Комісії Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я та АТО наче «пороблено»: в онко-диспансері її членів зустріли зі скандалом

Комісії Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я та АТО наче «пороблено»: в онко-диспансері її членів зустріли зі скандалом

18.03.2016, 23:49

Постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту та підтримки учасників АТО і членів їх сімей ознайомилась з роботою Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру.

Візит членів комісії в медичний заклад розпочався зі звичної всім нам «совковщини». Робоча група зайшла в приймальню головного лікаря та спитала в жінки, яка сиділа на місці секретаря, чи є головний лікар. Жінка повідомила, що його немає і сказала почекати в коридорі. Члени комісії вказали жінці на шкіряний диван у приймальні і спитали, чи можуть вони почекати його тут, на що жінка рознервовано відмовила. Після цього члени комісії представились та розповіли мету візиту, на що працівниця  онко-диспансера відреагувала теж вкрай знервовано. А коли присутні журналісти включили камеру і спитали, чому не можна присутнім почекати головного лікаря в призначеній саме для цього приймальні,, жінка відповіла, що можна.  В цей же час під кабінетом приймальні стояла хвора з документами, яку теж попросили почекати.

Це залишки Радянського Союзу – ставити себе вище за інших, заставляти людей принизливо підпирати стіни під кабінетами будь якого керівництва, тим більше приймальня об лаштована для свого функційного призначення. В Європі, Америці для відвідувачів давно створені комфортні умови, звичайні люди – користувачі послуг, а не принижені слуги. Наша країна змінюється і повинні відбутися незворотні зміни у ставленні керівників до людей та клієнтів, в цьому випадку – пацієнтів, - говорять члени комісії з питань охорони здоров’я та АТО.

Цікавий випадок стався і у вестибюлі, коли жінка (колишня буковинка), яка приїхала зі США класти маму в онкологічний диспансер, попросила секретаря комісії Валентина Пріску та активіста Ігоря Білівського допомогти на руках підняти хвору на 3-й поверх. Чоловіки, звісно, погодились. Під час цього процесу до них підбігла медичний працівник і сказала, що в лікарні є носилки і візок. І знаходяться вони у ліфті. Як виявилося потім, сам ліфт не працює, а про наявність допоміжних «переносок» американку ніхто не повідомив тоді, коли вона ледь-ледь своїми зусиллями тягнула маму у стаціонарне відділення.

«Тут скрізь хамство і вічні непорозуміння, але маму лікувати потрібно. Нас поклали в стаціонар на 3-й поверх, а ліфт не працює. Мама виснажена хворобою, через кілька кроків вона зупиняється і просто не може йти далі», - стомлено ділиться емоціями колишня буковинка.

Зустріли члени комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей бійця у формі, в онко-диспансері в нього лікується дружина. Вони поцікавилися у АТОвця, чи користується він якимись пільгами. Чоловік скромно відповів, що ні. Він якраз йшов сплачувати в лабораторію благодійний внесок – 80 гривень. Без сплати такого «благодійного» внеску результати аналізів крові на руки не видають. Як пояснили потім лаборанти та головний лікар – держава на реактиви грошей не виділяє, тому такі благодійні внески обов’язкові. Але, обмовилася лікар-лаборант, - пільги таки діють для учасників ВВВ, чорнобильців, афганців, учасників АТО та для онко-хворих дітей віком до 14 років.

Члени комісії оглянули відділення онкологічного диспансеру, палати, кухню та столову. Загальний стан приміщень задовільний. Але апаратура давно потребує заміни. Лікарні необхідні додаткові автоклави для стерилізації, облаштувати пральню, додатковий томограф, адже єдиний робочий може не витримати щоденного навантаження, ендоскопічне обладнання. медикаменти. Щомісячно держава виділяє на медикаменти 50 тисяч гривень, а потрібно 200 тисяч, - говорить головний лікар.

Планують в онко-лікарні до кінця року завершити будівництво нового корпусу лабораторії, на який наразі витрачено близько 4 млн.грн.

Зараз лаборанти та патологоанатоми працюють в маленькому будиночку на території лікарні, там погано вентилюється приміщення, тріскають стіни і не вистачає «робочих рук». Вільна ставка лікаря патолого-анатома є, претендентів нема. Загалом штат лікарні складає близько 400 співробітників, і, за словами головного лікаря, всі вони зайняті. Колись вільна вакантна посада інтерна-радіолога вже теж зайнята.

Існує проблема, яку на комісії вже обговорювали,  з ліжко-місцями. Їх не вистачає тоді, коли держава скорочує ліжковий фонд. Зараз офіційно в онко-диспансері 220 ліжок, а необхідно 290.

Під час візиту члени комісії звернули увагу головного лікаря на факти родинних зв’язків у колективі. Той зізнався, що працюють в цьому закладі на різних посадах всього 5 його родичів.

Члени постійної комісії сподіваються, що досвід дитячого протитуберкульозного санаторію, в якому виник скандал через родинні зв’язки в колективі, не  повториться, але такі факти є тільки мінусом у характеристиці керівника. 

1


КОМЕНТАРІ (5)

Задовбало це трійко кавалерійськими наскоками. Після них самі чвари та плітки. Ігорко вірний син матусі - прийшов на живе місце голови комісії ще й вимахується. Де ваші білі халати горе - депутати? Швендяєте лабораторіями як стометрівкою!

avatar

Василин

19 березня 2016 07:01

Дочка чудить - тато публікує... У цього тандему недолікар-недожурналіст завжди прояви манії величі...

avatar

Xxx

19 березня 2016 07:47

Департамент та нездалі головні лыкарі почали включати своїх брудометів. Видно комісія на првильному шляху, притискає корупціонерів і бездарних працівників Низьким вам уклін, шановна комісія, давно пора розігнати це кубло кругової поруки та кумівства Після головних лікарів візьміться за департамен, Після революції там нічого не змінилося, лише фамілії керівництва, а система залишилася від попередників, хіба цього ми очікували?  Лікарі у всіх лікарнях вірять комісії, що нарешті, за 25 років зможуть навести порядок в медицині. Люди які бачили кров на війні, ніколи не змиряться з нинішнім станом речей. Бажаємо успіхів комісії.

avatar

Лікарі

19 березня 2016 11:20

Молодці, комісія! Постала пора ставити на місце, звільнятися від обнаглівших з нахабним відчуттям безнаказаності місцечкових царьків від медицини. Пора, навіть трохи запізнилися. Так тримати! СЛАВА УКРАЇНІ!

avatar

Небайдужий

19 березня 2016 18:26

дочка любит бомбони похлеще папаши ))))

avatar

час бомбонив 26700

20 березня 2016 17:58