Кованого двірника планують розмістити на вулиці Шевченка – навпроти вулиці Кобилянської

Кованого двірника планують розмістити на вулиці Шевченка – навпроти вулиці Кобилянської

25.07.2017, 13:13

У приміщенні Чернівецької міської ради відбулося засідання робочої групи з питання встановлення пам'ятника чернівецькому двірникові.

Нагадаємо, минулого року чернівецькі ковалі традиційно до Дня міста Чернівці подарували рідному місту ще одну металеву скульптуру вигляді двірника, що тримає у руках букет троянд.

На сайті ГО "Чернівецький міжнародний інститут охорони та збереження культурної спадщини" нагадують, що вже 8 років поспіль Чернівці на День міста отримують від ковалів подарунки. І всі презенти стають туристичними родзинками. Серед десяти отриманих: бруківка перед міською радою, «Коло друзів» на Головній, гойдалка «Я люблю тебе», місток та лава для закоханих в Центральному парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Окрім цього, велосипед та ключ з зображенням воріт Університету на площі Святої Марії, кована карета, створена до 600-ліття Чернівців, на вулиці Ольги Кобилянської і кований символічний знак об'єкта ЮНЕСКО – Резиденції Митрополитів Буковини і Далмації на розі вул. Шкільної та Турецької. А один із останніх подарунків – кована мапа Чернівецької області біля будівлі Чернівецької ОДА.

В основі створення скульптури чернівецького двірника стали записи австрійського публіциста Георга Гайнцена, який писав, що «Чернівці – це місто, де тротуари підмітають букетами троянд». Саме тому в 2016 році ковалі вирішили увіковічнити легенду про прибирання пішохідної вулиці Кобилянської подарунком: пам'ятником двірнику, в руках якого – букет троянд.

За словами автора ідеї та коваля Андрія Хорта, це - втілення легенди та водночас двірник з трояндами – це і символічний пам'ятник усім чернівецьким двірникам, котрим жителі міста завдячують чистотою.

Місце для встановлення цієї скульптури обрали в центральній частині міста.

Пам'ятник планують розмістити за адресою вул. Шевченка, 22, 24, 26. Це – навпроти вул. Кобилянської.

Навесні Науково-консультітивна рада з питань охорони культурної спадщини Чернівців вже розглядала це питання, і от зараз робоча група мала затвердити не тільки проект розташування пам'ятника, а створення об'єкта з благоустрою у вигляді місця для відпочинку як чернівчан, так і гостей міста.

Це питання мало обговорюватися також із мешканцями за цією адресою, але з різних причин ніхто з мешканців на дану зустріч так і не прийшов.

Втім, проект було розглянуто й вирішено відправити його на розгляд виконкому Чернівецької ради.  

Джерело:  http://acc.cv.ua/ 

1