Київський патріархат звернувся до Московського щодо подолання розділення і утворення єдиної церкви, - митрополит Данило

Київський патріархат звернувся до Московського щодо подолання розділення і утворення єдиної церкви, - митрополит Данило

14.03.2014, 10:46

11 березня 2014 р. в Синодальній залі Київської Патріархії під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета та за участі всього єпископату відбулося засідання освяченого Архієрейського Собору УПЦ Київського Патріархату. Собор прийняв Постанови та низку заяв і звернень:

- Заяву з приводу російської окупації Криму та проявів сепаратизму

- Звернення до УПЦ (Московського Патріархату) з приводу необхідності невідкладного подолання розділення Православної Церкви в Україні і утворення єдиної Помісної Православної Церкви

- Заяву з приводу підсумків Сінаксу – зібрання Предстоятелів Помісних Православних Церков у Константинополі 6-9 березня 2014 р.

orthodox-cv.org

Українська Православна Церква Київського Патріархату і надалі бажає об’єднання православних Церков в України в Єдину та Помісну Церкву, однак не має наміру проводити «діалог заради діалогу». Про це на прес-конференції у Києві, 13 березня, наголосив Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет.

«Ми не хочемо, щоб питання створення Єдиної Помісної Церкви обговорювалось лише вищими колами духовенства. Це питання має підніматись та узгоджуватись і з низів, про що ми говорили на Архиєрейському Соборі. Тому ми закликали архиєреїв почати діалог про три ключові питання, які кожен має дати перед тим, як продовжити переговори», - попередив Патріарх Філарет.

Зокрема, три питання мають звучати так:

1) Чи підтримує Церква єдність української держави?

2) Чи наявна підтримка євроінтеграційного курсу країни?

3) Чи виступає за Єдину Православну Церкву України, яка буде автокефальною?

Після того Патріарх Філарет підкреслив, що УПЦ КП готова продовжувати діалог за стверджувальної відповіді на всі три питання з боку УПЦ (МП), однак їм не потрібен «діалог заради діалогу».

«УПЦ (МП) боїться рішуче засуджувати російську агресію в Криму, бо боїться московського керівництва, можливого церковного покарання та анафеми. Але ми хочемо бути вільними від Москви, щоб Українська Церква сама вирішувала що та як їй робити», - підсумував Предстоятель УПЦ КП.

risu.org.ua

Водночас «місцеблюститель» Київської митрополичої кафедри Української православної церкви Московського патріархату, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій в інтерв’ю виданню «Церковний вісник» розповів наскільки достовірні повідомлення ЗМІ про захоплення храмів і монастирів в Україні та поділився секретом збереження миру і злагоди в багатонаціональній державі.

- На сьогоднішній день мали місце два випадки захоплення храмів у Чернівецькій єпархії. З монастирів не захоплений жоден. В основному мова йде про загрози. Не так давно керівники релігійних організацій України зустрічалися з в.о. Президента України Олександром Турчиновим. На зустрічі, зокрема, говорилося, що якщо політичне протистояння переросте в релігійне, це буде мати дуже серйозні негативні наслідки для країни. Остання отримає такі рани, які дуже важко заліковуються. Слава Богу, було зроблено заяву, що ніякі храми не можуть бути захоплені. Мені здається, влада нас зрозуміла. Думаю, ситуація поступово нормалізується, - зазначив владика, передає інформагенство УНІАН.

На запитання: «Як вам вдається протягом багатьох років зберігати рівновагу і мир серед вашої пастви (адже у вас за плечима унікальний архіпастирський досвід управління багатонаціональною єпархією)?», митрополит Онуфрій відповів: «У Чернівецькій єпархії живуть українці, молдавани, румуни, поляки, росіяни, представники інших національностей. У кожного народу своя культура, мова. Певні відмінності існують і в богослужбовій практиці. Секрет збереження миру і спокою в єпархії простий. Я завжди намагався і намагаюся поважати культуру та звичаї всіх національних спільнот. Не з якихось дипломатичних міркувань, а тому що Бог вчить нас любити і поважати кожну людину такою, якою вона є. Таке шанобливе ставлення завжди викликає відповідну позитивну реакцію. Тому, незважаючи на те, що у нас були спроби з боку зовнішніх сил дестабілізувати ситуацію, етнічних конфліктів не виникало. Люди правильно все розуміли і не йшли на провокації».

1