Крали мільйони під час реалізації міжнародного проєкту: СБУ викрила Асоціацію «Єврорегіон Карпати Україна», членом якої є Чернівецька обласна, Вижницька і Путильська районні ради

Крали мільйони під час реалізації міжнародного проєкту: СБУ викрила Асоціацію «Єврорегіон Карпати Україна», членом якої є Чернівецька обласна, Вижницька і Путильська районні ради

26.03.2021, 15:42

До схеми причетні учасники однієї з асоціацій органів місцевого самоврядування. Вона об’єднує районні ради Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Чернівецька область також є членом Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати Україна», представників якої викрили на масштабній схемі привласнення коштів на будівництві. Ще 2016 року до складу Асоціації органів місцевого самоврядування включили тодішнього голову Вижницької РДА Михайла Андрюка. Нині він є головою Вижницької райради від політичної партії Єдина Альтернатива. 

Нещодавно Асоціацію перейменували, але по факту йдеться про ту саму структуру. Саме з цією обставиною пов'язують проект рішення, який виноситься на розгляд чергової сесії Чернівецької обласної ради, що відбудеться вже 30 березня. Депутатам пропонується формально припинити членство у старій Асоціації і поновитися у зареєстрованій під новою назвою «Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку».  

СБУ викрила посадовців органів місцевого самоврядування на привласненні бюджетних коштів на понад 1,3 млн грн. Посадовці організували схему під час реалізації міжнародного проекту з благоустрою і будівництва об’єктів туристичної інфраструктури.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Слідчі встановили, що до схеми причетні учасники однієї з асоціацій органів місцевого самоврядування. Вона об’єднує районні ради Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Співробітники спецслужби задокументували, що асоціація стала розпорядником грошей, виділених як з держбюджету через субвенцію, так і наданих Європейським Союзом. За даними СБУ, зловмисники залучили до протиправного механізму представників кількох підприємств-підрядників. Організатори вносили до актів виконаних робіт завищені дані про вартість обладнання і обсяги виконаних робіт.

За висновками експертів, вони привласнили понад 1,3 млн грн. 

В обласній прокуратурі Львівщини уточнили, що йдеться про розкрадання бюджетних коштів під час будівництва велоремонтних станцій на Львівщині.

«Встановлено, що одне з ТзОВ та декілька інших підрядних організацій у період листопад 2018 – грудень 2019 років збудували на замовлення однієї з асоціацій органів місцевого самоврядування за кошти Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА 14 ремонтних станцій на території Львівської області. Однак у акти виконаних робіт службові особи цих підприємств вносили завідомо неправдиву інформацію – завищували вартість устаткування та робіт, а кошти привласнювали. Внаслідок таких дій бюджету було завдано збитків на понад 1,3 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Наразі двом учасникам схеми повідомили про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення.

Максимальне покарання, яке загрожує підозрюваним, це позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Наразі тривають слідчо-оперативні дії.

May be an image of 2 людини та у приміщенні

Влітку 2016 року тодішній керівник представницької влади краю Іван Мунтян зустрівся з головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним, який   5 серпня  перебував у Чернівецькій області з робочим візитом. Посадовці обговорили можливі шляхи співробітництва регіонів у сфері розвитку туризму, збереження довкілля, популяризації національного культурного надбання, відновлення пам’яток історії та архітектури.

 Зокрема, Олександр Ганущин озвучив пропозицію щодо вступу Чернівецької обласної ради до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна». За його словами, такий крок сприятиме поглибленню співпраці між адміністративно-територіальними одиницями України, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини, що входять до складу Карпатського єврорегіону.
 
У свою чергу Іван Мунтян наголосив на важливості співпраці Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей з європейськими партнерами, метою якої є розвиток та використання туристично-рекреаційного потенціалу Карпат.
 
«Дбайливе ставлення до навколишнього середовища, створення нових туристичних маршрутів, покращення стану дорожньо-транспортної інфраструктури – це ті питання, у вирішенні яких нам не обійтися без допомоги та підтримки наших європейських колег. Адже Карпатський регіон – це наш спільний дім, який ми повинні берегти. Тому ми обов’язково розглянемо питання про вступ до Асоціації на черговій сесії обласної ради», – підсумував керівник представницької влади Буковини.
 
 
За кілька днів голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян взяв участь у засіданні загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», яке відбулося у Трускавці. Учасники зборів обрали нового голову правління асоціації – ним став голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Також затвердили його персональний склад, включивши до нього голову Вижницької районної ради Михайла Андрюка.
 
«Нині взаємодія з асоціацією відбувається відповідно до угоди про співпрацю, членами є Вижницька та Путильска районні ради. Втім, враховуючи пожвавлення діяльності об’єднання, в тому числі в контексті стратегії розвитку Карпатського Єврорегіону, пропонуватиму буковинським депутатам розглянути питання про входження Чернівецької обласної ради до складу асоціації на паритетних засадах на черговому засіданні сесії», – зазначив Іван Мунтян, звертаючись до присутніх.
 
Відтак, учасники засідання обговорили перспективи участі відповідних регіонів у реалізації проектів в рамках Програм транскордонного співробітництва Європейського Союзу «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» та «Україна-Румунія» на 2014-2020 роки, бюджети яких становлять майже 74 млн. євро та 60 млн. євро відповідно.
 
«Нині органи місцевого самоврядування не можуть сподіватися на те, що центр профінансує розвиток територій наших областей. Тому потрібно активніше залучати інвестиції, в тому числі іноземні, використовувати кошти операційних програм Євросоюзу, створювати максимально сприятливі умови для розвитку бізнесу. Адже зараз саме той час, коли громада чекає від нас дій, а не демагогії», – підсумував керівник представницької влади Буковини.
 
За даними Tvoemisto.tv, йдеться про Асоціацію Єврорегіон «Карпати – Україна», що розташована у Львові, на вулиці Винниченка, 14. Зокрема, якщо порівняти фото, розміщені на Фейсбук-сторінці СБУ у Львівській області та нашим фото, то схожість очевидна. Хоча напис на зображенні СБУ і розмитий.

   

 Використано матеріали http://tvoemisto.tv/ 

1