Комунальний ринок у Чернівцях платить міській казні і за себе, і за приватних підприємців

Комунальний ринок у Чернівцях платить міській казні і за себе, і за приватних підприємців

10.10.2016, 22:43

Комунальний та приватний ринки не можуть поділити землю.

- З липня 2014-го року МКП "Газкомплектприлад" отримало в юридичну власність ділянку, яка колись належала МПП "Рейтинг". На основі договору постійного землекористування, ця земля тепер належить комунальному підприємству, - каже Віктор Татарин, директор МКП "Газкомплектприлад".

Та бізнесмен, який вже 18 років керує приватним ринком, каже, що він має право на землю.

- Мені прислали лист, щоб добровільно передати – я добровільно не передаю нічого. В мене договори в руках, в мене є рішення судів. Всі суди міська рада програла, жодного суду ще не виграла в мене, - зазначає Степан Гринчук, директор МПП "Рейтинг".

Та міська рада вже давно намагається розірвати оренду з паном Гринчуком. Бо ж він на міській землі займається не тим, чим мав би. 

- Земельну ділянку він отримує для облаштування ринку сільгосп продукції. Вирішив, що потрібно, щоб там була вже не сільгосп продукція, а щось інше. Будь-яких подальших погоджувальний дій він з міською радою, департаментами ніяких не робив, - розповідає Олександр Шиба, начальник юридичного управління Чернівецької міської ради.

Врешті, коли сплив строк оренди, депутати вирішили її не поновлювати, та передали землю сусідньому комунальному підприємству. 

- Була ціла акція протесту про те, що "ми цього не будемо робити, ми сплачуємо "Рейтингу", нас усе задовольняє». З боку керівництва "Рейтингу" теж були певні дії з підбурювання приватних підприємців, - каже Віктор Татарин, директор МКП "Газкомплектприлад". 

- Але внаслідок підбурювання підприємців, вжиття певних дій, керівництво МПП "Рейтинг" переконує підприємців, які там здійснюють діяльність, у тому, що укладати договори з МКП "Газкомплектприлад" їм буде невигідно, - зауважує Ярослав Городенський, директор Департаменту економіки Чернівецької міської ради.

Та боятися не варто, заспокоюють і чиновники, і директор комунального підприємства. Бо ж, кажуть, ані закривати приватний ринок, ані виганяти підприємців ніхто не буде. Хочуть лишень офіційно все оформити. Та колишній орендар проти.

- Те, що я побудував ринок з нуля – нікого не цікавить. Я повинен своє майно просто передати в добровільному порядку. Кому? За що?, - зазначає Степан Гринчук, директор МПП "Рейтинг".

Дарма, що знаходитись на цій землі, ба більше - заробляти на ній, він не має права.

- На території ринку, колишнього "Рейтинг", з 2014 року він не може здійснювати діяльність, тому що за ним немає закріпленої конкретної земельної ділянки. Дана земельна ділянка закріплена у постійному користуванні комунальним підприємством, - розповідає Ярослав Городенський, директор Департаменту економіки Чернівецької міської ради.

- Тому склалась така ситуація, що де-юре ця ділянка належать міському комунальному підприємству, де-факто нею користується, збирає гроші з підприємців "Рейтинг", - каже Віктор Татарин, директор МКП "Газкомплектприлад".

Тому за землю платить комунальне підприємство. Вони за ділянку, якою не користуються, поповнили міський бюджет на 142 тисячі гривень. І роблять це собі в збиток. Та працівники ринку "Рейтинг" не вірять ані у добрі наміри директора комунального ринку, ані у те, що він 2 роки платив за землю, на якій працюють вони. 

- Це така туфта. Який дурень буде платити ні за що і не знати, повернуться до нього ці гроші чи ні. Протягом 2-х років. Потрібно бути повним дебілом, щоб платити.

Бо ж гроші з продавців, які працюють на території комунального підприємства, збирає адміністрація приватного ринку. 

- Ми платили сюди - в "Рейтинг".

Тому місто втратило 2,5 мільйона. 

- Наше комунальне підприємство за цей період часу (це з липня 2014 року досі) приблизно 2 мільйона 400 тисяч гривень не отримало ймовірної виручки від надання послуг у разі, якщо воно би там функціонувало, - зауважує Ярослав Городенський, директор Департаменту економіки Чернівецької міської ради.

- Тобто, за ці гроші можна було побудувати дороги, тротуари, виплатити якісь компенсації людям, які цього потребують, - каже Сергій Обшанський, начальник інспекції з благоустрою Чернівецької міської ради.

Порозумітись та домовитись на місці підприємці та чиновники не змогли. Тож вирішили сісти за стіл переговорів, аби пояснити пану Гринчуку, чому земля більше не його, та запевнити продавців ринку, що робоче місце у них ніхто не забере.

1


КОМЕНТАРІ (1)

За що, шиба, нач. юрвідділу міськради отримує зарплатню ? Де позови в суд, де виграні справи на користь міста ? Чи його"гарно просять" не подавати позови. Схоже на врєдітєльство та саботаж.

avatar

Повна х..я

11 жовтня 2016 10:08