Кошти на ремонт старообрядницького Успенського собору досі не виділили  ні Москва, ані зарубіжна митрополія в особі її предстоятеля Леонтія

Кошти на ремонт старообрядницького Успенського собору досі не виділили ні Москва, ані зарубіжна митрополія в особі її предстоятеля Леонтія

26.12.2018, 19:30

На те й амбітний, що зарубіжний

       Це про зарубіжного старообрядницького митрополита Леонтія з резиденцією в румунському міста Браїла, котрий раз по роз натякає і на се, і на те, що не вкладається в жодні рамки  сповідувачив цієї найдавнішої в православному світі конфесії . А якщо конкретно, то митрополит Леонтій, буваючи в Білій Криниці, яка фактично є центром світового старообрядництво,  не двозначно натякає на статус «білокриницького владики», бачачи себе в такий ролі вже сьогодні.

      На такі амбітні заяви, не церемонячись з його святістю, старообрядці колишнього Союзу рішуче і не раз заявляли владиці: « Волієш набути цей поважний церковний сан, спочатку набудь статусу громадянства України, а  вже відтак громада шанованої конфесії розбереться, чи своїми вчинками на благо церкви ти достойний найвищого пошанівку».

       Не проста розмова на пекучу тему не раз велася, в тому числі і на двох Всесвітних соборах старообрядницької церкви Білої криниці. Говорилося про все, а передусім про збереження приміщення унікального в  архітектурному стилі Успенського собору, який давно потребує капітального ремонту. І він того вартий з огляду бодай того, що, гнані царями старообрядці для будівництва свого головного храму в Білій Криниці до храмини доставили сюди будматеріалу з глухих сибірських скитів. Аби таким чином зберегти і передати дух первинних витоків своєї церкви на землі і своєї другої батьківщини. Підрахували. Для ремонту храму знадобиться приблизно 1 мільйон доларів.  В числі інших укласти кошти в проект на тих Соборах зголосився і зарубіжний владика. Аякже: хто, як не він є патріот з патріотів, котрий зазіхає на статус « білокриницького  митрополита» .

         На жаль, кошти на ремонт Успенського собору досі не виділили  ні Москва, ані зарубіжна митрополія в особі її предстоятеля Леонтія. Тож , владико, де ваш гонор і слово високе перед вірянами найдавнішої в православному світі церкви?!

          На щастя, до проблем  величної будівлі Успенського собору в Білій Криниці,що здавна молить порятунку , не залишились байдужими підприємці. Хтось із них виділив більше, хтось менше, але по крихтині таки виділяють кошти на ремонт храму. З усвідомленням того, що Успенський собор – це не просто будівля, це історія старообрядництва, яке пустило глибоке коріння на другій для себе Батьківщині.

 Іван Агатій

1