Київ назвав новоутворені буковинські територіальні громади неповноцінними та відправив на дооб'єднання

Київ назвав новоутворені буковинські територіальні громади неповноцінними та відправив на дооб'єднання

05.11.2015, 22:13

Поки в столиці оцінювали перспективний план об’єднання, ухвалений Чернівецької облрадою, 10 громад на Буковині встигли обрати собі голів. 

- У нас є депутатський корпус, який має показати приклад усім населеним пунктам, що ми об’єдналися, що ми - сформована громада. Шляху назад немає, - зазначив Юрій Юзва, голова Недобоївської сільської об’єднаної територіальної громади.

Та поки що немає шляху і вперед. Київ відрізав: із 10 громад, які проголосували 25-го жовтня, повноцінна тільки одна. Решта ж нехай приймає до себе сусідні села. Бо інакше жодної фінансової підтримки. А обласні адміністратори тим часом нехай знову перекроюють область на територіальні громади, переписують перспективний план. 

- Закладається система, що державна підтримка буде надаватися тільки тим громадам, які повністю відповідають перспективному плану. На Буковині ситуація критична щодо перспективного плану - з 10 громад тільки 1 відповідає повністю перспективному плану, - підкреслив Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької селищної об’єднаної територіальної громади.

Тим часом керівники, хоч і неповноцінних, на думку Києва, та все ж добровільно об’єднаних громад хотіли б зустрітися зі столичними чиновниками. Аби з’ясувати, як бути далі й де обіцяні преференції.

- Думаємо, що наші народні депутати зініціюють таку зустріч із тими, хто проводив ревізію, хто проводив аналіз нашого перспективного плану, щоб вони почули нашу думку. Громади, які збираються тут, - це майже 100 тисяч виборців - це немало, - наголосив Григорій Ванзуряк.

Окрім того, разом вирішили просити у нардепів із Буковини, аби ті вже з трибуни Верховної Ради відстоювали самостійність новоутворених громад. Адже бракує не тільки виконаних обіцянок та підтримки, а й базових законів.

- Працювати в тих умовах, коли ще не прийняті всі закони для діяльності об’єднаних територіальних громад, надзвичайно важко, - запевнив голова Глибоцької селищної об’єднаної територіальної громади.

- Від законотворця ми чекаємо дуже багато змін, особливо з прийняттям закону, який би захистив і дав право працювати, - зауважив Юрій Юзва.

Бо ж якщо Рада таки прийме відповідний законопроект та необхідні зміни, то вже найближчим часом навіть неповноцінні громади отримають трохи обіцяної фінансової волі. 

- Наші громади, жителі наших населених пунктів повинні побачити державну підтримку, ми повинні показати позитивний приклад існування і діяльності такої громади і перспективу, - наголосив Валерій Романенко, голова Вашковецької сільської об’єднаної територіальної громади.

Від того, чи відчують громадяни підтримку Уряду, залежатиме успіх реформи загалом. І те, чи виправдають новообрані голови довіру громади.

- Ми не маємо права упустити хоч найменший шанс отримати всі ті привілеї, всі ті фінансові ресурси, які нам обіцяли. А тому ми маємо зробити все можливе, аби свою обіцянку перед громадою виконати, - заявив Василь Равлик, голова Сокирянської міської об’єднаної територіальної громади.

- Громадянин населеного пункту об’єднаної громади не повинен відчути якогось дискомфорту. Бо інакше, якщо буде дискомфорт, ми добровільне об’єднання і закон про децентралізацію успішно поховаємо, - вважає Юрій Юзва.

Голови територіальних громад Буковини звернулися до народних депутатів із проханням зрозуміти та підтримати. Адже Уряд іще нещодавно обіцяв привілеї тим, хто проявить добру волю на шляху об’єднання. А на практиці ж тільки дозволив обрати собі голів. І на цьому вся підтримка поки що закінчилась. 

Джерело: http://www.tva.ua/

1


КОМЕНТАРІ (3)

Київ випадково не знає, хто відключив сайт Чернівецької ОДА?

avatar

Дон Педро Чупакабро

05 листопада 2015 20:31

сайт чернівецької ОДА працює за новою адресою

avatar

сайт чернівецької ОДА

05 листопада 2015 20:55

АУ, за якою адресою киньте сцилку пліз. Гугл видає ще стару адресу.

avatar

Дон Педро Чупакабро

05 листопада 2015 22:46