Лідер фракції «Самопоміч» у парламенті Олег Березюк: Непроста ситуація з мерами в Чернівцях - це мишача вовтузня, яка знищує публічне управління (+ВІДЕО)

Лідер фракції «Самопоміч» у парламенті Олег Березюк: Непроста ситуація з мерами в Чернівцях - це мишача вовтузня, яка знищує публічне управління (+ВІДЕО)

30.09.2015, 17:59

Сьогодні у Чернівцях перебуває голова фракції «Самопоміч» у Верховній Раді України народний депутат України Олег Березюк. Лідер парламентської фракції відповів на питання чернівецьких журналістів.

Зокрема, чи враховує партія  об’єднання «Самопоміч» регіональні особливості Чернівецької області та який відсоток підтримки виборців сподівається отримати.

-          В організації «Об’єднання «Самопоміч», що працює у Чернівцях, немає «парашутистів», які звідкись закинуті, щоб нав’язувати тут свої правила, - розповів голова фракції «Самопоміч» у Верховній Раді України, народний депутат України Олег Березюк. - Структура партії будується  дуже важко, тому що вона будується природним шляхом.  Ми не присилаємо на місця комісарів, які  щось тут створюють. Це роблять місцеві люди, які розуміють і знають специфіку регіону. Люди, яких вони пропонують кандидатами у депутати відповідають духові, бажанням і настроям саме цього регіону. І інакше бути не може. Одна з семи філософських засад «Об’єднання Самопоміч»  - це партія традицій. І це означає, що слід враховувати традиції кожної території. Бо кожна територія має свої, притаманні лише їй традиції – не звички, а саме віковічні традиції. 

 -          Так, сьогодні ми допомагаємо своєму осередку перевіряти інформацію про людей. Ми, вихідні з Галичини і Буковини, люди дуже важкої історії. Переживши за якихось сто років кілька держав, у кожного з нас стільки подвійних характеристик, які важко інколи навіть осягнути… Ми всі чиїсь родичі… Якщо ці родичі є злочинцями – скажіть нам про це. Ми намагалися дуже ретельно усе це переглядати. На Чернівеччині було дуже складно. Насправді остаточне рішення ми ухвалили зовсім недавно. Це була найскладніша побудова команди. Не тому що Чернівеччина не гідна своїх людей, зовсім ні. А тому що наша психологія така – буковинська і галицька: одне роблю, друге говорю, а третє думаю.  Це наш генотип, з яким мусимо жити. Навіть запитання ви ставите як перший ліпший галичанин. В Іллічівську би сказали, той, той і той – до побачення. А робити це через коментарі ботів, то даруйте. Я пішов з Фейсбуку, бо на сто коментарів від ботів інколи лише два справжніх. Ми відкрито, дуже чесно ідемо на вибори. Можливо з кадровими помилками: час покаже. У Верховній Раді у нас теж були кадрові помилки, але ми з ними чесно справилися. Цього не зробила жодна парламентська фракція.

 -          І ви знаєте, що ми не платимо кандидатам, і нам не платять кандидати. Як запевнили мене на Франківщині, за місце у списку деяких партій просять до 300 тисяч. Це ознака політичної корупції. Якщо людина заплатила за місце у раді вона мусить повернути собі ці кошти з прибутком. У «Самопомочі» цього немає.  Ми єдина партія, яка за місяць до виборів відкрила свої списки, отримали через це шквал критики, перебурлили, переговорили з тисячами людей, але це наша робота.  Ми відкрили списки, дістали від вас за це. Але вважаємо, що вчинили правильно. Так ми почали руйнувати політичну корупцію. Тому якщо ми навіть зробили помилку - це наша спільна і чесна помилка. Але я переконаний, що 99 відсотків зі складу списків будуть ефективними. І це буть списки чернівчан. Тому що "Самопоміч" не є вертикальною партією. Вертикальна у нас тільки ідеологія. Ми не завжди будемо знати усі тонкощі того, що робитимуть  наші колеги у Чернівцях. Але ми будемо стежити за тим, чи слідують вони ідеологічним засадам партії. 

 -          Роботу місцевої команди оцінюю задовільно. Це означає, що вони виконали функцію – створили осередок. Непросто їм було. І зараз ідуть на іспит своєї совісті і роботи. Цей іспит називається вибори. Але я за це не переживаю. Я знаю, що вони переможуть. Вони переможуть Львовом, Садовим, роботою фракції «Об’єднання «Самопоміч»  у Верховній Раді, брендом. Я переживаю за їхній перший день після виборів. Тому що цей перший день після виборів буде днем побудови їхнього майбутнього. Бо через два чи через п’ять років не по мені будуть вибирати «Самопоміч» у Чернівцях, а по їхніх обличчях, по їхніх ділах. Якщо вони хочуть залишити гарний слід у своєму місті, то мусять переживати не за вибори – вибори вже виграні. Вибори не важливі. Важливе те, що буде після виборів. Немає принципового значення, скільки це буде відсотків. Команда має переживати за свій перший день після виборів.   І це філософія «Самопомочі».

 -          Стосовно результатів на виборах. Дуже хочемо, щоб за нас проголосував виборець, який розуміє і переконаний, чому саме за нас голосує… Виборців наших переконань в Україні приблизно 15 відсотків. І цієї кількості, привівши у ради 15 відсотків депутатів,  достатньо для того, щоб  зробити різницю, щось змінити.

 -          Ми хочемо, щоб після цих місцевих виборів в Україні з’явилося ще кілька потужних центрів управління, таких як Львів… Потрібно, щоб Чернівці стали успішнішими у своєму розвитку. Місто, безперечно покращується. Був тут декілька років тому і бачу, що Чернівці стали кращими. Але важливо, щоб місто якісно прорвало свій розвиток назовні, стало успішнішим… Ми переконані, що сила Києва сьогодні неможлива тільки в силі Києва. Київ загруз у болоті корупції  і підстав, і тієї політики, яка відірвалася від землі. А сила держави і Києва сьогодні, образно кажучи, у Чернівцях, Львові, Франківську, Коломиї… Це ваш партнер, до речі, можете працювати з Коломиєю, як Відень з Братиславою… Це буде шлях Чернівців до магічних земель Косівщини і Коломийщини.

 

 -          Якщо чернівчани довірять нам 25, 30, 40 відсотків голосів, я вважаю, що на нас ляже мега-відповідальність за управління цим містом. Тим більше, що у вас непроста ситуація з мерами. У вас тут з мерами погано. У вас вічно якісь підкилимні історії: то БПП об’єднався з «Опозиційним блоком», кажуть, то «Народний фронт» проти  БПП. І це та мишача вовтузня, яка насправді знищує публічне управління.

 -          На сьогоднішній день ми ще дуже молода структура, дуже молода партія. Підходимо до наших завдань у довгій перспективі. Якщо ця команда витримає свій іспит дією перед виборцями Чернівців, без сумніву, ми будемо визначатися щодо подальшої перспективи роботи цієї команди, - сказав голова фракції «Самопоміч» у Верховній Раді України, народний депутат України Олег Березюк.

В рамках робочого візиту до Чернівці голова фракції «Самопоміч» у Верховній Раді України народний депутат України Олег Березюк зустрівся змедиками, освітянами, прочитав лекцію студентам.

1