Корупція  у бюджетній сфері  з центру  перемістилася на місця: депутатів і громади людям слід жорстко контролювати, - думка

Корупція у бюджетній сфері з центру перемістилася на місця: депутатів і громади людям слід жорстко контролювати, - думка

16.03.2017, 15:55

Під час перерви у роботі Верховної Ради України голова фракції «Народний Фронт», народний депутат України Максим Бурбак активно працював на своєму виборчому окрузі: приймав громадян, спілкувався з буковинцями.  В інтерв’ю парламентар поділився власним баченням актуальних проблем міста і області. 

«ВИ ОБ’ЄДНАЛИСЯ, ТЕПЕР ВСІ ВАШІ НАДХОДЖЕННЯ РОЗПОДІЛЯЮТЬ ВАШІ ДЕПУТАТИ»

- Тепер головне, щоб керівники громад, місцеві депутати, не обманювали людей, киваючи на державу…

- Бачу, що подекуди більше фінансування йде на центри громад. Тому що таких депутатів собі понаобирали. Це неправильно! Не може бути ухилу тільки в один бік. Тепер громада – це  одне велике поселення, а не кілька колишніх сіл. Тому у Недобоївцях сказав: у Ставчанах є старе ПТУ – використовуйте його під школу, а  не зводьте ще одну будівлю, поки інша стоїть пусткою.  У Клішківцях є дві школи. В одній треба робити спортивний зал, бо його там  немає, а  в гімназії імені Каденюка теж чогось бракує. Не чекайте, що центральна влада, народні депутати України будуть ремонтувати школи, споруджувати у Клішківцях будинок культури, тому що старий згорів.  Вирішуйте ці питання поміж собою, тепер це ваша сфера відповідальності.  Я був у Рукшині, де кожен староста села мені каже:  нам того не дали, нам цього не дали.  Ви вже не голови окремих сіл, а старости однієї громади: вирішуйте все між собою. Тепер ви єдина громада, одне велике ціле,  всі об’єкти, всі кошти у вас спільні. Правильний, державний  підхід – однією громадою реалізовувати великі інфраструктурні проекти – не для центру громади, а для всіх колишніх сіл. Якщо ж просто розпорошувати кошти, розкидати їх по колишніх селах, то нічого путнього, справді масштабного реалізувати не вдасться. Ви об’єдналися, тепер всі ваші надходження розподіляють ваші депутати, яких ви собі обрали. Контролюйте їх, вимагайте від них.

- Як засвідчує досвід, якраз із контролем бувають проблеми...

- Прокуратура Чернівецької області у нас нічим не займалася. Хіба що продукувала відписки: у нас немає функції загального нагляду. Контроль за використанням  коштів місцевих бюджетів – це завдання Державної служби аудиту. На державному рівні має існувати перевірка того, як використовуються кошти отримані внаслідок бюджетної децентралізації. Проте найдієвіший механізм – це контроль самої громади за своїм обранцями, контроль за тим, як вони розпоряджаються коштами громади.  Тому питання по бюджетній дисципліні треба ставити твердо і жорстко. Перевіряти розподіл коштів, цільове витрачання цих коштів, куди вони йдуть. На місцях краще видно, хто і як їх витрачає. Із децентралізацією, з отриманням більших повноважень, ви отримуєте більше відповідальності. Але цього ніхто не хоче. Всі кивають на Київ. Хоча майже все вирішується вже на місцях.

- Крім повноважень і відповідальності на місця, певно, перемістилися і певні спокуси?

- Спілкувався зі своїми колегами народними депутатами-мажоритарниками з усіх куточків України щодо корупції у бюджетній сфері. Усі констатують, що з центру вона перемістилася на місця. Передали повноваження,  передали збільшений бюджет, і почалося… Дають якусь дещицю на школу чи садок, де люди ніколи таких грошей не бачили,  а решту потрібно контролювати. Хотинська районна рада щороку виділяла 700 тисяч гривень на прання лікарняної білизни, а мешканці району стверджують, що використовували власну. Ще мільйон 300 тисяч йшло на харчування. Кого, чим харчують? Господарська група лікарні – 34 особи. Це щодо дискусії про зарплати. Зарплата директора Хотинської музичної школи 12 тисяч гривень, педагогів - 9. Так, я радію, коли люди багато заробляють, але тоді не ганьбіть державу. Для порівняння: зарплата народного депутата України 14 тисяч гривень на руки. Поїдьте до Недобоївців, гляньте який шикарний ремонт зробили у сільраді. Так, закон дозволяє об’єднаним територіальним громадам створювати органи управління. Але для чого Недобоївській громаді відділ освіти, якщо раніше ці ж послуги люди отримували  через районний відділ освіти безкоштовно?  А тепер те саме буде коштувати громаді півмільйона.  Або для чого голові громади два заступники? Посади обійняли переважно приїжджі люди, з-поза меж громади. Утримання їх усіх може коштувати 500-600 тисяч гривень на рік. Це як мінімум гарний ремонт в одному дитячому садочку. Натомість людям розказують, які вони гарні господарі.  

- Тепер трохи прояснилося,  чому в деяких районах області чиниться такий шалений опір  об’єднанню громад.

- Сільська рада Ожево прийняла незаконне рішення про вихід з процесу об’єднання з Новодністровськом. Громада села не погоджується з рішенням депутатів, люди у суді відстоюють  право на об’єднання.  Я написав заяву на ім’я голови Сокирянського районного суд долучити мене до розгляду справи як третю особу. Це новий етап у боротьбі за реформу децентралізації та право місцевих громад об’єднуватись. Будемо в суді протистояти місцевим "козачкам" і відстоювати право мешканців села Ожево на добровільне приєднання до об'єднаної територіальної громади з центром в Новодністровську. Роблю це, щоб захистити новостворену громаду, яку ретрогради намагаються поховати. Довгоочікуваний законопроект N5520 про добровільне об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів, у вівторок, 14 березня, нарешті проголосовано за основу і в цілому! Новодністровській ОТГ бути!!! Наша відповідь всім Сокирянським ретроградам!!!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Федорук: Об’єднанню громад з різних районів бути!

ПОВНИЙ ТЕКСТ ІНТЕРВ'Ю ЧИТАЙТЕ ТУТ: Максим Бурбак: «Треба думати, який слід залишиш в історії»

1