Культурний шок в «будинку з левами»

Культурний шок в «будинку з левами»

03.02.2014, 19:14

Останній тиждень усі найцікавіші культурні заходи міста проходили в «будинку з левами». Можливо, організовувати їх в іншому місці було б моветоном. Або просто січень і людям холодно. Або просто революція і людям так невесело…

Упевнена, усі, хто йшов колись сходами «будинку з левами», ніколи й уявити собі не міг, що колись зможе зайти туди без запрошень і пояснень, без обшуків та підписів у товстому журналі в клітинку. А те, що тут частуватимуть чаєм з канапками на будь-який смак і можна буде слухати поезію, музику та дивитися кіно – узагалі було немислимо. 24 січня, після звільнення Чернівецької ОДА від чиновників, владне місце перетворилося на символ спротиву та свободи та на культурний майданчик, де упродовж тижня виступали письменники та музиканти.

Першим мав зустріч відомий критик, есеїст та перекладач – Олександр Бойченко, який, як і більшість митців, вистояв на Київському Майдані. 25 січня він розказав слухачам-шанувальникам, що навіть у важкий час, коли люди зникають одне за одним та ллється кров, не треба забувати про сміх, який продовжує життя та дає сили вірити в перемогу. У формі довільної лекції Сашко хвилин п’ятнадцять вводив слухачів у контекст, як у транс, згадуючи весь карнавал за Бахтіним аж до сучасників. Кілька зовсім нових есеїв про «коханого гаранта» та давніших зі збірки «Аби книжка» прочитав Сашко після «лекції». І справді, більше оптимізму з’явилося у тих, хто «випадково» забрів того вечора до ОДА.



Наступного дня молоді чернівецькі митці після своєї зустрічі з Віталієм Михайлішиним, яка закінчилась їхнім відвертанням від виконуючого обов’язки мера, а його самого – від митців, провели літературно-музичний вечір в тій самій будівлі ОДА. Улюбленець чернівецької публіки, Сашко Буліч, співав неліричні пісні. Тата Кеплер, як виявилося, не лише може бути сміливим журналістом, а й писати кумедні соціальні тексти. Після чого милі бабусі, що сиділи в передніх рядах, нервово засіпались і ще довго виїдали Тату неоднозначними поглядами. Андрій Тужиков, молодий і амбітний поет, ніколи не писав «няшних» віршиків про любов і сльози, тому йому, певно, обирати для читання тексти було найлегше. А я з величезним задоволенням прочитала новелу із забороненої владою книги «Голий нарКОТИК».



З минулого понеділка євроактивісти запровадили в ОДА вечори кіно, де переглянули актуальний фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», знятий активним учасником революції режисером Михайлом Іллєнком. Стрічка розповідає про чоловічу мужність та безстрашність. А добра казочка «Іван Сила», яка знімалася і у Чернівцях, ще раз нагадала, що добро переможе. Звісно, було б добре всім нам знати, яке воно оце «добро» і обличчя кого воно має. Це важке питання часу, – зате обличчя зла всім нам добре відоме і виглядає воно, як каже Сашко Бойченко, «великим тупим предметом».

29 січня Надія Бабинська, Тата Кеплер, телеканал «ТВА» разом з чернівецькими митцями провели акцію до двохсотріччя найвидатнішого письменника та революціонера Тараса Шевченка. Захід «Шевченко на барикадах» символічно провели при вході в ОДА, де учасники читали поезію Кобзаря біля палаючих бочок та захисних споруд, замерзаючи та паруючими подихами цитуючи найважливіші рядки пророка, який ще два століття тому закликав українців добре придивлятися до тих, хто є нам другом, а хто ворогом.

Хочу втішити вас, дорогі друзі, що наші щотижневі культурні огляди Чернівців будуть традиційними та різноманітними. І переконана, що наступного понеділка ми говоритимемо про цікаві події, що відбуватимуться не лише в «будинку з левами»

Христя Венгринюк

Джерело: Місто Ч

1