Вночі на Центральній площі  невідомі також пошкодили намети партій Тимошенко і  Тягнибока

Вночі на Центральній площі невідомі також пошкодили намети партій Тимошенко і Тягнибока

27.09.2014, 16:52

В ніч за 26 на 27 вересня на Центральній площі міста Чернівці невідомі особи пошкодили агітаційні намети Громадянської позиції, ВО Свобода та ВО Батьківщина, які протягом останнього тижня знаходилися на площі постійно і вдень, і вночі. На час фотофіксації спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА наслідків нічного інциденту агітаційний намет ВО Батьківщини був фактично відновлений. На місці побували представники правоохоронних органів.

 Згідно п. 9 ч. 2 ст. 68 Закону «Про вибори народних депутатів України» http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17, встановлення агітаційних наметів є формою передвиборчої агітації. В ч. 25 ст. 74 цього ж закону йдеться: Перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України.

 ОПОРА звернулась по коментар до представників виборчих штабів та місцевих організацій політичних партій, чиї намети були пошкодженні. Керівник окружного виборчого штабу Громадянської позиції в 201 виборчому окрузі В’ячеслав Кишлярук зазначив:

 -          У нас з розумом деякі люди не дружить. Навіть не здогадуюсь, хто це міг зробити, але не буду припускати, що це політичні конкуренти. На площі ведеться відео спостереження, має бути запис. Ми подамо запит, хай розбираються.

 Окрім того Громадянська позиція поширила серед місцевих ЗМІ інформаційне повідомлення, в якому додатково повідомила, що факти перешкоджання агітаційній діяльності цієї політичної сили зафіксовані не тільки в Чернівцях, але й в районах області: «Акт вандалізму щодо Громадянської позиції на Буковині цьогоріч – не перший. Днями у Хотині знищили сіті-лайти, а у Кіцмані – розбили вивіску. Подібних інцидентів раніше не було».

 Сумнівається, що дане правопорушення вчинене конкурентами, хоча й не виключає цього, голова Чернівецької обласної організації ВО Свобода Віталій Мельничук:

 -          Це вчинили люди, які дуже погано ставляться до політичної агітації. Не будемо звинувачувати конкурентів. Не виключаю їх, але й не виключаю людей у стані алкогольного сп’яніння, які хотіли познущатися з усіх політичних сил. Міліція б мала слідкувати, але не вберегла. Будемо відновлювати намет та продовжувати агітаційну роботу. Сьогодні на засіданні виборчого штабу будемо розглядати рішення щодо звернення до правоохоронних органів.

 За словами голови Чернівецького виборчого штабу ВО Батьківщина у 201 виборчому окрузі Юрія Скорейка, правоохоронними органами вже відкрито провадження по факту:

 -          Це здійснили невідомі особи. Буде вестись розслідування. Міліцією відкрито провадження по факту. Додатково ми звернулись до правоохоронних органів із заявою. Будемо чекати результатів розслідування.

 Нагадаємо, на старті виборчої кампанії на сайті Чернівецької міської ради було опубліковано повідомлення, в якому повідомлялося про затвердження переліку місць на території міста, які відведені для встановлення агітаційних (інформаційних) наметів та стендів під розміщення матеріалів з проведення позачергових виборів до Верховної Ради України. Серед місць встановлення агітаційних наметів (http://chernivtsy.eu/portal/4/u-chernivtsyah-viznacheno-perelik-mists-dlya-vstanovlennya-agitatsijnih-nametiv-ta-stendiv-57909.html) ні площі Центральної, ні прилеглих до неї вулиць немає.

 Під час цієї виборчої кампанії в Чернівцях було зафіксовано псування білборду партії Сильної України Сергія Тігіпка - http://oporacv.org/u-chernivtsyah-nevidomi-poshkodyly-bih-bord-sylnoji-ukrajiny-foto/

 Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org  та на сторінці в Facebook - https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

1