ХХ століття Україна стала самостійною державою, а її гербом на жовто-блакитному прапорі став тризуб. Так тримати! – бажаю Вам, дорогі мої українці. Довго Ви боролися за незалежність – і перемога тепер Ваша. Колишній багатолітній в’язень колимських таборів (зек № З-1-504) Петер Демант (письменник Вернон Кресс). Москва. 9 лютого 2005».
 
Щиро вітаю пані Тетяну з надзвичайно важливою знахідкою!
 
(Докладніше про ці та інші історичні події, дружбу полкового лікаря Зиґмунда Деманта з лікарем Залозецьким розказано у документальному романі "Вернон Кресс: Життя під прикриттям").
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
Депортація до Трансністрії. Фото з фондів Яд Вашем. 
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та люди стоять
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та залізниця
На зображенні може бути: стоїть та на відкритому повітрі
1