'Країна тупих і ще тупіших': деградація вітчизняної освіти досягла межі незворотності, - думка

"Країна тупих і ще тупіших": деградація вітчизняної освіти досягла межі незворотності, - думка

07.08.2018, 16:29

У мене є радикальний, але єдино можливий рецепт оздоровлення ситуації у вітчизняній вищій освіті: наступного року встановити мінімальний прохідний бал до ВНЗ на рівні цьогорічного середнього - 155. Усіх, хто матиме менший показник, нехай чекає сфера профтехосвіти чи, образно кажучи, плантація полуниці у Польщі.

Оголошуємо про це рішення заздалегідь, щоб усі знали і потім не ображались. Буде так і без варіантів:
155 - 200 балів - вікно можливостей для вступу до університету( і ніяких пільг та сільських коефіцієнтів!).
100 - 155 балів - вікно можливостей для вступу до модернізованих ПТНЗ, які працюватимуть за дуальною системою навчання.
Менше 100 балів - велкам на повторний курс у вечірній школі для працюючої молоді.

"Воплі і соплі" від спільноти #яжемать до уваги не приймаються...

Бо тільки так може з'явитись конкурентне середовище у вищій школі і реальний стимул для навчання у середній школі.

На жаль, ми зараз опинились у ситуації, коли деградація вітчизняної освіти досягла межі незворотності. За прикладом американців, нам треба нарешті глянути правді в очі і відверто сказати: нація в небезпеці!

(Саме з доповіді з такою назвою - "A Nation at Risk", яку за дорученням президента Рональда Рейгана підготувала спеціальна комісія у 1983 році, там почались освітні реформи 80-90-х рр. ХХ ст.). 

Ситуація в українській освіті значно гірша, аніж її уявляють навіть безнадійні зрадофіли. І з кожним роком стає лише гіршою. Чим більше ми "реформуємо" нашу освіту, тим більше вона деградує. На жаль...

Пасивна терапія у вигляді гучних піар-проектів, допоможе вітчизняній освіті "як мертвому припарки". Потрібні вкрай непопулярні, але ефективні хірургічні методи лікування. Інакше - фсьо, уже навіть не пухнасте біле звірятко із Заполярної Півночі сусідньої країни підкрадається непомітно, а ведмідь-шатун гучно гупає у розшарпані двері нашої "розвалюхи"...

P.S. І не треба у відповідь нести неомарксистську псевдогуманістичну дурню про те, що кожен спроможний здобути вищу освіту. На жаль чи на щастя, ні. Реально опанувати університетський курс навчання можуть не більше 40% випускників шкіл. Ми ж набираємо вдвічі більше... Як наслідок, ті, хто не хоче і не може, демотивують тих, хто міг би вчитись "так, як треба". Адже саме цей баласт стає соціальною базою для тотальної корупції у вищій школі, а згодом перетворює Україну на "країну тупих і ще тупіших".

Дякую, Alexander Spivakovsky, за цю порівняльну табличку.

Автор: Віктор Громовий

ДОВІДКОВО:  

З 1 вересня в Україні учні перших класів навчатимуться за новим державним стандартом і в нових класах, на оснащення яких цього року виділено 1 млрд грн. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«З 1 вересня перші класи будуть навчатися за новим державним стандартом. Перепідготовку пройшли 22 тис. педагогів початкових класів, понад 18 тис. вчителів іноземної мови, які будуть працювати з дітьми. Ми передали майже 1 млрд грн органам самоврядування для облаштування початкової школи», - сказав Володимир Гройсман.

Він також нагадав, що окрім нової початкової школи, Уряд запроваджує нові державні інструменти мотивації молодих вчених. «Ми створюємо Фонд досліджень. Це початок процесу фінансування молодих вчених. Ми знайдемо механізми, аби вчені працювали в Україні, наука розвивалася», - сказав Глава Уряду.

1