Крісло Курка VS Петровецької  нафтогазової площі Борисова

Крісло Курка VS Петровецької нафтогазової площі Борисова

09.04.2014, 20:57

Одне з тридцяти питань чергової сесії Чернівецької обласної ради, на якому акцентували увагу місцеві політики, обрання першого заступника голови ради. Проведення сесії заплановано на п'ятницю, 11 квітня. Депутати вже навіть визначилися з претендентом. Народна рада нібито рекомендує на цю посаду голову фракції "Фронт Змін" в обласній раді Ярослава Курка. 

Водночас буковинська "Свобода" ще 2 квітня закликала керівництво Чернівецької обласної ради скликати позачергову сесію крайового парламенту, на якій розглянути питання переобрання очільників облради. В тому числі Михайла Гайничеру і Валентина Маніліча. За негайну відставку чинного голови Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру нещодавно висловився також Правий сектор. 

Щоправда невідомо чи така самодіяльність активістів Правого сектора припала до душі решті депутатів. Адже якщо Гайничеру піде з посади прямо зараз, то внести на розгляд депутатів кандидатуру першого заступника голови зможе тільки новий голова Чернівецької обласної ради. А його ще треба обрати.  Тому швидше за все з Гайничеру просто домовилися: він виконає свою місію, за що йому теж щось гарантують. А Правий сектор, схоже, просто забули попередити. 

Словом, чергова сесія обласної ради справді обіцяє бути цікавою. Проте не своїми закулісними кадровими торгами.

Врешті, все це Буковина колись вже проходила. У 2004 році, коли помаранчевому голові Чернівецької ОДА Миколі Ткачу дісталася в спадок обласна рада чи то обрана, чи то призначена Теофілом Бауером. Серед депутатів того складу ради був навіть попередник Миколи Ткача на губернаторській посаді Михайло Романів.

У Романа Ванзуряка ситуація ще складніша. В раді до останнього існувала прохунтівська більшість, якою на власний розсуд заправляли Папієв з Галицем. А в складі ради не одни, а цілих два колишніх губернатора - Михайло Папієв і Володимир Куліш. 

Для перевірки лояльності депутатського корпусу до нової помаранчевої влади Микола Ткач, пригадується, колись провів тест, що мав показати, які стосунки між новим губернатором та старою радою.  Чи варто нагадувати, що обласна рада той тест провалила?  Йшлося про передачу з обласної комунальної власності у власність Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича приміщення колишньої Крайової управи Буковини, а за радянських часів — будівлі Чернівецького обкому КПРС, що на вулиці Кафедральній, 2. Прохання голови ЧОДА депутати не задовольнили, на зустріч йому не пішли.

"Мені потім казали, що я особисто не переговорив з корифеями ради, не попросив, не вклонився, не зняв капелюха... я відповів їм і кажу вам — не люблю, щоб переді мною знімали шляпу, тому ніколи не знімаю капелюха ні перед ким. Нам треба відходити від практики готувати питання таким чином", — відверто заявив губернатор під час зустрічі з журналістами.  

Що буде казати після першої сесії журналістам Роман Ванзуряк BukNews обов'язково повідомить. 

Проте зараз хотілося б звернути увагу на те, що ні питання кадрових призначень, ні вияв особистої лояльності до голови Чернівецької ОДА насправді тестовими питаннями бути не можуть. 

Справжньою перевіркою для депутатського корпусу на спроможність працювати на громаду, а не на власні інтереси могло би стати голосування зовсім інших питань.

Напириклад, щодо відміни деяких попередніх рішень. Наприклад, питання «Про погодження клопотання щодо надання спеціального дозволу на користування надрами ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України» чи питання «Про створення Чернівецького обласного комунального підприємства "Бальнеологічний санаторій "Брусниця" шляхом реорганізації обласної лікарні відновного лікування с.Брусниця».

Пригадуєте, пан Юрій Борисов забажав видобувати газ на Петровецькій площі у Вижницькому районі? Той самий тепер вже екс-керівник підприємства "Укргазвидобування", яке є дочірною компанією НАК "Нафтогаз України",  з яким пов'язували зміну керівництва  у Чернівецькій міській раді, і взагалі контроль за областю з боку конкретної олігархічної групи. 

Опозиції тоді не сподобалось, що область віддала для "Укргазвидобування" (читай Фірташу) родовище фактично без будь-якого соціального навантаження. А про "Брусницю" подейкували, що зміна назви водолікарні потрібна була виключно для вирішення питання приватизації цього об'єкту.

 Проте Михайло Папієв зламав свою більшість через коліно і домігся свого. Навіть ціною інтересів територіальної громади. 

- Міністерство вперше за рік звернулося до нас з проханням, а депутати відмовили, - обурювався губернатор, коли з першого разу не добився свого. - Я не знаю, як тепер ці депутати будуть дивитися в очі буковинцям. Це був обов'язок облради.

От би депутатам взяти й скасувати те своє рішення. У березні постійна комісія обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області  підтримала пропозицію про скасування рішення 17-ї сесії обласної ради «Про реорганізацію Чернівецького обласного комунального підприємства «Бальнеологічний санаторій «Брусниця» в ТзОВ «Бальнеологічний санаторій «Брусниця» з залученням інвестора».

Тепер би ще газове родовище повернули громаді. 

Нагадаємо, до складу обласної ради входять 104 депутати. До опозиції себе відносили 28 депутатів — 22 представників фракції “Фронту змін”, 4 — ВО “Свобода” і 4 — ВО “Батьківщина”.

 Фракція Партії регіонів налічувала 49 депутатів.

 Для ухвалення рішення необхідно 53 голоси.

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Natalya Simonova

11 квітня 2014 01:00